X

En iyi online eğitim platformları ve akademik web siteleri

Bilgiye erişimin her zamankinden daha kolay, öğrenilebileceklerinse sınırsız olduğu bir dünyada pandemi koşullarının da etkisiyle yükselişe geçen çevrimiçi öğrenme, online eğitim platformları ve akademik web siteleri sayesinde son yılların en popüler trendlerinden biri haline geldi. Çok değil bundan sadece 30 sene önce, internetin bu kadar hayatımızın içinde olmadığı zamanlarda bilgiye ulaşmak için çok daha fazla kaynağa ve zamana ihtiyacımız varken bugün merak ettiğimiz her konuyla ilgili kaliteli ve güvenilir bilgiler en iyi online eğitim platformları sayesinde  sadece bir tık uzağımızda.

Uzun yıllardır kaynaklarını ve bazı derslerini herkese açık hale getiren Harvard, Yale ve MIT gibi köklü üniversitelerin ve Udemy, Coursera, EdX gibi online öğrenme platformlarının yanı sıra geçtiğimiz birkaç yılda pek çok yeni online eğitim girişimi de hayata geçirildi. Yabancı dil öğreniminden kodlamaya, psikoloji derslerinden sertifika programlarına, fotoğrafçılıktan e-ticarete merak ettiğiniz, ilgi alanınız olan, bilgi ve becerilerinizi geliştirmek istediğiniz hemen hemen her konuyla ilgili bilgi ve beceri kazanabilir, hatta isterseniz ilgili olduğunuz konuda oturduğunuz yerden bir profesyonele bile dönüşebilirsiniz. Dilerseniz akademik konularda, dilerseniz hobileriniz ve ilgi alanlarınızda kendinizi geliştirebileceğiniz ve online dersler alabileceğiniz, kişisel gelişiminize katkı sağlayacak ‘en iyi online eğitim platformları‘nı ve akademik web sitelerini sizler için yazımızda bir araya getirdik.

1. Coursera

Coursera dünya çapında en iyi üniversiteleri ve kuruluşları bir araya getirerek, eğitim almak isteyen herkese ücretsiz, çevrimiçi kurslar veren bir eğitim platformu. Stanford Üniversitesi’den Bilgisayar Bilimleri profesörü Andrew Ng ve Daphne Koller tarafından kurulmuş olan, dünyanın en popüler eğitim platformlarından biri olan Coursera’da ücretsiz kaydolabileceğiniz, binlerce farklı alanda ve konuda dersler bulunuyor. Mutfak sanatlarından suluboya tekniklerine, şarap kültüründen mutluluk psikolojisine merak ettiğiniz hemen hemen her konuda kendinizi geliştirebileceğiniz bu platformda alanında duayen olan isimlerin derslerine katılabilirsiniz.

2. Udemy

Kurucuları arasında son yıllarda Amerikan Sağlık Sistemi ile ilgili yaptığı girişimlerle tüm dünyanın yakından tanıdığı başarılı isim Eren Bali‘nin de olduğu Udemy, hem kendisini farklı alanlarda geliştirmek isteyen yetişkinlere hem de öğrencilere yönelik bir online öğrenme platformu. Alanında profesyonel gönüllü eğitmenler tarafından oluşturulan farklı kursların yer aldığı, Udemy’de ücretsiz dersler bulabileceğiniz gibi, normale göre çok düşük ücretler ödeyerek dünyanın en iyi üniversitelerinin çeşitli konulardaki sertifika ve lisans programlarına katılabilmeniz de mümkün. 

3. EdX

Dünyanın en iyi üniversitelerden interaktif online sınıflar sunan EdX; MIT, Harvard, Berkeley gibi Ivy League’de yer alan birçok üniversiteden biyoloji, işletme, kimya, bilgisayar bilimi, ekonomi, finans, elektronik, mühendislik, gıda ve beslenme, tarih ve beşeri bilimler, hukuk, edebiyat, matematik, tıp, müzik, felsefe, fizik, bilim, istatistik gibi 3500’den fazla dersin yer aldığı programlar sunuyor. Harvard ve MIT Üniversiteleri’nin ortaklığı ile kurulan ve kar amacı gütmeyen bu online girişim, dünyanın her yerinden 35 milyondan fazla üyeye sahip.

4. LinkedIn Learning

LinkedIn Learning, özellikle kariyeriyle ilgili kendisini geliştirmek, yeni beceriler kazanmak ve çalıştığı alandaki güncel gelişmeleri ve araçları takip etmek isteyenlerin son yıllarda en çok kullandığı öğrenme platformlarının başında geliyor. Ücretli içerikler sunan LinkedIn Learning’in kendi ürettiği içeriklerin yanı sıra farklı platformlardan ve eğitmenlerden derlediği kaliteli içerikleri de bulabilmeniz mümkün. Özellikle yazılım dilleri ve iş yaşamında gerekli olabilecek becerilerle ilgili faydalı bilgiler bulabileceğiniz bu online öğrenme platformunu 1 aylık deneme sürümüyle ücretsiz olarak keşfedebilmeniz mümkün.

5. KhanAcademy

Kar amacı gütmeyen bu online akademi; her yerde herkes için ücretsiz ve dünya standartlarında eğitim vererek eğitim sistemini iyileştireme ve değiştirme amacıyla yola çıkmış. Öğrenci, öğretmen ya da 20 yıl sonra tekrar sınıf ortamına dönmek isteyen bir yetişkin… Sitenin tüm kaynakları hiçbir sınırlama olmaksızın, herkese açık.  Khan Academy‘nin kaynaklarını ve öğrenmeyi destekleyen araçlarını tamamen ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.

6. MIT Open Courseware

Dünyanın en prestijli okullarından biri olan Massachusetts Teknoloji Enstitü’sünü hiç şüphesiz duymuşsunuzdur. Peki, bu ünlü Amerikan Üniversitesi’ne ücretsiz giriş hakkınız olduğunu söylesek? ‘MIT Open Courseware (MIT Açık Kursları) ücretsiz olarak, geniş bir kurs yelpazesi sunuyor. Tabii ki alacağınız derslerin sonunda duvara asabileceğiniz bir MIT diplomanız olmayacak ama yaşayacağınız deneyimin ve dünyaca ünlü bilim insanlarından alacağınız derslerin sizi en az diploma almış kadar tatmin edeceğine eminiz.

7. Reddit Üniversitesi

Reddit Üniversitesi; Epistemolojinin Temelleri gibi kapsamlı bilimsel programlardan Microsoft Excel gibi beceri odaklı kısa eğitimlere kadar kapsamı ve zorluğu değişen konularda ilginç dersler sunuyor. İnternet başında harcadığınız onlarca saati kendinizi geliştirmek için kullanmanıza olanak veren bu açık öğrenme platformu sayesinde merak ettiğiniz konulardaki bilgi dağarcığınızı ve becerilerinizi geliştirebilirsiniz.

8. Berkeley Free Video Lectures

Dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olan Berkley Video Lectures de, tıpkı MIT’deki açık dersler gibi ücretsiz çevrimiçi bir çok ders seçeneği sunan bir web sitesi. Ders kayıtlarının yanı sıra derslerde kullanılan tüm materyalleri ücretsiz indirebilmenize ve verilen ödevlerle öğreniminizi pekiştirmenize olanak sunan bu web sitesi sayesinde interaktif şekilde öğrenmenin tadını çıkarabilirsiniz. 

9. Learner’s TV

Learner’s TVLearner’; Biyoloji, Fizik, Kimya, hatta Diş Hekimliği gibi bilimsel alanda, binlerce indirilebilir video konferansları ve çevrimiçi testler sunan kapsamlı bir web sitesi. Bir sonraki Einstein veya Marie Curie olmaya adaysanız, Learner’s TV aradığınız eğitim kanalı olabilir 🙂 Online sınavları, ders sunumlarını ve özet çalışma notlarını da indirebileceğiniz bu harika platform tamamen ücretsiz.

10. Open Yale Courses

Open Yale Courses aracılığıyla internet kullanıcılarına ücretsiz dersler sunan Yale de, bilginin herkes için erişilebilir olması gerektiğini savunan prestijli üniversitelerin bir başka örneği. Eğer MIT veya Berkeley’deki dersleri beğenmediyseniz ya da bu iki üniversitedeki online dersleri zaten bitirdiyseniz bir de Yale’deki seçeneklere göz atabilirsiniz.

11. Investopedia Academy

Ekonomi, yatırım, girişimcilik, yatırım gibi son yılların en popüler konularında en güncel haberleri ve sektörel gelişmeleri bulabileceğiniz Investopedia sitesinin bir girişimi olan Investopedia Academy, iktisat temelleri, makroekonomi, ikili opsiyonlar ticareti, girişimciliğin temelleri gibi farklı seviyelerde kullanıcılara uygun finans dersleri bulabileceğiniz, muhteşem bir kaynak.

12. Saylor Academy

Saylor Academy, uzman eğitmenler tarafından oluşturulan, ne zaman ve nerede olursa olsun erişebileceğiniz, ücretsiz kurslar sunuyor. Kolejler, üniversiteler ve işletmelerle kurduğu ortaklıklar sayesinde; Psikoloji, İşletme Yönetimi, Bilgisayar Bilimi ve çok daha fazlasını bir arada bulabilirsiniz.

13. Scitable

Scitable, bilim alanında dünyanın önde gelen yayıncı firması Scitable Nature Publishing Group tarafından geliştirilen bir ücretsiz bilim kütüphanesi ve kişisel öğrenme aracı. Genelde genetik ve hücre biyolojisi alanında; evrim, gen ifadesi ve canlı organizmalar tarafından paylaşılan hücresel süreçlerin karmaşıklığı gibi ileri düzey biyoloji konuları üzerinde yoğunlaşıyor. Scitable bilim insanlarına kaynaklar sunmasının yanında, etkili bilim iletişimi ve akademik kariyer hakkında da kullanıcılarına tavsiyeler de sağlıyor.

14. Cornell’s ArXiv

Dünyanın en önemli bilim insanlarının ve dehalarının çalışmalarına erişim olanağı sağlayan Cornell ArXiv, Cornell Üniversitesi’nin en iyi araştırmacılarının çalışmalarının toplandığı bir online eğitim platormu. Matematik, Biyoloji veya Fizik… İlgi alanınız ne olursa olsun, ArXiv ilgi duyduğunuz bilim alanındaki en son araştırmaları bulmanıza ve yeni konuları öğrenmenize yardımcı olacak.

15. University of the People

UoPeople yani Halkın Üniversitesi; dünyanın ilk kar amacı gütmeyen, resmen tanınmış ve ücretsiz online üniversitesi. Yükseköğretimin herkes için erişilebilir hale gelmesi amacıyla yola çıkan UoPeople İşletme ve Bilgisayar Bilimleri alanlarında sertifikalı lisans programları sunuyor. İkinci bir üniversite okumak hiç de kötü bir fikir gibi gelmiyorsa, UoPeople’ın programlarına mutlaka bakmanızı öneriyoruz.

16. Academic Earth

Academic Earth, herkesin dünya standartlarında bir eğitime erişme hakkı olduğu fikriyle ortaya çıkmış bir online eğitim platformu girişimi. Çalıştığınız alanla ilgili yeni şeyler keşfetmek ya da alanınızda uzmanlaşmak istiyorsanız Academic Earth‘te binlerce ücretsiz derse ve içeriğe erişebilmeniz mümkün.

17. Free Management Library

İşletme hakkında bilmek istediğiniz her şeyi Free Management Library‘de yani Ücretsiz İşletme Kütüphanesi’nde bulabilirsiniz. İş planlaması, yaratıcılık ve inovasyon, delegasyon, tesis yönetimi, insan kaynakları, yönetim geliştirme… Liste uzayıp gidiyor ve bu kütüphane işletme alanıyla alakalı tüm konuları kapsıyor.

18. OpenEducation Consortium

OpenEducation Consortium (Açıköğretim Konsorsiyumu) yüzlerce yükseköğretim kurum ve kuruluşunun yer aldığı, kendini açık öğretimi ve açık öğretimin küresel eğitim üzerindeki etkisini geliştirmeye adayan, dünya çapında bir topluluk. Koltuğunuzdan kolay ve ücretsiz olarak dünya çapındaki üniversitelere ve sayısız derslere erişim sağlayabileceğiniz bu harika platformda güncel araştırmaları okuyabilir, sizinle aynı ilgi ve araştırma alanlarına sahip insanlarla iletişime geçebilirsiniz.

19. FutureLearn

Kendilerini ‘öğrenmenin geleceği’ olarak tanımlayan FutureLearn, kısa süreli açılan kursları ile mobil, tablet veya masaüstünden erişilebilir bir öğrenme platformu. Öğrenmeyi hayatınızın her alanına sığdırabilmenize olanak veren bu harika girişim, keyifli ve sosyal öğrenme deneyimi sağlamanın yanı sıra size, öğrendiklerinizi başkalarıyla tartışma fırsatı da sunuyor. 8 milyondan fazla kullanıcısı bulunan Futurelearn’de pek çok farklı konuda, bazıları ücretli bazıları ise ücretsiz olan kurslar bulabilmeniz mümkün.

20. Youtube

Youtube her ne kadar sadece eğlence amaçlı kullanılan bir platformmuş gibi görünse de, bugün herhangi bir cihazın nasıl kullanıldığından bozulan eşyaların nasıl tamir edilebileceğine, kolay temizlik hilelerinden resim tekniklerine aradığımız hemen hemen her konuda bilgilendirici videolar bulabilmeniz mümkün. Akademik konularda da ünlü isimlerin bilgilendirici videolarını bulabileceğiniz Youtube’ta güvenilir bilgiye ulaşmak görece biraz daha zor olsa da kısa bir araştırmadan sonra oldukça kaliteli içerikler üreten kanallara abone olabilirsiniz. Okumaktan çok video izleyerek daha kolay öğrendiğinizi düşünüyorsanız, Uplifers Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Gördüğünüz gibi öğrenmenin sınırı yok ve farklı konularda kendinizi geliştirebilmeniz, hatta profesyonelleşebilmeniz için sadece internet bağlantısı olan bir bilgisayarınızın ya da mobil cihazınızın olması yeterli. Siz yeni şeyler öğrenmek ve kişisel gelişiminize yatırım yapmak için daha neyi bekliyorsunuz?

İlginizi çekebilir: Yale Üniversitesi’nin gelmiş geçmiş en popüler dersi ”İyi Yaşam Bilimi” ücretsiz kullanıma açıldı

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale