İlişkilerde yaşanan yanlış anlaşılmaları dört adımda ortadan kaldırmanın yolu
Yanlış anlaşılma her ilişkide karşımıza çıkar. İnsan zaman zaman ailesiyle, arkadaşlarıyla, yöneticisiyle, iş arkadaşlarıyla ilişkilerinde yanlış anlaşılmalarla karşı karşıya kalır. Bu, kurulan ilişkilerin doğasından kaynaklanan bir durum olarak adlandırılabilir.
Yanlış anlaşılmalar tamir edildiğinde zamanla unutulur ancak bazen de unutulmayıp arkasında gittikçe derinleşen olumsuz hisler bırakır. Öyle ki yanlış anlaşılma insanı sevdiklerinden uzaklaştırıp, bazı ilişikileri kopma noktasına getirir. Olayların hararetiyle söylenen sözler, geride büyük bir pişmanlık bırakır.
Budist bir rahibe ve danışman olan Chan Khong “Beginning Anew: Four Steps to Restoring Communication” (Yeniden Başlamak: Dört Adımda İlişkileri Tamir Etme) isimli kitabında yanlış anlaşılmaları ortadan kaldırıp ilişkileri yenilemenin yöntemini anlatıyor. Chan Khong’un dört adımda sunduğu bu yöntem şu aşamalardan oluşuyor:
1. Birinci adım: Çiçeği sulama
İlişkileri tamir etmenin ilk adımı, etrafımızdaki insanlara özen göstermekle başlıyor. Chan Khong bu durumu, “Başka insanlardaki çiçeği sulamazsak, solup giderler. Ama düzenli olarak suladığınızda size çiçek açarlar” diye anlatıyor. Yazar bunun için sevdiğiniz kişilerin sizi mutlu eden özelliklerinden bir liste yapıp bunu not etmenizi ve her akşam bu özelliklerden birini sevdiğiniz kişiye hatırlatmanızı öneriyor. Hatta “ortak çiçek sulama zamanı” belirleyip, karşılıklı olarak birbirinizin değer verdiğiniz yönlerinizi takdir etmenizi söylüyor.
2. İkinci adım: Pişmanlıkları dile getirme
Değiştirmek istediğiniz şeylere dair pişmanlıklarınızı ve özürlerinizi söylemekten çekinmeyin. Chan Khong bunun için sevdiğiniz kişiden “beceriksizlikleriniz için” af dilemenizi öneriyor ve pişmanlıkları dile getirmenin bir ilişkiyi yenilemenin en güçlü yolu olduğunu vurguluyor.
3. Üçüncü adım: Daha fazla soru sorun
Karşınızdakinin aklından ve kalbinden geçenleri öğrenmeye çalışın. Chan Khong bunun için “Beceriksizliğim yüzünden seni kırdım mı? Seni anlayabildim mi? Kalbinin derinliklerini benimle paylaşır mısın?” gibi sorular yöneltebileceğinizi söylüyor. Ufak kırgınlıklar zamanla birikerek sevdiklerimiz için ciddi bir sorun haline gelebilir. Bizler ise onları ne zaman ve nasıl bu kadar kırdığımızı fark edememiş bile olabiliriz. Bu soruları sormak hem karşınızdaki anlamanıza hem de bu “beceriksizlikleri” tekrarlamamanıza yardımcı olur.
4. Dördüncü adım: Kırgınlıklarınızı veya aynı fikirde olmadığınızı söyleyin
Karşınızdaki insanın, sizin neden kırgın olduğunuzu öğrenmesine izin verin. Bu aşamada önemli olan sakin kalabilmek. Derin nefesler alarak ve nefesinize odaklanarak sakin kalabilirsiniz. Bu tür konuşmalar sakin yapılmadığı takdirde istenmeyen sözler veya kırıcı yorumlara ortam hazırlayabilir. Ayrıca bu konuşmayı, karşınızdakinin sizi anlaması için yaptığınızı unutmayın. Söylediklerinizin açık ve anlaşılır olmanıza özen gösterin.
Eğer bu dört adımı geçtiyseniz, beşinci adım olarak birbirinize sarılın. Karşınızdaki sevdiğiniz kişinin gözlerinin içine bakın ve sizin için ne kadar önemli olduğunu düşünün.
İlişkiler çok katmanlı ve karmaşık şeylerdir. Yanlış anlaşılmalar da bu karmaşada kaçınılmaz hale gelebilir.
Kaynak:
PsychCentral