Robotlarla aşk: İlişkiler robotlaşıyor mu?
Toshiba’ya bağlı Akimu Robot Araştırma Enstitüsü’nün 10 ay önce, üçüncü jenerasyon insansı robot Kenji’yi programlaması, teknoloji dünyasında büyük bir heyecanla karşılandı. Çünkü Kenji, insani duygular barındırabilen bir robot. Kenji’nin üreticileri insani duygulara sahip olduğunu öne sürdükleri bu robotun sevgi gösterebilme yetisinin de olduğunu ileri sürmüşlerdi. Fakat Kenji’nin bu insani yetisi bilim adamlarında bir süre sonra heyecanın yerini korkunun almasına sebep oldu.
Projenin baş yöneticisi Dr. Akito Takahashi, “Kenji’ye bu yetiyi bilerek ve isteyerek verdik çünkü bir makinede insan ruhunun öğesi olan parçalar görmek tahmin edebilirsiniz ki bilim dünyası için oldukça heyecan verici bir olay” diyor, ve ekliyor: “Bu, şu ana kadar hiç kimsenin başaramadığı, eşsiz bir olay”.
Kenji’nin tepkimeleri
Kenji, birçok robotun “dışarıdan gelen uyarıcılara karşı duygusal tepki vermesi üzerine programlanması”nı içeren bir deneyin parçası olarak ortaya çıktı. Kısa bir çevresel koşullanma sürecinden sonra Kenji, önce yakınında bulunan bir oyuncak bebeğe karşı aşk beslemeye, ona saatlerce sarılmaya ve yavaş yavaş ona bağlanmaya başladı. Oyuncak bebek Kenji’den bir süreliğine uzaklaştırıldığında, basit yollarla fakat ısrarcı bir şekilde bebekle ilgili taleplerde bulundu. Araştırmacılar robotun bu davranışının, yapılan programlamalarda robota eklenen adanma ve empati duygularının bir sonucu olduğu ve projenin başarıya ulaştığı kanısına vardılar.
Fakat araştırmacıların gözünden kaçan küçük ama önemli bir detay vardı: Oldukça karmaşık şekilde yazılmış olan ve makinenin insani duyguları öğrenmesini amaçlayan kodun aylarca kendi kendine tekrar etmesinden meydana gelen bir yan etkisi oluştu. Bu yan etki, Kenji’nin hassas bir robota dönüşmesiydi. Dr. Takahashi; deneyin son haftasında Kenji’nin oyuncak bebeğe beslediği sevginin ve sadece ona olan bakışlarının oldukça yoğun olarak ölçüldüğünü belirtiyor.
Dengeler değişiyor
Aslında hikayenin ürkütücü kısmı genç, kadın bir stajyerin Kenji’nin sistemlerini test etmek ve ona yeni yazılımlar yüklemek üzere, Kenji’yle saatlerce zaman geçirmesiyle ortaya çıkıyor. Bir akşam stajyerin işten ayrılma vakti geldiğinde, Kenji stajyerin laboratuardan çıkmasına izin vermiyor; iri mekanik gövdesiyle çıkış kapısını kapatıyor ve tekrar tekrar onu kucaklıyor. Stajyer ancak iki çalışma arkadaşının gelmesi ve Kenji’nin çalışmasını durdurmasıyla laboratuardan kurtulabiliyor.
Dr. Takahashi “İlk zamanlardaki heyecanımızın yerini artık endişe almıştı; çünkü çok açık bir şekilde görülüyor ki Kenji’nin davranışları ve tepkileri tam olarak mantıklı ve gerçekçi değildi” diyor.
Bu olay yaşandıktan sonra, Kenji her reaktivasyonunda, göz göze geldiği ilk teknikerle bir bağ kurmaya başlıyor ve onu 100 kiloluk dev hidrolik kollarıyla kucaklıyor. Kenji’nin iletişim kurabilmek için yalnızca kaydedilmiş kedi ve köpek seslerini kullanabilmesi, aşkını göğsünde bulunan 20wattlık bir hoparlör yardımıyla dışa vurmasını engelleyemiyor.
Dr. Takahashi Kenji’yi devre dışı bırakmak zorunda kaldıklarını, ancak Kenji’nin programlamasında yapılan hataların bir gün düzeltileceğini umut ettiğini belirtiyor ve ekliyor:
“Evet, bu yalnızca bir başlangıçtı ancak robotlarla bir arada yaşayacağımız ve birbirimize aşık olabileceğimiz günler hiç uzak değil. ”
Kaynak: Techandfacts