X

‘İngilizceme güvenirim’ diyenler buraya: Son zamanların en iyi bilim kurgu podcastleri

Vaktinin boş geçmesini istemeyen, her anını dolduracak bir şeyle arayan insanlar için podcastler harika bir tercih! Onları gittiğiniz her yerde yanınızda taşıyabileceğiniz bilgi ve eğlence kitleri gibi düşünebilirsiniz. Trafikte, evde, okulda, toplu taşımada canınızın istediği her yerde anında dinlemeye başlayabilirsiniz. Asıl güzel tarafı ise, büyük büyük kitaplara yüzlerce kaynağa bakmadan, kısa yoldan öğrenmek istediğiniz hemen hemen her konu hakkında bir podcast bulabilirsiniz! Özellikle bilim kurgu severler için yaptığım bu listede her bir podcast fazlasıyla doyurucu içeriklere sahip.

Listede göreceğiniz podcastlerin çoğu epey popüler, yani “kimsenin bilmediği şahane podcastler” listesi değil bu. O sebeple eğer bir podcast gurusuysanız alternatif içeriklere de mutlaka bakmanızı tavsiye ederim. Sadece bilim kurgunun büyüsüne kapılıp keyifle dinleyeceğinize emin olduklarımı seçmeye gayret ettim.

Limetown

LimetownBen bilim kurguya bayılırım.” diyenlerin izleyebileceği en başarılı podcastlerden biri… Bir bilimsel araştırma tesisinin çevresinde kurulmuş Limetown adlı kasabada yaşayan yerliler gizemli bir şekilde art arda kaybolmaktadır. Bunu duyan ve kasabaya gelmeye karar veren bir muhabirin gözünden olayları dinliyoruz. Muhabir, kaybolan insanlar hakkında bilgi edindikçe işlerin rengi değişiyor ve kulaklığınızı bir dakika çıkartmak istemeyeceğiniz kadar keyifli bir hal alıyor. Bu postcast’in bir çok bölümü olduğu için, olay örgüsü yavaş ilerliyor. Bu da dinleyicisine kan donduran bu hikayeyi sindire sindire yaşama imkanı tanıyor. Final bölümüne gelene kadar kendinizi türlü türlü teorilerin içinde bulacak fakat alışılagelmiş bir sonun dışında bambaşka bir süpriz ile karşılaşacaksınız… Tüm bölümleri heyecandan tırnaklarınızı yedirtecek bu podcasti mutlaka dinleyin.

(Stranger Things, Eureka, Wayward Pines, Fringe severler için Limetown harika bir tercih olacaktır.)

Flash Forward

Bu seri bahsedeceğim diğer serilerden biraz farklı. çünkü bu seriye dinleyenlerin bir kısmı bir gerilim podcasti derken diğer bir kısmı da bilim kurgu podcasti olduğuna inanıyor. Bana soracak olursanız gerek kurgusu gerekse olay örgüsüyle tam bir bilim kurgu podcasti olarak nitelendiririm. Fakat gerilimini de iyiden iyiye hissettirdiği ayrı bir gerçek…

Konusu ise şöyle; serinin başrolü, Rose Eveleth her hafta kurgusal bir gelecek senaryosu seçen bu senaryoların tüm olasılıklarını ve sonuçlarını bir bilim takımıyla değerlendiren bir uzman. Her bir bölümde farklı bir senaryoyu işleyerek dinleyicisi tarafından Black Mirror’a benzetilse de oldukça özgün bir seri. Özellikle bilim anlamında doyurucu bir içeriğe sahip olması ise dinleyicilerden tam not almasına sebep oluyor. Güncel, olası ve gerçekçi senaryolar işleniyor. Antibiyotiklerin işe yaramadığı, tüm ilaçların yasal olduğu ya da internetin bir anda tamamen yok olduğu gibi ilginç durumların olası sonuçlarını dinlemek ve çoğunlukla senaryoların ne kadar gerçekçi olduğunu görmek, serinin hayran bırakan özelliklerinden sadece biri…

(Black Mirror severler için ideal bir içerik.)

Archive 81

Archive 81 aslına bakarsanız bir korku podcasti. Fakat fantastik içeriklere yer verilmesi ve alternatif zaman boyutlarına yer verilmesi gibi bilim kurgu ögelerinde içinde barındırdığından listeye dahil edebiliriz. Konusuyla ilgili detaylara girmenin spoiler vermek sayılabileceği bu seriyi araştırmayı size bırakmak durumundayım… Fakat eğer Interstellar gibi yapımlardan keyif aldıysanız, Zamanın Kısa Tarihi kitabı sizi büyülediyse bu podcaste de bayılacaksınız. Eğer ilk iki sezonu bitirdiyseniz eski usul radyo tiyatroları tarzında harika bir bonus bölümü de bulunmakta…

(Stephen Hawking hayranları, zaman yolculuğuna ilgi duyanlar, Dark gibi yapımları sevenler için ideal bir seçenek.)

The Big Loop

Bu yapımda bir solukta bitecek podcastlerden biri. Paul Bee’nin son çıkan “sonsuz evrenlerdeki kısıtlı varlıklarla” yapımından esinlenerek hazırlanan, konusunu içeriğini tam olarak tanımlamakta zorlanacağım bir yapım… Antoloji severler için ilk sezonunun tam bir antoloji örneği olduğunu garanti edebilirim. İçerisinde hayalet öykülerinden tutun çeşit çeşit bilim kurgulara hikayelerine kadar bir çok içeriğe yer verilmiş bu yapımda adeta çeşitliliğe doyuyoruz. Bu podcastte Lovecraft tadında bir izlenim de yakalamanız mümkün.

(Black Mirrow, The Twilight Zone ve The Black Tapes seviyorsanız tam size göre.)

Steal the Stars

Benim en beğenerek dinlediğim serilerden biri hiç kuşkusuz bu seridir. The Message ve LifeAfter yazarı Mac Rogers Steal, yine muhteşem bir yapıta imza atmış… Gizli bir aşk yaşamaya başlayan iki hükümet çalışanı birlikte gizli bir göreve gönderilirler. Esrarengiz olaylar göreve gittikleri ilk günden yaşanmaya başlanır. Bir UFO kazasının enkazını temizlemek üzere yola çıkan çalışanları içinde kaybolacakları bir macera beklemektedir. Serinin tüm bölümlerini tek solukta izleyecek ve bu aşk hikayesiyle harmanlanmış bilim kurgu macerasına bayılacaksınız.

(The Message, LifeAfter ve X-Flies’ı beğendiyseniz sizin için ideal.)

Ars-Paradoxica

Bu podcast bilim kurgu maceralarının ne kadar keyifli ve komik olabileceklerini dinleyicisine kanıtladığından, bilim kurgu sevmeyenlerin bile hoşuna gidecek bir yapım olmuş. Paradoxica yanlışlıkla zaman yolculuğu yapan Dr. Sally Grissom’ın maceralarını anlatıyor. Her başına gelen yeni olay ise biz dinleyicileri serinin içine dahil ediyor. Konusu, Grissom’ın sesli günlükleri ile anlatılıyor. Bu anlatım şekli sayesinde podcast bir podcast olmaktan çıkıp adeta bir film gibi ilerliyor. Özellikle akıl sağlığı, cinsellik ve kuantum mekaniği gibi konulara yer vermesi bu podcasti diğerlerinden ayırarak ona puan kazandırıyor.

İlginizi çekebilir: Büyülü zehir sosyal medya sizi ne kadar içine çekiyor?

Eylül Aktan: Profesyonel Koç Eylül Aktan, yaşamınızı iyileştirmek için çıktığınız “gelişim ve dönüşüm” yolculuğunda sizi desteklemek için çalışan bir uzman. En iyi hissettiğiniz versiyonunuzu hayata geçirmek için kendi içinize ışık tutmanızı sağlayan bir koç. Aslında bir beyaz yaka olarak çalışırken hedeflediği yaşam standartlarına sahip olmadığını farkeden ve bu durumu değiştirmek için harekete geçen bir farkındalık yolcusu. Önce 2015 yılında tanıştığı Mindfulness ile zihnini, duygularını ve düşüncelerini farketmek üzerine çalıştı. Şimdilerde Türkiye’de ve çeşitli Avrupa ülkelerinde aldığı Profesyonel Koçluk, NLP, Yoga, Somatik Deneyimleme ve Nörobilim eğitimleri ile dönüşüm yolculuğunu sürdürüyor.
İlgili Makale