X

Instagram bağımlılığından kurtulma ipuçları ve sınırlar

Bir önceki yazıda Instagram bağımlılığı diye bir kavramdan bahsetmiştim. Tanımı, belirtileri… Tüm bunlar ayrıntılı bir şekilde yazıda mevcut. Şimdi sıra geldi tedaviye! “İyi, güzel, hoş da… O kadar Instagram bağımlılığı anlattın, biz nasıl kurtulacağız bundan peki? Ne onunla ne de onsuz…” diyenler için yazının devamı geldi: Instagram bağımlılığından kurtulmak için ipuçları!

Doktor olunca alışkanlık işte önce tanım, sonra tanı, tedavi, en son da uzun süreli iyilik hali için yaşam tarzı değişikliği önerileri …

Instagram bağımlılığından kurtulmak için bazı ipuçları

1. Seni tetikleyen şeyi tanımla

Instagram’da bu kadar çok vakit geçirmene neden olan şey nedir?
Sıkıldığın, yalnız kaldığın veya bazı şeyleri ertelemek istediğin zamanlar mı?

Canın sıkılıyorsa, kendini meşgul edecek başka bir şey bulmaya çalışabilirsin. Kendini yalnız hissediyorsan, arkadaşlarına veya ailenle vakit geçirebilirsin. Ve eğer işleri erteliyorsan, görevine başlamaya çalış, böylece sürekli ertelemek zorunda kalmazsın.

2. Instagram yerine başka bir aktivite bul

Instagram yerine neler yapabilirsin? Zamanını daha üretken ve eğlenceli aktivitelerle değiştirebilirsin. Film izlemek, yürüyüş yapmak, kitap okumak, yemek yapmak, bir arkadaşını aramak… Belki yeni bir hobi edinmek. Sonsuz olasılık var, bu yüzden ilgini çeken bir şey bulup ve zamanınızı en iyi şekilde değerlendirebilirsin.

3. Zaman sınırı belirle

Bir zaman sınırı belirlemek, uygulama kullanımını azaltmanın iyi bir yoludur. Örneğin, uygulamayı günde üç saat kullanıyorsan, süreyi sadece on dakikaya indirmek mümkün olmayabilir. Bunun yerine, uygun bir sınır hedefleyebilir ve en az iki hafta boyunca buna uymak için kendine söz verebilirsin.

4. Biriyle konuş ve bu durumu paylaş

Instagram bağımlılığını nasıl yeneceğin konusunda mücadele ediyorsan, birisiyle bunun hakkında konuşabilirsin. Bir arkadaşın, aile üyesi veya terapist…. Biriyle Instagram bağımlılığı hakkında konuşmak, neden Instagram bağımlısı olduğunu anlamana ve bununla başa çıkmanın yollarını bulmana yardımcı olabilir.

5. İlişkilerine öncelik ver

Instagram bağımlılığın çözümü genellikle gerçek hayattaki ilişkilerinde yatar. Sosyalleşmeye öncelik verebilirsin. Sevdiklerinle daha çok zaman geçirebilirsin.

4. Daha bilinçli ol

Instagram’da tükettiğin içerik konusunda daha bilinçli olmaya çalışabilirsin. Akışta farkında olmadan gezinmek yerine, gerçekten hoşuna giden, sana fayda sağlayan paylaşımları beğenip yorum yapabilirsin. Bu, uygulamanın olumlu yönlerine odaklanmana ve olumsuz yönlere kapılmamana yardımcı olacaktır.

7. Anlık bildirimleri kapar

Bir bildirim aldığında (beğeni, yorum, takip isteği) Instagram’ı açmamak zordur. Ne de olsa beyin dopamin ister. Bu, zamanla bağımlılık yapıcı davranışa dönüşür. Hesabını her an kontrol etme rutininden kaçınmak için bir süreliğine bildirimleri kapatmayı deneyebilirsin. Ayrıca, beğeni ve yorum almak konusunda takıntılıysan, bunlara ara vermeyi dene. Post paylaşımlarının sıklığını azaltabilirsin.

8. Bir “Instagram Detoks Planı” oluştur

Bu, uygulamayı bir haftalığına telefonundan silmek, bir süreliğine hesabını dondurmak olabilir. Hatta telefonunu her gün belirli bir süre yanında tutmamayı deneyebilirsin. Instagram’a her zaman ara verebileceğini unutma.

9. Kendini ödüllendir

Somut ödüller, kişiyi teşvik eder ve daha iyi odaklanmana yardımcı olabilir. Hedefine ulaştığın zaman ilerlemeni kutlayarak bu gelişmeyi olumlu bir deneyim haline getir.

Bonus olarak da istetiyorum ki Instagramla aramıza sınır koymaktan bahsedelim biraz. Instagram gurusu Brock Johnson, (kendisinin 646K takipçisi var ve günde 2-3 post -en az biri reel- ve pek çok hikaye paylaşımı yapıyor) geçenlerde kendisinin “Instagram sınırları”ndan bahsetmiş, tam da ben bu konuyu hazırlarken aslında denk geldi ve bu konunun bir parçası olarak ben de sizlerle paylaşmak istedim.

Diyor ki: “Bu koyduğum sınırlar sayesinde aklımı kaybetmeden bu kadar çok post paylaşımı yapabiliyorum.”

Aslında özetle, Instagram hepimizin hayatında var ve olacak da. Belki yarın öbür gün başka bir uygulama çıkacak, o Instagram’ın yerini alacak bunu şimdilik bilemiyoruz ancak önemli olan her ilişkide olduğu gibi Instagram’la aranda da sağlıklı sınırlara sahip olman gerektiğini bilmek ve uygulamak.

Ben yapılabilecek adımları yazmak istedim. Gerçekten Instagram’la aranda olan ilişki seni rahatsız edecek boyuta geldiyse bu önerileri inceleyebilir, adım adım küçük küçük uygulamayı deneyebilirsin. Bir anda olmuyor hiçbir şey. Emek, özveri, zaman, cesaret istiyor.

Biliyorum özellikle online varlığı teşvik eden bir toplumda yaşadığımız için Instagram bağımlılığının üstesinden gelmek zor olabilir. Yine de Instagram kullanımın ruh sağlığını etkilemeye başladıysa, alışkanlıklarını değiştirme zamanı gelmiş demektir.

Bir sonraki yazıda buluşana kadar Instagram hesabımdan daha fazla bilgiye ulaşabilir, DM üzerinden benimle iletişime geçebilirsiniz…

İlginizi çekebilir: Zor zamanlarda sosyal medya ile nasıl seviyeli bir ilişki kurabiliriz?

Dr Eda Uslu: Dr Eda Uslu, yürümek istediğiniz yolda sizi destekleyen, cesaretlendiren, anlayışla ve şefkatle yanınızda yürüyen dost. Siz en harika versiyonunuzu gerçekleştirmek için yolunuzda yürürken yanınızda size yarenlik eden bir “karunamitra”. Aslında bir tıp doktoru iken hayatın akışı içerisinde kendi yolculuğuna çıkan kişilerden Eda. 15 yıl boyunca göğüs hastalıkları ve uyku bozuklukları uzmanı olarak görev yaptı ve Türkiye’nin sayılı akredite uyku laboratuvarlarından birini kurdu. Bir süre sonra Tıp Doktorluğunun da yetmediğini, içindeki insanlara yardım etmek isteğini doyuramadığını hissetmeye başladı. Sorular sormaya başladıkça cevaplar buldu. Çemberin içinde çırpınıp durmaktansa cesaretini topladı ve uzun yıllarını verdiği, çok severek yaptığı ve aşkla bağlı olduğu doktorluk mesleğinden ayrılarak çemberden çıktı. 2009 yılında Mindfulness ile tanıştı ve 2013 yılından beri hem Türkiye hem de İngiltere’de pek çok kurum ve kuruluşta eğitimler veriyor. Bu yolculukta Bangor University UK - Mindfulness Eğitmenliği ve süpervizyonlar, CTI (The Coaches Training Institute) - Profesyonel Koçluk Eğitimi ve Sertifikasyon, Landmark Worldwide - Liderlik Eğitimi, Mindful Schools USA – Çocuklar için Mindfulness Eğitmenliği ve İngiltere Mindfulness in Schools Project’ten .b ve Paws b (çocuk ve gençler için mindfulness eğitmenliği) eğitimlerini almış ve halen de yeni eğitimlere devam etmekte.. Son 8 senedir sadece profesyonel koçluk ve mindfulness eğitmenliğini yapıyor. 2018-2019 eğitim yılı itibariyle Türkiye’de ilk defa Mindfulness’ın müfredata girmesini sağlayarak halen Bilgi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde ve Marmara Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi’nde öğrencilere Mindfulness dersleri veriyor. “Hayatın gerçek anlamda farkında olan insanlar, yaşam yolculuğu sürerken aynı zamanda kendi içlerinde bir yolculuğa çıkmaya hazır ve gönüllü olurlar.” eda@edauslu.com
İlgili Makale