İnsan doğaya karşı: Vendee Globe 2016-2017
Yelken sporuyla ilgisi olsun olmasın, pek çoğumuzun yelkenli ile dünya seyahati hakkında ufak da olsa bilgisi vardır. Evini bırakıp dünyayı seyyah olarak gezmekten farklı olarak, evini de kendiyle birlikte götürüp dünyadaki muhteşem güzellikleri en az 1 yılda gezen insanların sayısı gün geçtikçe artıyor.
Peki dünya turu istediğin ülkenin, istediğin koyunda vakit geçirilen zorlu ama keyifli bir seyahat olmaktan çıkıp, durmaksızın yapılan bir yarışa dönerse ne olur? Hatta bu yarışta size yardım eden hiçbir makine gücü, hatta hiçbir insan gücü olmazsa?
Vendee Globe nedir?
Vendee Globe, insanın doğayla olan mücadelesinde limitleri zorlayarak “Yelkenin Everest’i” olarak anılan, durmaksızın dünya turu yapmayı amaçlayan tek solo yelken yarışıdır.
Dört yılda bir gerçekleştirilen yarış, ilk solo dünya turu yarışı olan Golden Globe (1968)’dan ilham alarak, 1989 yılında gerçekleştirildiğinde üç aydan fazla sürmüştü.
Bugün gelinen noktada ise yarışın rekoru 78 gün ile Fransız yelkenci François Gabart’ın elinde bulunuyor.
Can kaybı dahil pek çok sarsıcı olayın yaşandığı olaylı 1996-97 yılı yarışını konu alan ‘Tanrı’nın Terk Ettiği Deniz’ (Godforsaken Sea) kitabında bu yelkencilerin seviyesi şöyle anlatılıyor;
“Bu adamlar 30 knot rüzgârda balon yelken ve ana yelkeni açıp, 20 feet’lik dalgalarda kayarken rüzgârla birlikte rahatlıkla gidebilir. Üstelik bu şartlarda, balonla kavança atarlar. Üstelik de gecenin bir vakti, karanlıkta, tek başına!”
Vendee Globe 2016-2017, 6 Kasım günü start aldı ve hala devam ediyor. Yarışın web sitesinden teknelerin anlık pozisyonları takip edilebiliyor.
Tasvir edildiğinde hayal etmesi dahi zor olan bu şartlar, bir helikopterin kamerasına takılan Alex Thomson tarafından gözler önüne serilmiş. Alex Thomson’un bu şartlardayken bile teknedeki rahatlığı takdire şayan. İşte o video: