Gün geçmiyor ki işyerindeki mevcut durumundan hoşnut olmayan biriyle tanışmayalım. Kimi alamadığı terfiden, kimi uyumsuz iş arkadaşından, kimi yöneticisinden, kimi de aldığı paradan dem vurmakta. Konunun geldiği nokta hep aynı; alıp başımı gidesim var buralardan. Peki başka bir işe mi başka bir kariyere mi?
İnsan kaynakları departmanlarının son yıllarda işe alımlarda uyguladıkları kişilik testi envanteri yüzde yüz olmasa da kişinin üstleneceği görevle kişiliğinin ne kadar uyumlu olması gerektiğinin önemli bir göstergesi olmaya başladı. Bunun yanında kişinin eğitimi, tecrübesi, alacağı unvan, para veya çalışacağı insanlar da önemli olsa da kişinin günün sonunda işini sevmesi de öne çıkıyor.
Eğer işinizde mutsuzluk yaşıyorsanız öncelikli olarak sorunun kaynağını tespit etmelisiniz. İşiniz mi sizi mutsuz eden yoksa iş yeriniz mi? İş yerinizse şayet, o zaman kök nedeni tespit etmelisiniz. Esas soruna belli birkaç soruyu sorarak kendiniz de ulaşabilirsiniz. Hangi unsur ortadan kalksaydı işyerinizde daha mutlu olurdunuz?
İlginizi çekebilir: Kariyeriniz için doğru yolda olup olmadığınızın 5 göstergesi
Yöneticinizin hak ettiğiniz terfiyi vermemesi, uyumsuz çalışma arkadaşınız, maaşınızın yetersizliği, kimi zaman yolun uzaklığı bile işyerinde mutsuz olma sebeplerinin başında geliyor. Bu sorunları karşılıklı iyileştirebileceğiniz durumlarda ise mutluluk sizden sadece bir adım ötede. Aksi durumlarda ise yukarıda saydığım sebeplerden hangisi sizin için daha önemliyse, yeni iş arayışlarında onu ön planda tutmalısınız. Karar verirken en çok önem verdiğiniz kriter ya da kriterleri dikkate almalısınız. Danışanlarıma sık sık önerdiğim fayda-maliyet analizi karar verme aşamasında oldukça yardımcı olan yöntemlerden biridir. Kısaca anlatmak gerekirse seçeneklerinizi değerlendirirken sizin için artılarını ve eksilerini bir kağıda yazmak, karar verirken yapacağınız değerlendirmeyi daha gözle görülür ve sağlıklı kılar.
İlginizi çekebilir: Geleneksel olmayan bir kariyer yolculuğu tercih etmenin iyi ve zor yanları
Sizi mutsuz eden işinizse peki? O zaman süreç ne istediğini bilmeyen çalışanlar için biraz daha uzun bir sürece dönüyor. Mevcut düzeninden kurtulmak istiyor fakat ne yapacağını ya da nasıl yapacağını bilemediğinden kişi kendini mutsuzluk, tatminsizlik ve hatta çoğu zaman depresyonla başa çıkmaya çalışırken buluyor.
Böyle durumlarda kariyer koçuna danışırsanız, onun soracağı sorular neticesinde yapmak istediğiniz işin nitelikleri konusunda daha hızlı bir aydınlanma sürecine girebilirsiniz. Bununla beraber kariyer koçları sorulan sorular neticesinde ortaya çıkan idealinizdeki mesleğe ulaşmak için bir plan ve yol haritası çizmenize de yardımcı olacaktır. Bu durumda kendi kendinize de sorabileceğiniz sorular mevcut.
- Masa başı bir iş mi, yoksa hareketli bir iş mi sizi mutlu eder?
- Analitik mi, yoksa dışa dönük bir yapınız mı var?
- Yaratıcı bir iş mi, yoksa sayılara, rakamlara dayanan daha somut bir iş mi tercih edersiniz?
Bu sorular bu süreci kendi başınıza atlatmaya çalışma durumunda size yardımcı olacaktır. Akabinde geldiğiniz noktaya göre yapılacak planlar neticesinde yeni bir iş kariyeri için gereken eğitim, iş başvurusu planlama ve akabinde sevdiğiniz işte sil baştan fakat ilk defa çalışma keyfi ve heyecanı…
Tüm bu çabaya değiyor mu? Öyle olmalı. Nasıl diyor Konfüçyüs: “Sevdiğiniz işi yaparsanız, bir gün bile çalışmış sayılmazsınız.”
İlginizi çekebilir: Kariyerinizde ilerlemek için bugün yapabileceğiniz 7 şey