İnsanlar neden hayallerinin peşinden gitmez?
Hepimizin hayalleri, geleceğe yönelik planları, arzuları, ulaşmak veya sahip olmak istedikleri var… Kimimiz bu yolda sonuna kadar giderken, bazıları ya yarı yolda, ya da daha başlamadan bırakır hayallerinin peşinden gitmeyi. Peki neden?
Hedefi gerçekçi olmadığı için
Belirlenen amaç gerçekçi olmadığında, kişi harekete geçecek kadar motive olamaz. Örneğin kilo vermeyi amaçlayan bir kişinin haftada 5 kg vermeyi beklemesi gerçekçi değildir. Bu kişinin kilo vermek için herhangi bir şey yapmasına engel olur.
Kendisine inancı olmadığı için
Kişi geçmiş yaşantılarındaki başarısızlıklarını, şu ana ve geleceğe atfeder. Oysaki geçmişte atılan hiçbir adım bugün ve yarına dair bir gösterge değildir.
“Daha önce denedim olmamıştı, şimdi niye olsun?”
Değişim korkuttuğu için
Her hedef hayata yenilikleri getireceği için kişi bu değişimden korkar. Olumlu değişimler de stres yaratır. Kişi hedefine ulaştığında nelerle karşılaşacağını bilmediği için kendini sabote edebilir.
Örneğin terfi etme hayali olan kişi, terfi aldığında karşılaşacağı sorumluluklardan korkabilir bu yüzden daha pasif bir biçimde çalışabilir.
Süreçteki küçük bir olumsuzluk karşısında motivasyonu kaybolduğu için
Kişi hayal ettiği yolda, her şeyin hızlıca ve sorunsuzca olmasını isteyebilir. Ancak maalesef hayale ulaşmak uzun vadeli bir plandır. Dolayısı ile uzun vadeli olan her konuda aksilikler çıkabilir.
Hayal denen şeye ulaşmak o kadar kolay değil. Öyle olsa adı hayal olmazdı zaten. Bir şeye hayalim deniyorsa, süreçte olan her şeyi kabul edip pes etmemek gerekiyor.
Kendi güçlerinin ve yeteneklerinin farkında olmadığı için
Kişi kendi yeteneklerinin farkında olmadığında veya kendini hafife aldığında, hayallerinin hep çok uzakta olduğunu düşünür. Uzakta algılanan her şey harekete geçmeyi zorlaştırır. Bu yüzden kişi yola çıkmadan önce yeteneklerinin, becerilerinin ve güçlü taraflarının farkında olmalıdır.
İlginizi çekebilir: Huzurlu bir yaşama giden yol hayatın gerçeklerini kabul etmekten geçer