Son zamanlarda çevrenizde yüzyüze sohbet eden gençleri ne sıklıkla görüyorsunuz?
Teknoloji öyle uçsuz bucaksız ki; zamanınızın neredeyse tamamını bilgisayar karşısında oyalanarak geçirebilirsiniz. Facebook’la kahvaltı yapabilir, öğle yemeğinde Twitter molası verebilir, akşamüstü Linked-in, Pinterest ve Digg’le ilgilenebilirsiniz… Hatta çok zamanınız yoksa, aynı anda hepsini kullanabilirsiniz.
Sosyal medya; iletişim çağının en popüler aracı…
Madem vaktimizi bu kadar uzun süre geçiriyoruz, dikkat etmeli ve teknoloji ile olan iletişimimizi doğru kurmalıyız. Sosyal medya dünyasında, özellikle gençler arasında yapılan en büyük hatalardan bir tanesi; “sahte profil oluşturmak.” Yani daha geniş anlamıyla, gerçek olmayan bilgiler yazmak ve yayınlamak.
Twitter, Facebook ve diğer ağlar üzerinden takip ettiğiniz adreslerin, beğendiğiniz kişilerin kaçı doğru adres ve kimlikle orada hiç düşündünüz mü? İsminizi doğru yazmazsanız, zaten kimse sizi bulamaz ve kimliğinizle bu camiada var olamazsınız. Caddelerde maske takıp dolaşmamız gibi bir şey bu. Ya da birden fazla adres oluşturup kullanırsanız, mutlaka fark edilir ve bu, fark edenlerin güveni sarsabilir.
Genellikle tanımadıkları kişilerle tanışmak ve sosyal ağ üzerinden iletişim kurmak için oluşturuluyor bu adresler. Diyelim ki sahte profilinizle bir sohbet başlattınız, bu konuşmanın sonucu ne olacak? Ahmet ismiyle sohbet etmeniz ile Mehmet ismiyle sohbet etmeniz arasında ne fark olacak? Burada biraz niyet, kişisel özellikler, genel kültür ve etik önemli.
Gerçek olmayan kimlikler ve güven sarsan bir dizi uydurma hayat hikayeleri ile kurulan mesleki ve özel iletişim, aynı değersizlikle devam edecektir. Unutmayın, bulanık su insanları kaçırır.
Yazarın diğer yazıları için tıklayınız.