İlişkilerdeki sessiz beklentilerin yükü: Beklentilerinizi açıkça dile getirin

Çiftlerde son zamanlarda en sık gözlemlediğim problem, ilişkideki beklentiler. Muhtemelen aklınıza ilk olarak iki tarafın hayattan farklı şeyler beklemesi geldi ama sanılanın aksine farklı şeyler hedeflemek ve arzulamak ilişkiyi yıpratmaz, onu güçlendirir. Burada bahsettiğim beklenti, bir tarafın kendi kendine partnerinin yapmasını umduğu davranışlar ve buna bağlı olarak yaşadığı hüsran veya sinir bozukluğu.

“Tatilleri hep ben planlıyorum, neden bir kere de o planlamıyor? Tiyatroya bilet alınca geliyor ama bir kere de kendine ‘hayatım tiyatroya bilet aldım’ demiyor. Yemeğe çıkalım dediğimde kabul ediyor ve hoşuna gidiyor ama kendiliğinden beni hiç yemeğe çıkarmıyor…” Örnekleri çeşitlendirmek mümkün ama ana fikir hep aynı: Romantik beklentiler.

Yapılan araştırmalar sahip olduğumuz romantik düşünce ve inanışların bizleri ilişkiye daha fazla bağladığını ve ilişki doyumumuzu artırdığını gösteriyor; ancak karşılanmayan romantik beklentiler ilişkiye inancımızı köreltiyor ve bizi mutsuzluğa sürüklüyor. İki senaryo arasında ise çok ince bir çizgi var. Peki, bizi mutlu eden senaryoya nasıl ulaşacağız?

Her zaman vurguladığım gibi “açık iletişim” sayesinde beklentilerimizin gerçekleşmesini sağlayabiliriz. “Tatilleri planlamak beni çok yoruyor, lütfen bir sonrakini sen planlayabilir misin?” demeniz çözüm odaklı bir yaklaşımken içten içe onun tatil planlamasını beklemeniz sadece üzülmenize sebep olacaktır. Bununla birlikte, çok sık karşılaştığım senaryolardan biri de: “Ben planlayınca dahil oluyor ama kendisi hiçbir şey organize etmiyor. Ben yapabiliyorsam, o da yapabilir!

Evet, yapabilir; ancak bu incelikler karşı tarafın aklına gelmiyor olabilir ya da belki de bu konularda sizin kadar başarılı değildir. Yapmadığı zaman kendini eksik ya da rahatsız hissetmiyor olabilir. Bu etkinliği sırf sizi mutlu etmek için yapıyor ya da ilişki için bir yatırım, hatta fedakarlık olarak görüyor olabilir. Eğer yaptığınız plana dahil oluyor ve size eşlik ediyorsa lütfen anın tadını çıkarın. Önemli olan her iki tarafa da iyi gelecek paylaşımların sistemde bulunuyor olması. Kimin bunu organize ettiği ya da kimin daha düşünceli olduğu ilişkiyi güçlendiren bir etkiye sahip değil. Masallarda ve filmlerde gördüğümüz, gerçekçi olmayan beklentilerin ne sizi, ne ilişkinizi yıpratmasına izin verin ve beklentilerinizi partnerinizle açıkça paylaşın.

İlginizi çekebilir: İlişkiler ve birey olmak üzerine: “Yalnızlık” kavramı 20 yılda nasıl değişti?

Uzman Psikolog B. Asena Soydaş Psikolog
Ortaokul ve lise eğitimini Avusturya Lisesi’nde tamamladıktan sonra 2009 yılında Maltepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden yüksek onur derecesi ile mezun olmuştur. Yüksek lisansını Orta Doğu ... Devam