“Süper besinler”in süper olmasının nedenini merak ettiniz mi? Veya kırmızı şarap, yeşil çay, lahana ve yaban mersini gibi süper besin olarak adlandırılan gıdaların ortak özellikleri var mı? Besinleri süper yapan içerikleri vitamin, mineral ve bazı antioksidanlardır. Bu faydalı bileşenlerden biri de “quercetin“, yani “kuersetin“dir. Daha uzun ömür, kalp sağlığı, dayanıklılık, bağışıklık sistemi ve daha bir çok sağlık faydası için hepimizin ihtiyaç duyduğu doğal bir bileşiktir.
Kuersetinin aslında sağlığa olan faydalarından dolayı yüzyıllar boyunca kullanılmıştır. Antik çağ insanları sağlık iksiri olarak kuersetin açısından zengin nar suyuna büyük bir önem verirmiş.
Kuersetin hangi besinlerde bulunur?
Kuersetin; yeşil yapraklılar, soğan, elma, domates, bazı meyveler ve brokoli de dahil olmak üzere bitkilerde bulunan bir tür antioksidandır. İnsan diyetinde en zengin antioksidanlardan biri olarak kabul edilen kuersetin, serbest radikal hasarına, yaşlanmanın ve iltihaplanmanın etkilerine karşı savaşmada önemli bir rol oynamaktadır. Bu güçlü antioksidan bileşiğin, özellikle de anti-inflamatuar bir enzim olan bromelain (ananasın içinde bulunan) ile birleştiğinde etkisi artar.
Kuersetinin faydaları:
- İtalya’daki Verona Üniversitesi Patoloji ve Tanı Bölümüne göre, kuersetin ve diğer flavonoidler hem hayvanlarda hem de insanlarda anti-viral, anti-mikrobik, anti-inflamatuar ve anti-alerjik ajanlar” olarak farklı hücre türlerinde yararlı etkiye sahiplerdir.
- Araştırmalar, kuersetin içeren anti-inflamatuar gıdaların, kalp rahatsızlığı ve kan damarı problemleri, alerjiler, enfeksiyonlar, kronik yorgunluk ve artrit gibi otoimmün bozukluklarla ilgili belirtiler gibi bir dizi iltihaplı sağlık sorununu yönetmesine yardımcı olabileceğini gösteriyor.
- Yüksek antioksidan içeren besinler “serbest radikalleri temizleme” yeteneğine sahiptir. Diyetlerimizde doğal antioksidan olarak, kuersetin yaşlanmanın ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olur, çünkü vücutta oksidatif stresin etkilerini azaltır. Oksidatif stres hepimizde gerçekleşir, ancak fakir bir diyet, fazla stres, uyku eksikliği ve kimyasal toksinlere maruz kalma gibi durumlarla artmaktadır.
- Kuersetin, ayrıca bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde de rol oynar ve bazı araştırmalar anti-kanser özellikleri gösterdiğini belirtiyor.
- Laktoz, yumurta, fıstık, balık, buğday, kabuklu deniz ürünleri, kabuklu yemişler ve soya immünoglobulin E (IgE), alerjik tepkileri tetikleyebilir. Kuersetin, IgE alerjik yanıtlarının güçlü bir bastırıcısıdır ve bu nedenle, IgE aracılı gıda alerjilerini (R) tedavi etmek için alternatif bir ilaç olarak kullanılabilir.
Sağlıklı bir diyetten bol miktarda kuersetin alabilirsiniz. Bazı durumlarda güçlü anti-inflamatuar etkileri nedeniyle kuersetin takviyesi alternatif destek olarak kullanılabilir, bu durumda mutlaka hekiminize danışarak karar vermek en doğrusudur.
İlginizi çekebilir: Ketojenik diyet nedir, nasıl uygulanır?
Yazarın diğer yazıları için tıklayın.