İnsanı insan yapan organ “beyin” ne işe yarar?

Bundan önceki beyin konulu yazılarımda beynimiz ile ilgili bugüne kadar bildiğimiz ve doğru sandıklarımızı, tekrar bir ele aldık ve yeniden değerlendirdik. Evet, “neuro science” alanı özellikle son yıllarda hızlıca gelişiyor ve bize neredeyse her gün ufuk açan sonuçlar veriyor.

Bu “yeni” bilgilerden faydalanmak ve belki de bizi insan yapan en önemli organımızı biraz daha yakından takip etmek bize neler kazandırabilir?

Beynimiz %100 ve hatta üstü çalışır, şeffaftır, birçok becerisi vardır

Beynimiz %100 kapasiteyle çalışır, şeffaftır, birçok becerisi vardır ve hepsinden faydalanır. Kadın-erkek ayrımı yapmaz, kendini sürekli geliştirir, ömür boyu öğrenmeye ve gelişmeye devam eder, değişime açıktır, hatta sürekli değişir. Kaliteli ve iyi beslenir, çok seçicidir ama ihtiyacı olduğundan fazla yemez ve depolamaz. Her zaman takım halinde çalışır, çok geniş bir takımdır ama yine de antrenöre, kaptana, lidere, yöneticiye ihtiyaç duymaz, işleri önem ve öncelik sırasına göre yapar, titizlikle çalışır, hata yapmadan sonuç alır. Nasıl ama?

Hep söylerim, “şirketinizin yapısını beyin yapısına benzetin ve mükemmel iş çıkaracaksınız”, ya da “beynimizin çalışma sistemine göre tüm hayatınızı düzenleyin bakın neler oluyor” diye… Haklı mıyım? Bunlar sadece rivayetlerden kurtularak çıkartabildiğimiz dersler… Beynimizi biraz daha incelersek daha ondan öğreneceğimiz çok şey var.

İlginizi çekebilir:

Tükettiğimiz besinler beynimizi gerçekten geliştirebiliyor mu?

Birkaç işi aynı anda yapmak: Multitasking bir beceri mi yoksa hata mı?

Kadın ve erkek beyinleri farklı mı çalışır?

Beynimiz gerçekten gri mi?

Beynimiz her zaman takım halinde çalışır ama antrenöre, kaptana, lidere, yöneticiye ihtiyaç duymadan mükemmel çalışır

Bu yolculuğa benimle çıktığınız için, önceki yazılarımda verdiğim bilgileri zaman ayırıp okuduğunuz için sizi tebrik ediyorum. Hayatınız boyunca hem kendinizi hem de sevdiklerinizi geliştirmeniz dileklerimle…

Umarım beyin hakkında  öğrendiklerinizin hayatınıza bir katkısı vardır. Çünkü aslında beynimizin çalışma prensiplerinden kendimize güzel dersler çıkartabiliriz. Yapmanız gereken yalnızca yukarıda sıraladıklarımı yavaş yavaş hayatınıza almak, kendinize ve çevrenize değer katmak.

Bu konuda desteğe ihtiyacınız varsa bana www.ilknurustunucar.com/tr/ adresinden ulaşabilirsiniz. Sağlıkla ve sevgiyle kalın.

 

İlginizi çekebilir: Kadın ve erkek beyinleri farklı mı çalışır?

Yazarın diğer yazıları için tıklayın.

Uzman Psikolog İlknur Üstünuçar Psikolog
Uzman Klinik Psikolog İlknur Üstünuçar Freie Üniversitaet Berlin - Tıp Fakültesi’nde Psikoloji Uzmanlık eğitimini tamamladı. Yıllarca klinik deneyimleri yanı sıra bir çok ülkede çok ... Devam