İlişkide tartışma, kavga, huzursuzluk veya gerginlik istemiyorsanız doğru iletişim kurma becerinizi geliştirmeniz gerekir. Kişiler birbirlerini anlama niyetinde olduklarında, birbirlerini dinlediklerinde, karşılarındaki kişinin “ne hissettiğine” odaklarında, çok daha sağlıklı bir ilişkileri olur.
Doğru iletişimin temel birkaç kuralı vardır:
İletişim kurarken yargılamadan ve eleştirmekten uzak durun!
Bu iki yaklaşım da karşı tarafın uzaklaşmasına neden olur. “Ben bilirimci” tavır ilişkilere çok zarar verir. Büyüklenmeci bir tutum, karşınızdaki kişinin sizden ve ilişkiden uzaklaşmasına neden olur. İletişim kurarken amaç uzaklaşma değil yakınlaşmadır. Amacı unutmadan iletişim kurmak, çok işlevsel olacaktır.
Siz rakip değil ekipsiniz!
İlişkide olan kişilerin aynı tarafta olduğunu unutmaması gerekir. İyi bir ilişkide kişiler aynı cephededir. Tartışma esnasında kişiler bazen bunu unutur. Arada sırada fikir ayrılıklarının, tartışmaların olması çok doğaldır. Önemli olan bunlar ele alınırken ortaya çıkan sonucun her iki tarafı da etkileyeceğinin unutulmamasıdır! İlişkinizdeki amaç tartışmaların kazananı veya haklısı (!) olmak mı, yoksa sevgi ve saygı dolu bir ilişkiye sahip olmak mı? Gerçekten hangi sonucun size bir faydası olacak?
Gurur yapma eylemi bir ilişkinin en büyük düşmanlarındandır!
Gurur yapmak, küsmek, geri çekilmek pasif agresif bir tutumdur ve hiçbir şeyi iyiye götürmez. Alttan almak, sabırlı olmak, dinlemek ve karşı tarafı anlamak ise olgun bir tutumdur. Gurur yapmak sizi büyütmez veya güçlendirmez aksine değer verdiğiniz ilişkinin zarar görmesine sebep olur.
Tartışmaların yapısının farkında olun!
İlişkinin kalitesini belirleyen en önemli unsurlardan biri tartışmaların ne şekilde yaşandığıdır. Bir ilişkinin nasıl bir yapısı olduğu nasıl tartışma yaşandığından anlaşılabilir. Tartışma esnasında seslerin yükselmemesi, eleştirilerin yapılmaması, geçmiş meselelerin gündeme gelmemesi çok önemlidir. Tartışırken amaç “asıl soruna” odaklanmak ve mümkün olduğunca kısa sürede “çözüme ulaşmasını” sağlamaktır.
Çatışmaları fırsata döndürün!
Fikir ayrıkları ve çatışmalar ilişkide olan iki kişinin birbirini daha iyi tanımasını ve anlamasını sağlar. Tartışmalar karşımızdakinin hassas noktalarını ve sınırlarını veya neyi nasıl algıladığını daha iyi görebilmemizi sağlar. Buna göre de kendi davranışlarımızı şekillendirebiliriz. Böylece uzun vadede tartışmalar daha iyi ele alınır.