IQ seviyesini yükseltecek ve hafızayı geliştirecek yollar

Eski zamanlarda araştırmacılar,  bireyin IQ’sunun ve hafızasının biyolojiyle alakalı olduğunu ve geliştirilemeyeceğine inanıyorlardı. Fakat, günümüz psikologlarının yaptığı araştırmalar IQ seviyesinin artabileceği ve hafızanın gelişebileceği yönünde. Öte yandan, güçlü bir hafıza, kuvvetli zihinsel işlevi de beraberinde getiriyor. Bu yüzden, araştırmacılar IQ seviyesinden bağımsız olarak kendimizi sürekli olarak geliştirmemizi öneriyor. Uplifers olarak, IQ yükseltebilecek ve hafıza geliştirecek yolları sizler için derledik.

Leadership with education

IQ’unuzu yükseltmek için 7 yöntem

 

1. İlişkisel düşünme becerilerinizi geliştirin

Psikologların yaptığı araştırmalara göre, ilişkisel düşünme becerileri ve IQ seviyesi arasında güçlü bir bağ var. Ayrıca, ilişkisel düşünme becerileri zamanla öğrenilebilir ve olgunlaştıkça gelişebilir. Dolayısıyla, ilişkisel düşünme becerilerini kuvvetlendirmek IQ seviyesinin de artması anlamına gelir. İlişkisel düşünme becerileri derken, çevremizde bulunan objeler ve insanlar arasındaki ilişkiyi anlamaktan bahsediyoruz. Örneğin, neyle neyin birbirine zıt olduğunu veya kimle kimin birbirleriyle anlaşabildiklerini anlamak gibi. Aynı zamanda, ilişkisel düşünme becerileri algı ve dikkatin gelişmesine de yardımcı olur.

2. Dil kullanımınızı zenginleştirin

Dilin zengin kullanıldığı bölgelerden gelen insanların, daha zeki ve entelektüel olduğu söylenir. Fakat, eğer böyle bir yerde yetişmediyseniz, korkacak bir şey yok. Bol bol kitap okuyarak, kelime haznenizi geliştirebilirsiniz. Araştırmalar, konuşulan dilin zenginliklerini bilmenin ve geniş bir kelime haznesine sahip olmanın gün içinde yapılan işlerdeki farkındalığı artırdığını ortaya koydu. Ayrıca, kitap okurken mutlaka yanınızda sözlük bulundurmaya özen gösterin. Bilmediğiniz kelimeleri geçmek yerine, sözlükten bakarak sözcük dağarcığınızı geliştirebilirsiniz.

3. Sağlıklı yemek yiyin ve düzenli olarak egzersiz yapın

sağlıklı yemekYapılan araştırmalara göre düzenli olarak sağlıklı beslenmek ve egzersiz yapmak, hem hafızayı geliştiriyor hem de IQ seviyesini artırıyor. Boston Üniversitesi’nin yeni yayınladığı bir araştırmaya göre, düzenli egzersiz yapmak, beyin gücünün artmasına yardımcı oluyor. Ayrıca, bazı yemekler diğerlerine göre IQ seviyesini artırmakta daha etkili. Örneğin, brokoli, ıspanak, domates, kırmızı meyveler, Omega 3 yağı, yeşil çay ve protein bulunan besinler beynin güçlenmesine yardımcı olur. Proteinin içinde bulunan amino asitler beyindeki sinir hücrelerinin dopamin ve noradrenalin salgılamasını sağlayarak beynin gün boyu tetikte olmasına yardımcı oluyor.

4. Bilgili kişilere danışın

Bazen, her merak ettiğimiz soruya cevap bulamıyor olabiliriz. Bu gibi durumlarda, çevrenizdekilere danışmak ve sormak verimli olabilir. Fakat, soracağınız kişilerin konuyla alakalı yeterli bilgiye sahip olduklarından emin olun. Çevrenizde çok fazla yanlış ve eksik cevaplar olabilir bu yüzden bulduğunuz cevapların hepsinin bilimsel bir açıklaması olduğundan emin olmaya çalışın.

5. Zihniyetinizi geliştirin

Yeni yapılan araştırmalara göre, olaylara bakış açınızdaki zihniyetiniz sizi sadece duygusal olarak değil, psikolojik olarak da etkiliyor. Yaptığınız bir iş size zor veya sıkıcı geliyorsa bile, yarı yolda bırakmaktansa sonunu getirmeye, başladığınız işleri tamamlamaya çalışın.

6. Beyin egzersizi yapın

Beyninizi güçlendirmek için beyin egzersizleri yapmayı deneyebilirsiniz. Bilimsel olarak kanıtlanmış bu egzersizler hem hafızayı hem de IQ’yu geliştirmek için çok etkili. Lumosity adlı internet sitesinde, beyninizi ve hafızanızı geliştirmek için farklı egzersizlere ulaşabilirsiniz. Ayrıca, daha önceden bahsettiğimiz ilişkisel düşünme becerilerinizi de bu konularla ilgili kitap okuyarak ve bu öğretileri çevrenizdeki kişiler üzerinde deneyerek kişisel gelişiminize katkıda bulunabilirsiniz.

7. Güvenli bölgenizden çıkın

Araştırmalar, beynin en çok zorlandığı zamanlarda gelişme gösterdiğini ortaya çıkardı. Sahip olduğumuz yetenekler dışına çıkıp, yapamadığımız veya yapmaya alışkın olmadığımız şeyler üstüne yoğunlaşmak beyin gücünün artmasına yardımcı olacaktır. Özellikle yaşlılıkta beyni düzenli olarak zorlamak ve aktif tutmak sağlıklı ve güçlü bir hafızaya sahip olmak açısından çok önemli.

Hafızanızı geliştirmek için 5 yöntem

1. Tekrar yapın

Bildiğimiz üzere bir konu hakkında bilgi sahibi olduktan sonra bu bilginin kalıcı olması için tekrar etmemiz lazım. Eğitim hayatımız boyunca öğretmenlerimizden yüzlerce defa duyduğumuz “pratik mükemmelleştirir” sözü hala günümüzde geçerlidir ve yeni bilgileri hatırlamamız açısından önem taşımaktadır. Öğrendiğiniz bilgileri hemen hatırlamak istiyorsanız düzenli olarak tekrar etmeniz size hem eğitim, hem kariyer hem de sosyal hayatınızda yardımcı olacaktır.

2. Önemli içerik konuları ile anlamlı ilişkiler kurun

Psikolog Craik ve Lockhart’ın 1972’deki bulgularına göre, duyduğumuz ve gördüğümüz şeylerin anlamına ne kadar çok dikkat edersek onları o kadar rahatlıkla hatırlarız. Başka bir deyişle, hafıza, beynimizin ilk kodlama süreci içerisinde sarf ettiğimiz çaba ve yüklediğimiz anlam ile orantılıdır. Yeni bilgileri daha derin bir düzlemde anlayabilirsek, çok daha rahat bir şekilde hatırlayabiliriz çünkü anlamak ve hafıza arasında bir paralellik mevcuttur.

3. Görsel imgeler kullanınyaratıcılık

Hafızanızı geliştirmek için görsel imgeleme tekniğini kullanmak faydalı olabilir. Görsel imgeleme tekniğine bir örnek ise; “Zihin haritaları” yani zihnimizde bilgileri canlandırma tekniği. Bu yöntemde edindiğimiz önemli bilgileri bir ağacın dallarından sarkmış bir şekilde hayal ederek yada vestiyerde ayrı ayrı asılı olan askılardaymış gibi canlandırarak bilgiler arasındaki bağlantıları ve anlamları daha iyi anlayıp hatırlayabiliriz. Hangi canlandırma tekniği size uygun olursa olsun zihninizde bilgileri canlandırmak size hafızanızı geliştirmek için yardım edecektir.

4. Kodlamalar kullanın

Küçüklüğümüzden beri öğretmenlerimiz ya da büyüklerimiz bize öğrendiğimiz bilgileri hatırlamak için kısaltmalar veya kodlamalar kullanmayı tavsiye etmiştir. Örneğin; “Fıstıkçı şahap”, bu iki kelimeyi lise yıllarında ünsüz benzeşmesindeki harfleri hatırlatmak için öğretirlerdi. Bunun gibi, özgün bir biçimde hatırlamak istediğiniz bilgileri kodlayarak daha kolay bir şekilde hatırlayabilirsiniz.

5. Başlangıç ve sonlara dikkat edin

Araştırmalara göre insanlar öğrenme sürelerinin başlangıcında ve sonlarında öğrenilen bilgileri daha rahat hatırlamaktadır. Bu demek değildir ki, toplantının yada bir seminerin ortasında verilen bilgiler önemsizdir. Fakat verimli öğrenme sürelerimizin farkında olursak önemli konuları hatırlamamız açısından daha kolay olacaktır. O yüzden başlangıç ve sonlara dikkat etmeye çalışın ve sunum veya ders sırasında öğretmene yada iş verene soru sormaktan çekinmeyin.

 

Kaynak: 

Lifehack

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!