İş dünyasında öne çıkmanız için 12 altın kural
- Facebook profilinizi düzenleyin ki çalışma arkadaşlarınız, işvereniniz ve gelecekteki olası işverenleriniz en son parti fotoğraflarınızı görmesinler. Hemen her sitede güvenlik ayarları var. Yeni bir arkadaşlık isteğini onaylarken doğru arkadaş listesine kaydettiğinizden emin olun. Twitter ve Instagram sayfalarınızı da mutlaka özel hesap olarak ayarlayın.
- LinkedIn profilinize, yaptığınız güzel projeleri, işleri ekleyin ama sıkıcı bir özgeçmiş gibi görünmesine de izin vermeyin. Bazı noktaları da mülakat için saklayın. İş tanımında yazan standart cümleleri eklemeyin. Tanıştığınız kişileri düzenli olarak LinkedIn’den eklemeyi unutmayın ki neler yaptıklarını takip etme şansınız olsun. Yaptıkları güzel bir paylaşımı okumuş olmanız bir daha karşılaştığınızda güzel bir sohbet konusu olabilir.
- Özgeçmişinizi düzenli olarak güncel tutun. Yaptığınız güzel projeler, işler zaman içinde silikleşebilir. Tazeyken kayıt altına almak her zaman iyi bir fikirdir. Sakın çok uzun bir özgeçmiş hazırlamayın. Hiçbir İnsan Kaynakları profesyoneli 2 sayfayı geçen özgeçmişleri okumaz.
- Dijital bir adres defteriniz olsun. Kaydetmeye değer herkesi o deftere kaydederseniz hem ihtiyacınız olduğunda e-postalardan veya WhatsApp’tan aramak zorunda kalmazsınız, hem de olası bir iş değişikliğinde adres defterini kendinize transfer edebilirsiniz.
- Eğer tasarım veya yazıyla ilgili bir işiniz ya da yeteneğiniz varsa, dijital mevcudiyetinize önem verin. Eserlerinizi sergileyebileceğiniz güzel bir web siteniz olsun. Yeteneğiniz ekranda parlasın. Orayı bir portföy gibi kullanın.
- Her zaman nazik olun. Katıldığınız bir davetin ardından ertesi gün teşekkür notu ya da mesajı yollayın. Unutmayın ki insanlar çoğunlukla ne söylediğinizi değil, ama kendilerini nasıl hissettirdiğinizi hatırlayacaklardır.
- Ne olduğunuzun ya da olmadığınızın farkında olun. Bu zamana kadar bir, iki iş tecrübeniz olmuştur ve mutlaka değerlendirmelere tabi tutulmuşsunuzdur. Güçlü ve geliştirilebilecek alanlarınızı bilin ve mutlaka profesyonel zekanızı ve iletişim becerilerinizi geliştirmeye odaklanın. İşini iyi yapan iki kişiyi birbirinden ayırt eden en önemli kısım burası.
- Net olun. Anlatmak istediklerinizde, talep ettiklerinizde, sorularınızda. Upuzun, anlaşılmayan, gereksiz detaylarla dolu e postalar yollamayın. Net olmak demek nezaketsiz olmak demek değildir. Yazım diliniz de dahil olmak üzere nezaketten hiçbir zaman vazgeçmeyin.
- Mutlaka bir mentorunuz olsun. Etkilendiğiniz kişilerden zaman talep edin. Hikayelerini dinleyin. Başarı ve başarısızlık tecrübelerini dinleyin. Sizden 10-20 yıl önde olanlardan alabileceğiniz ne varsa alın, kulağınıza küpe olsun.
- İnsanlarla sahte ve yapmacık olmadan, kendi kişiliğinizden ödün vermeden iletişim içinde olma sanatını öğrenin. Kendinizi ve yaptığınız işi akılda kalıcı ve sıkıcı olmadan anlatmayı öğrenin. Bu hayatta yalnız başınıza başarı hikayesi yazmanızın mümkün olmadığının farkına varın.
- Zamanı dikkatli kullanın. Her zaman erkenci olun. Gideceğiniz yere 10 dakika erken gidin. Hiçbir şey kaybetmezsiniz. Tam tersi, güvenilir ve organize olduğunuz izlenimi yaratırsınız, ki bu iş hayatında en önemli alışkanlıklardan ikisidir.
- Dış görünüşün verdiğimiz en önemli sözsüz mesajlardan biri olduğunu hepimiz biliyoruz. Bir sektör büyüğüm bana “hangi pozisyonu hedefliyorsan ona göre giyin” demişti. Hiç fena bir tavsiye değildi bence. Siz siz olun bu konuda dezavantajlı duruma düşmeyin.