Imposter Sendromu nedir: Imposter Sendromu’nun nedenleri, belirtileri ve tedavisi
Birçok başarıya imza atmış olmanıza, herkesin sizi başarılı görmesine rağmen kendinizi oldukça başarısız, yetersiz görüyor ve insanları aslında kandırdığınızı düşünüyorsanız Imposter (Sahtekar) Sendromu yaşıyor olabilirsiniz.
Imposter Sendromu, 1970’lerin başında Suzanne Imes ve Pauline Rose Clance tarafından ortaya çıkarılan, kişinin başarılarına rağmen yetersiz olduğuna, başarılarını şans eseri elde ettiğine inandığı bir duygu durum bozukluğudur. Toplumun % 30’unda ve çoğunlukla kadınlarda görülen bu sendromda kişi çabalarının ve çalışkanlığının sonucunda elde ettiği kazanımlarının tesadüfen oluştuğunu, aslında başarılı biri olmadığını, insanları kandırdığını, başarıyı ve insanların takdirini hak etmediğini düşünür.
Imposter Sendromu’nun nedenleri
Suzanne Imes’e göre bu sendromun başlıca nedeni ailedeki başarı baskısından kaynaklanıyor. Başarı odaklı, eleştirel ve mükemmeliyetçi aile yapısında büyümüş çocuklar ileride kazandıkları başarıları ve aldıkları övgüleri hak etmediklerini düşünürler.
Imposter Sendromu kavram olarak mükemmeliyetçilikle benzeşse de ayırıcı en önemli belirti bu sendromda insanın haksız başarı kazandığına inanmasıdır. Mükemelliyetçilikte her zaman daha iyisinin yapılabileceği düşünülür ama kişi hak etmediğini düşünmez.
Imposter Sendromu’na yakalanmış kişiler topluluk önünde konuşmaktan çekinir, sorulara yanıt vermekten kaçınırlar çünkü soruların cevaplarını bilememekten korkarlar. Bu korku zamanla sosyal ortamlardan uzaklaşmaya ve yalnızlaşmaya sebep olur.
Imposter Sendromu’nun tedavisi
Imposter Sendromu düzenli psikoterapi ile tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Ancak kişinin öncelikle bu sorunu fark etmesi ve değişim için adım atmayı istemesi önemlidir. Empati, özgüven ve öz değer becerilerini geliştirmek Imposter Sendromu tedavisinde kullanılan yöntemlerden en çok başvurulanıdır. Eğer bu sendromdan muzdarip olduğunuzu düşünüyorsanız birkaç uygulamayla Imposter Sendromu’nun etkilerini azaltabilirsiniz:
- Kendinizi yargılamayın.
- Başarılarınızı listeleyin.
- Eğer başarılarınızın sahte olduğunu düşünüyorsanız bununla ilgili kanıtlar bulmaya çalışın.
- Hatalar öğreticidir. Hatalarınızdan ders çıkarın ama hayatınızı etkilemesine izin vermeyin.
- İnsanların başarılarınızla ilgili düşüncelerini gözden geçirin ve ciddiye alın.
İlginizi çekebilir: İstediğiniz şeye ulaşınca hevesiniz mi kaçıyor: Hedonik adaptasyon nedir?