X

İnsanlar günde ortalama kaç adım atar?

Taşınabilir spor takip bilekleri giderek daha popüler hale geliyorlar ve bu nedenle insanlar da her gün attıkları adım sayısına daha sık şekilde göz atıyorlar. Bunun da bazı faydaları var. Amerikan Spor Konseyi’ne göre adımlarını takip eden insanlar genel olarak takip etmeyenlere göre 2500 daha fazla adım atıyorlar. Eğer günde önerilen 10.000 adımı atmaya gayret ediyorsanız, bu çabanızın boşa gitmediğini de belirtmek gerekiyor.

Yürüme gibi düzenli aktivitelerin sağlığa pek çok faydası var ve şu risklerin azalmasını sağlayabiliyorlar:

  • kalp hastalıkları ve inme
  • yüksek tansiyon
  • diyabet
  • obezite
  • depresyon
  • meme ve kolon kanseri gibi bazı kanser türleri

Ortalama bir insan günde kaç adım atar ve bu yeterli midir?

Adımlar yaşla birlikte azalır

2011 yılında yapılan bir değerlendirmeye göre 18 yaş üzeri insanlar günde 4000-18.000 adım arası atıyorlar. 2011’deki başka bir değerlendirmede ise çocuklar ve yetişkinlere göz atılmış. Buna göre 18 yaş altı insanlar 10.000-16.000 adım arası atıyorlar. Ancak ergenlerin 18 yaşına yaklaştıkça attıkları adım adedinde azalma olduğu görülüyor.

Dolayısıyla yaş kesinlikle insanların attıkları adım sayısı üzerinde etkili. Genç yetişkinlerin bu konudaki rehberleri takip etme ihtimalleri yaşlı yetişkinlerden daha fazla.

Erkekler daha fazla yürüme eğiliminde

Erkekler ve kadınlar arasında da adım konusunda farklılıklar olduğu görülüyor. Çocukluktan yetişkinliğe kadar erkeklerin yürüme eğilimleri daha fazla. Çocuk ve ergenlerde 12.000-16.000 adım ortalaması var. Genç kadınlarda ise bu 10.000-12.000 aralığında.

Bu trend yetişkinliğe kadar devam ediyor. 2010 yılındaki bir çalışmada 1000’den fazla yetişkinin adımları gözlenmiş. Temel olarak erkekler günde 5340 adım atarlarken, kadınlar 4912 adım atmışlar.

İş önemli bir değişkendir

Yaşamak için yaptığınız meslek de günlük adımlarınızı etkiler. 2023 yılında Avustralya’dan 10 katılımcı ile yapılan küçük bir araştırma projesinde, her katılımcının farklı bir mesleği varmış. Her birine adım takip cihazı verilmiş. Buna göre garsonlar en çok adımı atanlar olurken, çağrı merkezi çalışanları en az adımı atmışlar.

Ancak bu çalışma resmi ve kontrollü bir çalışma değil. Her meslekten sadece bir kişiyi barındırıyor ve cinsiyet, yaş gibi önemli bilgileri barındırmıyor. Yine de ortalama adım adedinin kişiden kişiye ne kadar değiştiği şaşırtıcı.

Veriler ülkeden ülkeye değişir

Bazı ülkelerdeki insanlar diğerlerinden daha fazla adım atma eğiliminde olabiliyorlar. 2017’deki bir çalışmada 111 ülkeden 717.527 kişinin adımları 95 gün boyunca akıllı telefonlar ile takip edilmiş.

Elde edilen sonuçlar şöyle:

Ülkeden ülkeye olan bu değişimin sebebi tam olarak net değil. Ancak aşağıdakiler gibi bazı faktörler rol oynayabilirler:

  • obezite oranları
  • iklim
  • yolların ve kaldırımların varlığı
  • gelir düzeyi

Ne düzeyde olduğunuza bulun

Pek çok kuruluş, yaşlı bireyler de dahil olmak üzere tüm yetişkinlerin haftada en az 150 dakika aerobik aktivite, yani tempolu yürüyüş gibi aktiviteler yapmalarını öneriyor. Tempolu yürüme, dakikada 100 adıma tekabül ediyor. Dolayısıyla günde 2000 adım, haftada 15.000 adım atmanız gerekiyor.

Sağlığa daha fazla faydasının olması için bu hedefin 300 dakika olması öneriliyor. Yani haftada 30.000 adım, günde 5000 adım civarı.

Hızlı bir yürüyüş, sizi en azından az miktarda nefessiz bırakmalıdır. Ancak bu durum gün içerisindeki her adımınıza uygun olmayacaktır. Yani günde 10.000 adım civarı yeterli olacaktır. Bunun sadece bir kısmı hızlı tempoda olacaktır.

Eğer günlük rutininize adımları nasıl ekleyeceğinizi bilmiyorsanız, şu ipuçlarını deneyin:

  • Asansör yerine merdiven kullanın.
  • Bir yerlere giderken arabayı daha uzağa koyun.
  • Arkadaşınızla yürüyün.
  • Evinizi temizleyin.
  • İşteki molalarda biraz yürüyün.
  • Hava kötü olduğunda alışveriş merkezlerinde yürüyün.

Kaynak: healthline

İlginizi çekebilir: Spor, adımla mı dakikayla mı ölçülmeli?

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale