Tekrar yaşamak isteyeceğiniz kadar güzel bir yıl olması dileği ile 2013’ten merhaba!
Malumunuz yeni yıl yaklaştı, geldi derken bir de baktık ki çoktan o meşhur moda girmişiz bile. Modumuz; her yeni yılın ilk aylarında(!) olduğu gibi pozitif, mutlu, umutlu, bolca planın yapıldığı, listelerin hazırlandığı, kararların alındığı, heyecanın yüksek mertebelerde gezindiği bir mod. Hayırlara vesile olsun diyerek ben de yeni yılda aldığım kararlardan birini sizlere paylaşmak isterim.
Beni tanıyanlar çok iyi bilir, yemek konusunda oldukça açık fikirli, yeni tatları denemeye çok meraklı iken; içeçekler, özellikle de şarap konusunda bir o kadar kapalıyımdır. Nedendir bilmem, yemekten aldığım tadı, keyfi, nedense yemeği güzelleştirdiği, pekiştirdiği iddia edilen “şarap”tan bir türlü alamam. Ama 2013 itibariyle bu durumu iredeleyip, öğrenip, deneyip çözmeye karar verdim ve bunun için de adresim birazdan okuyacağınız, İncirli Şaraphane olacak.
İncirli Şaraphane, geçen haftaki yazımın da konusu olan La Mancha’yı bünyesinde barındıran Soul Group’un Kuruçeşme’deki yerlerinden birisi.
Kendime bu eğitim sürecinde başarılar dileyerek sizi bu keyifli sohbetle baş başa bırakıyorum.
Bize biraz Soul Group’u anlatabilir misiniz? Bu yolculuk nasıl başladı?
Aslı ve Cem Pasinli’nin kurucu ortaklarından olduğu Soul Group’un hedefi zincir olmadan, birbirini tekrarlamayan ‘ruhu besleyen’ mekanlar yaratmak. İlk kez 2003 senesinde açtıkları Banyan Restaurant ile “En İyi Etnik Restoran” da dahil pek çok önemli ödülün sahibi olan Soul Group, 3 yıldır Çeşme Alaçatı’da yer alan Kydonia Restaurant ile de tanınıyor. Geçtiğimiz ay içerisinde Kuruçeşme’de eski bir şarap imalathanesini restore edip, birinci katına Kydonia Restaurant ve ikinci katına da La Mancha’yı açan Soul Group, binanın en alt katında yer alan İncirli Şaraphane ile de Türkiye’nin önemli bir açığını kapatıyor.
Mekanların konseptlerini nasıl belirliyorsunuz? İlk konseptiniz Banyan’dı. Ondan sonra gelen Kydonia, La Mancha ve İncirli Şaraphanesi konseptleri nasıl gelişti?
Konseptlerimizi belirleme süreçleri her seferinde farklı oluyor. Banyan’ı kurarken, Türkiye’de neyin eksik olduğunu düşündük, nasıl fark yaratıp ilk olabiliriz sorusunun cevabını aradık. Araştırmalarımız sırasında hep mekanların ruhuna ne uyar sorusundan yola çıktık.
İncirli Şaraphane hakkında detaylı bilgi alabilir miyiz? Özellikleri nedir?
20’ye yakın seçkin Türk markasının (Diren, Doluca, Kayra, Kavaklıdere, Nusretbey, La, Pamukkale, Paşaeli, Prodom, Selendi, Sevilen, Suvla, Urla, Vinkara, Yazgan …vs), 500’e yakın çeşit şarabını özel üretici fiyatlarıyla sunuyor. İster şişede, ister kadehte. İncirli Şaraphane Türkiye’deki bu kadar kapsamlı ilk şarap barı. İş çıkışlarında, güzel müzik ve manzara eşliğinde bir şeyler yiyerek takılabileceğiniz, özel bir mekan. İster farklı kioskları gezip, şarap uzmanlarımızdan bilgi alabilirsiniz, ister tadım menülerimizden alıp şarap uzmanlarımızla tadım yapabilir, ister ev partileriniz için alışveriş yapabilirsiniz. Hafta sonları dj eşliğinde, akşamüstü Happy Weekend partilerimiz var.
Bir diğer amacımız da; İstanbul’u ziyaret eden turistler için de bir çekim merkezi olabilmek.
İncirli Şaraphane’de bulunan şarapların arasında kendi üretiminiz şaraplar var mı?
Kendimiz şarap üretmiyoruz ama ilerde evde şarap üreten gruplarla işbirliği içinde olmayı düşünüyoruz.
Ne tür aktivitelere ev sahipliği yapıyorsunuz?
Yakın zamanda Veritas ortaklığı ile gerçekleştirdiğimiz 1. Master Sommelier İstanbul ile Türk şaraplarının tadım ve puanlaması gerçekleşti. Ocak ayı itibariyle, peynir şarap tadım seminerleri, şarap kursları, yemek-şarap eşlemeleri, nadir şarap müzayedeleri, farklı konularda şarap eşliğinde sohbet toplantıları yapmayı düşünüyoruz.
Sizce Türk insanının şaraba olan ilgisi ve bilgisi nasıl?
Türkiye’de şarapla ilgili, evde şarap üreten, şarap kurslarına katılan, bağ bozumu gezilerini takip eden ufak ama giderek artan bir kitle var. Fakat şarap tüketimi kişi başı 1 litre ve 1.5 litre olan rakının altında. Avrupa’da kişi başı şarap tüketimi yılda 50 litre. Türkiye’de dünya standardında şarap üreten 30’a yakın firma var. Türk şarapları artık dünya çapında sommelierler tarafından puanlanıyor ve dünya şaraplarıyla rekabet edecek puanlar ve ödüller alıyor.
Peki, pahalı şarap iyi şarap mı demektir?
Pazarın ufaklığı ve vergiler fiyatları etkileyen unsurlar.Bir şarabın üretim maliyetini; bağların firmaya ait olup olmadığı, firmanın üzüm aşamasında kalite kontrolüne dahil olup olmadığı, toplanan üzümlerin yerinde işlenip işlenmediği, fıçıya girip girmediği, ne süreyle yıllandırıldığı, fıçının kalitesi ve maliyeti, mantar, etiket ve şişe maliyetleri gibi faktörler etkiler.
Sizce Türkiye’de bir Fransız şarabı kalitesinde üretim yapılabilir mi?
Bir Fransız şarabı kalitesi burada da oluşturulabilinir. İklim ve terroir şarabın kalitesini etkileyen çok önemli unsurlardır. Bunun yanında üzümün yerinde işlenmesi ve yıllandırılmak için kullanılan fıçıların özellikleri şarabın lezzetini etkiler. Bir şarap okside olmamış ise ve mantar kokmuyorsa içilebilir kalitededir. Bunun yanı sıra, alkol dengesinin olması önemli bir kriterdir. Bunun dışında şarabın lezzeti tamamen kişisel bir konudur.
Yemek ve şarap uyumundaki altın kuralı nedir desem?
İki tip uyumdan bahsedebiliriz. İlki “tezatlık” yani tatlı tuzlu tezatlığı gibi zıt tatların birbirleriyle oluşturduğu uyumdur. Bir diğeri de “bütünleme” yani tatları birbirini tamamlayan yemek ve şarapların uyumudur.
Ve son sorum: İlgililer aktivitelein takibini nereden nasıl yapabilir?
Facebook sayfamızdan duyuruyoruz. Ayrıca mailing listemize de duyurular gönderiyoruz. İsteyenler info@incirlisaraphane.com adresine mail atarak mail listemize dahil olma isteklerini belirtebilirler.
Sohbet ve meraklı sorularımı sabırla cevapladığı için Aslı Hanım’a çok teşekkür ederim. Artık geri kalan merakımı da aldığım eğitimlerde giderip, bilahare sizinle paylaşıyor olacağım.
Sevgiler.
Fotoğraflar; Canan Arlı