Yapay zeka gibi popülaritesi hızla artan teknolojilerin bir araya gelmesiyle robotik isimli bilim dalı gelişti. Bu bilim dalı, robotların üretiminden ve kullanımından sorumlu alan olarak biliniyor. Bu alan sayesinde insanlardan ayırt edilmesi zor olan robotlar tasarlanıyor. Bu yazımızda, sizler için robotikten çıkıp gelen insansı robotun ne olduğunu ve en ünlü insansı robotları kaleme aldık.
İnsansı robot nedir?
İsminden de anlaşılacağı üzere, insansı robot hem fiziki hem de işlevsel açıdan insana benzeyen bir robot türü olarak karşımıza çıkıyor. Bazı insansı robotların bizler gibi iki eli, iki bacağı, bir gövdesi ve duyu organlarını barındıran bir kafası bulunuyor. Bazı insansı robotlar ise insan vücudunun bir kısmını barındırıyor. Örneğin, bir insansı robot tamamen insan bedenini taklit ederken başka bir insansı robot sadece insan vücudunun belden yukarıdaki kısmına sahip olabilir. İnsanlara benzeyen bu robotlar kısaca ‘android’ olarak da anılıyor.
İnsansı robotlar neden üretiliyor?
Robotik, temelde insanlara yardım etmeyi amaçlıyor. Bu amaç doğrultusunda da insansı robotlar üretiliyor. İnsansı robotlar, ev temizliğinden yemek hazırlığına kadar pek çok gündelik işte görev alabiliyor. Kısacası, bu robotlar sayesinde günlük hayat kolaylaşıyor ve insan sağlığı tehlikeye atılmadan çeşitli görevler yerine getiriliyor.
Bu robotlar, eğitim, tıp, endüstri, tarım eğlence ve bilimsel araştırma başta olmak üzere çeşitli sektörler için kullanılıyor. Bilgisayar programları sayesinde kontrol edilebilen insansı robotlar, doktorlara ameliyat esnasında yardım edebildikleri gibi öğretmenlere de ders anlatım sürecinde destek sunabiliyor.
İnsansı robotların neredeyse tüm basit insan faaliyetlerini gerçekleştirebildiğini belirtmek istiyoruz. Bu cihazlar, insanlar gibi yürüyebiliyor, objelerin yerini değiştirebiliyor, merdiven çıkabiliyor, soru sorabiliyor ve sorulan soruları cevaplayabiliyor! Her ne kadar bu robotlar insan beyninin karmaşıklığına sahip olmasa da insanları taklit etme konusunda çok iyi işler çıkartabiliyorlar.
Popüler insansı robotlar
Sahip olduğu kamera, mikrofon, motor ve tekerlek gibi parçalarla insanı taklit edebilen bu robot türünün üç tane ünlü örneğini sizlere tanıtmak istiyoruz.
Sophia
Hanson Robotics’in 2016 yılında tasarladığı Sophia, insansı robotların en bilinen örnekleri arasında yer alıyor. Gerçekçi bir surata ve insan bedenine sahip olan Sophia, Nefertiti isimli Mısır kraliçesinden, Audrey Hepburn’den ve kendisini yaratan tasarımcının eşi Amanda Hanson’dan ilham alınarak üretildi. Uzaktan bakıldığı zaman bir insan zannedilen Sophia, 2017 yılında Suudi Arabistan’da vatandaşlık aldı. Bu hamleyle Sophia’nın bir ülke vatandaşı olan ilk android olduğunu vurgulamamızda fayda var.
Mevzular Açık Mikrofon programıyla tanınan Oğuzhan Uğur, bundan birkaç ay önce bahsi geçen programa Sophia’yı davet etti. Bu robot, programda seyircilerin sorduğu sorulara verdiği cevaplar sayesinde insanların ağzını açık bıraktı. Hem salondakiler hem de programı ekran başında izleyenler Sophia’nın tavırlarının çok gerçekçi olduğunu belirtti. Hatta, bazı insanlar bu robottan korktuğunu ve robotikle birlikte yapay zekanın geleceğini çok merak ettiğini söyledi.
Ai-Da
Hem insan bedenini hem de insan derisini oldukça güzel yansıtan Ai-Da, ilk bilgisayar programını icat eden Ada Lovelace’ten ilham alınarak tasarlandı. Modern ve çağdaş sanat uzmanı Aidan Meller’in 2019’da geliştirdiği bu robotun bir sanatçı olduğunu söylemeliyiz. Yaptığı çizimleri sergileyen Ai-Da, geleneksel sanatın yanında dijital sanatı da kucaklıyor. Yarattığı otoportreleri NFT olarak satan bu robot gerçekçiliği yüzünden casus bile sanıldı! Ai-Da, eserlerini sergilemek için bir yolculuğa çıktı ve bu yolculuk esnasında casus sanıldığı için gözaltında tutuldu. Anlayacağınız, insansı robotlar bir tek gündelik işleri tamamlamıyor ve insanlar gibi suçlu konumuna düşebiliyor.
Grace
Sophia’yı üreten Hanson Robotics’in bir diğer eseri de Grace isimli robot. Sophia’dan daha çok insana benzeyen Grace, sağlık çalışanlarına yardım etmek amacıyla bir hemşire olarak tasarlandı. Özellikle COVID-19 hastaları için yaratılan bu robot, İngilizce’den Kantonca’ya kadar pek çok dili konuşabiliyor. Her ne kadar Grace’in ana görevi sağlık sektörüne katkı sağlamak olsa da bu robotun resim çizebildiğini ve konuşma terapisi yürütebildiğini de belirtmek istiyoruz.
Gün geçtikçe örnekleri artan insansı robotlar, şu anda pek çok alanda insanlara hizmet ediyor. Peki ya bir gün insanlar bu robotlara hizmet eder konuma gelirse?
İlginizi çekebilir: Yapay zekanın bilinci taklit etmesine izin verirsek ne olur?