Bazen çiftler ilişkilerinde sıkıntılı zamanlar geçirirler ve ayrılmak da onlar için iyi bir seçenek değildir. Bu sebeple ara vermeye karar verirler. Ara vermek ilişkinin getirdiği tüm sorumluluklardan kaçmak için küçük bir boşluk yaratır ve kavga etmek yerine taraflar düşünmeye başlar. Ara vermek çoğu zaman göz korkutucu gelse de bu ayrılmak anlamına gelmez. Aksine taraflara düşünmek için süre tanır. Böylece birlikteyken ve birlikte değilken nasıl olduğunuzu gözlemleme fırsatını bulursunuz.
Ancak ilişkinizde yaşadığınız en küçük sorunlar ara vermek için her zaman geçerli sebepler değildir. Bazı durumlarda ara vermek ilişkinize olumlu sonuçlar kazandırsa da bazı durumlarda işlerin daha kötü sonuçlanmasına sebep olur. İşte ara vermenin iyi bir fikir ve kötü bir fikir olduğu anlar…
İyi fikir: Çok fazla kavga ediyorsanız ve bunu durduramıyorsanız
Eğer partnerinizle belli başlıklar üzerinde kavga etmeyi durduramıyorsanız ve kavga hiç bitmeyecekmiş gibi görünüyorsa ara vermek iyi bir fikir olabilir. Bu durumda birbirinizden ayrı kalmanız iki perspektiften de değerlendirme yaparak olayı daha iyi anlamanıza olanak sağlar.
Ama bunun birden alevlenen büyük bir kavgayla bir tutulmaması lazım. Eğer bir konuda uzun süredir anlaşamıyor ve orta yolu bulamıyorsanız iki taraf için de bir süreliğine ara vermek yararlı olacaktır.
İyi fikir: Bağlılık adına tereddütleriniz varsa
Çoğu ilişkide bağlılıkla ilgili durumlar birlikte yaşamaya ve evlenmeye karar verildiğinde başlar. Eğer ortada evlilik ya da birlikte yaşama fikri varsa ve taraflardan biri kendisini bu durum için hazır hissetmiyorsa ara verip durum değerlendirmesi yapılabilir. Eğer böyle bir durumun yaşanmasını hiç istemiyorsanız bu durum birbirinizin farklı olduğunu anlamanız açısından da son derece yardımcıdır. Böylece ilişkiden farklı beklentilerinizin olduğuna karar verip ayrılık aşamasına da geçebilirsiniz.
İyi fikir: Aldatıldıysanız ve düşünmeye ihtiyacınız varsa
Duygusal ya da fiziksel olarak aldatılma birçok ilişki için olumsuz sonuçları doğurur. Ancak birbirinizi çok seviyorsanız ve partnerinizin sizin için doğru kişi olduğunu düşünüyorsanız doğrudan ayrılmak yerine bir süre ara verip ne yapacağınıza karar verebilirsiniz. Bu esnada da partnerinizi affedip affetmeyeceğinize artıları ve eksileri değerlendirerek net bir şekilde karar verebilirsiniz. Eğer bu esnada partneriniz sizinle iletişim kurmaya devam ediyorsa ona henüz karar veremediğinizi söyleyerek bağlantıyı bir süreliğine daha koparabilirsiniz.
İyi fikir: İlişkinizden tatmin olmuyorsanız
İlişkinizde yeterince tatmin bulamıyorsanız ve buna neyin sebep olduğuna dair bir fikriniz yoksa ara verebilirsiniz. Bu partnerinize karşı dürüst olmanız açısından son derece önem teşkil eder. Böylece gerçekten aklınızdan ne geçtiğini bularak ilişkinizin gidişatının nasıl olacağını belirleyebilirsiniz.
İyi fikir değil: Bir kavgayı kazanmak istiyor ya da elinizde koz olmasını umuyorsanız
Eğer sırf o kavgada haklı olduğunuzu kanıtlamak için böyle bir yola başvuruyorsanız bu ilişkiniz için pek de olumlu sonuçlar doğurmaz. Aynı zamanda bir tartışma esnasında partnerinize “istersem ayrılabilirim” temalı bir gözdağı vermek istiyorsanız bunun için de ara vermek doğru bir seçenek değildir. Bunun sonucunda istemediğiniz bir ayrılık yaşayabilirsiniz.
İyi fikir değil: Başka birileriyle takılmak için bunu yapıyorsanız
Birçok insan ara verdiği süre içerisinde başka kişilerle birlikte olabileceğini düşünür. Kimilerine göre ara verme yeni kişilere açılan bir kapıdır. Ancak sırf farklı kişilerle birlikte olmak adına ilişkinize ara veriyorsanız bunun olumsuz bir şekilde sonuçlanacağını da bilmelisiniz. Partneriniz bu olayı pek de iyi bir şekilde karşılamaz ve bu durum kolay atlatılamaz.
Taraflardan biri ilişkiyi tüm boyutlarıyla düşünüp melankolik bir hale bürünmüşken diğerinin başka birileriyle birlikte olması ara vermeyi çok kolay bir şekilde ayrılığa dönüştürebilir.
İyi fikir değil: İletişim ya da terapiyle çözülecek bir sorunsa
İlişki içerisinde yaşanan sorunların birçoğu doğru bir iletişim ya da çift terapisiyle çözülebilir. Ara vermek her zaman iyi bir çözüm değildir. Onun yerine birbirinizi dinleyerek ve gerektiğinde yardım alarak bunun üstesinden gelebilirsiniz. Burada önemli olan detay olayları partnerinizin bakış açısından da görebilmektir.
Kaynak:
Lifehack