Kimi zaman şaşırtıcı ve “garip” davranabilen ve kimi zaman mucizevi beceriler gösteren insan, üzerine tartışmalar yaratan bir psikolojiye sahip. Öyle ki birçoğumuz yaşadığımız gelgitlerle ve psikolojik değişimlerle başa çıkamıyoruz.
Her geçen gün, hayatlarını insan psikolojisinin ve zihninin içinde dönen şeyleri açıklamaya ve anlamaya çalışarak geçiren psikologlar, bu kompleks yapıya dair oldukça çarpıcı sonuçlara ulaşıyor. İnsan zihni hakkında her geçen gün edindiğimiz yeni bilgiler, iş, aşk, ilişkiler, aile bağları gibi pek çok konuda etkileyici kolaylıklar sağlayabiliyor. Biz kendimizi ne kadar yakından tanırsak, hayatımızın kontrolü de bir o kadar elimizde oluyor. İşte psikolojiyi en eğlenceli ve kolay şekilde anlamanıza yardımcı olacak TED konuşmaları:
Birbirimizin zihnini nasıl okuruz?
Rebbecca Saxe – How we read each other’s mind?
MIT’de nörobilim uzmanı olan Rebbecca Saxe’a göre, bir insanın zihnini okumak için tarot kartlarından faydalanmamıza gerek yok. Konuşmasında insan zihninin istemsiz bir şekilde başka insanların duygularını, düşüncelerini ve motivasyonunu sezme yetisini ele alan Saxe, bunun için sağlam bir sağ temporoparietal kavşağa sahip olmanın yeterli olduğunu söylüyor. Eğer psikolojiye daha bilimsel bir açıdan bakmak istiyorsanız, bu konuşma ilginizi çekecek!
Denim ve hafıza bilmecesi üzerine
Daniel Kahneman – The riddle of experience vs. memory
Eğer gerçek anlamda etkileyici bir TED konuşmacısı dinlemek istiyorsanız Kahneman’ın konuşmaları sizi hayal kırıklığına uğratmayacak. Nobel ödüllü psikolog ve aynı zamanda başarılı yazar Daniel Kahneman, 20 dakikalık konuşmasında mutluluğun iki özü olduğunu savunuyor; deneyimlediğimiz mutluluklar ve zihnimizde yaşadığımız mutluluklar. Kahneman’a göre bu iki özün dengesini sağladığımızda, gerçek mutluluğa ulaşabiliyoruz.
Tercih paradoksu
Barry Schwartz – The paradox of choice
Daha çok seçeneğin her zaman daha iyi olduğunu düşünürüz. Ancak psikolog Barry Schwartz’a göre durum pek de sandığımız gibi değil. Ona göre ne kadar çok seçeneğimiz varsa, o kadar mutsuz ve tatminsiziz. “Mutlaka izlenmesi gereken psikoloji konulu TED konuşmaları” listesinde yer alan Barry Schwartz, psikolojiye dair yaptığı etkileyici tespitlerle size yeni bakış açıları kazandıracak.
Kendi düşüncelerimize ne kadar hakimiz?
Dan Airely – Are we in control of our own decisions?
TED konuşmalarının “en iyi” listelerine baktığınızda, başarılı ekonomi uzmanı Dan Ariely’nin adına sık sık rastlarsınız ve asıl etkileyici olan şey her listede başka bir konuşmasından bahsediliyor olması. Yaptığı her konuşmayla TED seyircisini hayretlet içinde bırakan Airely, bu kez “kararlar” üzerine yaptığı bir araştırmayla karşımıza çıkıyor. Dan Airely’nin konuşmasına göre insanoğlu sanıldığı kadar mantıklı canlılar değil…
Yaptığımız işte biz mutlu eden şey ne?
Dan Airely – What makes us feel good about our work?
Business Insider’ın üst düzey muhabiri Chris Weller, Dan Airely konuşmaları arasından en sevdiğinin bu konuşma olduğu söylüyor. Dan Airely’nin bu konuşmasında savunduğu düşünce ise, insanların takdir edildiklerinde daha motive oldukları. Airely savunduğu konuyu, yaptığı ilginç bir araştırmayla destekliyor. Araştırmada ise çalışanların kendilerine yeni bir görev verilmeden yaptıkları işin sonlandırılmasıyla, çalışmayı bıraktıkları gözlemleniyor. Peki bizi iş yerinde ne motive ediyor? Neyse ki Dan Airely konuşmasında iş motivasyonuna dair tüm sorularımızı cevaplıyor.
Mutluluğun sırrı: Akış
Mihaly Csikszentmihalyi – Flow, the secret of happiness
Efsanevi psikolog Csikszentmihalyi hayata oldukça iddialı bir soruyla meydan okuyor ve diyor ki “Bizi gerçekten mutlu eden şey ne?”
Başarılı psikolog konuşması boyunca cevabın para ya da ün olmadığına emin olduğunu vurguluyor ve gerçek mutluluğun “akış”ın ta kendisi olduğunu savunuyor. Daha da detaylandırmak gerekirse Mihaly, insanın sevdiği bir şeyi yaparken zaman algısını kaybetmesi ve yaptığı şeye odaklanmasının gerçek mutluluğu getirdiğini söylüyor.
İncinebilir olmanın gücü
Brene Brown – The power of vulnerability
TED konuşmaları arasında şimdiye kadar en popüler olan konuşmalardan birine geldi sıra. Amerikalı yazar Brene Brown, yaptığı 12 yıllık araştırmasından bahsettiği konuşmasında gerçek anekdotlarla beraber insanın sahip olduğu “utanç” duygusundan bahsediyor. Brown’a göre incinebilir olduğunu kabul etmek, en büyük cesaret örneği. Ünlü yazar konuşması boyunca, incinebilir olmanın insanı ne kadar güçlendirdiğinden ve böylece kontrolü nasıl ele alabildiğinden bahsediyor. Yani adım atmak için ilham ve cesaret arıyorsanız, Brene Brown’un bu TED konuşması ilginizi çekecek.
Kötülüğün psikolojisi
Philip Zimbardo – The psychology of evil
Psikoloji sadece iyi olana ulaşmak demek değil, içerisinde insanın en karanlık yanlarını da barındırıyor. Başarılı psikolog Philip Zimbardo, konuşmasında insanın en karanlık yönlerini ele alıyor ve
Irak’ta bulunan Abu Ghraib hapishanesinden elde edilen grafik verilerini, işlenen suçların altında yatan nedenlerle birlikte paylaşıyor. Ancak konuşmanın geneli o kadar da negatif değil, psikolog aynı zamanda kahraman olmanın ve zorlu bir mücadeleyle başa çıkmanın aslında ne kadar kolay olabileceğine dair tüyo veriyor.
İlginizi çekebilir: Mutluluk ve mutlu olmak üzerine 10 etkili TED konuşması
Kaynaklar:
inc.com
ted.com