X

İlk triatlon yarışı öncesi yapılan 5 büyük hata

 

Triatlon sporuna yeni başlayanlar genellikle daha önce yüzme, bisiklet veya koşu branşlarından bir tanesinde yarışmış olan kişiler oluyor. özellikle ilk yarış öncesi heyecan doruk noktasına ulaşıp,  bazı beklentiler oluşuyor. Yarışlarda problem yaşamamak için yapılan 5 hatayı ve çözümünü sizin için derledim:

1. Zaman hesabı yapmak

Zaman hesaplaması yapmak bizi yanıltabiir
Evet,hep zaman hesaplaması yaparız; ama bu hesaplamalar bizi yanıltabilir. Havuzda 800 metre testi yaptığım bir öğrencim ‘Yarışta o zaman kaç yüzerim?’ diye bir soru sordu. Bu soruya cevap vermek zor; çünkü bu çok değişken bir durum. Akıntı olur, dalga olur, parkur uzun olur, duba rüzgardan kayar… vs, Örneğin; kafanda 30 dk’da 1500 metre yüzmek varken bir anda sudan 35 dk.’da ya da 25 dk.’da çıkabilirsin. Eğer sen, havuzda 30 dk. yüzdüğünde hissettiğin yorulma hissiyatının aynısını yüzdüğünde hissetiysen ne moralini bozarak ne de gaza gelerek yarışına aynen planladığın gibi devam etmelisin.

2. Denenmemiş yeni malzeme kullanmak

Triatlonda o kadar çok “büyük insan oyuncağı” var ki gerçekten insana ciddi yatırımlar yaptırıp para harcatıyor. Yeni trisüitler, ayakkabılar, saatler, jeller buna örnek olabilir; ama yapılan en büyük hata bunları ilk defa yarışta denemek oluyor, buna yeni jant da dahil. Evet belki çok para verip alıyorsunuuz; ama bize nasıl reaksiyon vereceğini bilmediğiniz bir malzemeyi katiyen yarışta denememelisiniz.

 

3. Yarış hedef temposunundan çıkmak yani “Gaza Gelmek”

Özellikle bisiklet etabında draft’la gitmek yada non-draft yarışlarda yanınızdan birisi geçtiğinde onu takip etmeye çalışarak gitmeniz gereken hedef derecelerinin üzerinde gitmek en büyük hata oluyor. Limitlerimiz belli, laktat sınırlarımız belli, o sınırları aşmadan gitmeye çalışmalısınız. Bisiklette kazanacağınız 2 dk., koşuda size 5 dk.’ya mal olabilir
Yarışta hedef derecenizi aşmadan gitmelisiniz

 

4. Koşuya kontrolsüz başlamak

Özellikle ilk yarışlarda bisikletten inince yarışı bitmiş gibi görüp koşuya var gücünüzle başlarsınız. Ayaklar kendiliğinden gider, farkında olmadan gidebileceğiniz değerlerin çok daha hızlısında, 10 dk. civarı gidersiniz; ama malesef sonrasında duvar bizi bekler ve ayaklar yerden kalkmaz olur. Böyle olunca o finish gelmez. Tabiri caizse kendimizi kontrol edip, haddimizi bilerek belki son 1-2 km tempomuzu arttırabilecek şekilde koşuya başlarsa, bu sizin için en doğrusu olacaktır.

5. Beslenme

Aslında bu konu çok karmaşık bir konu. Ben ilk olimpik yarış haftamda karbonhidrat yüklemesi yapıp 3 kilo almıştım =) Daha önce denemediğim için de vücudum saçma sapan reaksiyonlar vermişti. Yarış sırasında enerji vermesi için hiç denemediğiniz enerji içecekleri ile jelleri karıştırmak ya da kendini iyi hissedip su bile içmek gibi hatalara bir çok yeni atlet düşer. Yapacağınız şey antrenmanlarda belli bir beslenme düzeni oluşturup bunu yarış haftası dahil bozmamak ve ekstra bir şey yapmamak olacaktır.
İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

Likya Yolu: Öze dönüş hikayesi

Genel yarış profili ve Bahreyn Ironman’de yaşananlar

Göksen Çınar: 19 ironman 70.3 ve 4 ironman bitirmiş olan Göksen Çınar aynı zamanda deneyimli bir triatlon antrenörü. Ortağı ile birlikte kurdukları Yüz Bin Koş grubunun sporcularının antrenman programlarını oluşturmaktalar ve yurt içi ve yurt dışındaki yarışlara hazırlamaktalar. Yüz Bin Koş olarak düzenli bir şekilde katıldıkları triatlon ve Ironman yarışlarının haricinde Göksen’i Ultramaraton'larda görmek mümkün. Kürek ve kano milli takım sporcusu olmanın yanı sıra eğitmen olarak diğer aktif branşları ise futbol, voleybol, yüzme, dans, koşu ve bisiklet. Ayrıca kano branşında ilk Türkiye şampiyonu olarak, toplam 300 kadar kürsü madalyasını evine götürmüş.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale