İlişkide problem yaşanmasını tetikleyen 10 kötü alışkanlık ve kurtulma yolları
Romantik ve sağlıklı bir ilişki yalnızca sevgiler gününde alınan bir buket çiçek, birlikte tatile gitmek ya da sürprizlerle birbirinizi şımartmaktan ibaret değil. Tutkulu ve sizi farklı yönlerden doyuma ulaştıran, sizi mutlu hissettiren bir ilişkide küçük detayların olmaması çok da büyük bir kayıp sayılmaz. Bir ilişkinin başarılı ve sağlıklı sayılabilmesi için karnınızda kelebeklerin uçuşması yeterli değil. Tutku ve romantizmi bir kenara bırakırsak, ilişkinizin sağlıklı bir şekilde uzun süre devam edebilmesi için sağlıklı iletişim, karşılıklı saygı ve iki tarafın da önce kendi ruh sağlığının yerinde olması önem taşıyor.
Bu nedenle yeni biriyle özel olduğunu düşündüğünüz bir ilişkiye başladığınızda Facebook’unda eski sevgilisiyle olan fotoğrafları kurcalamak ya da her gece şık yerlerde yemeğe gitmek istemek farkında olmadan ilişkinize zarar veriyor olabilir. İlişkide fark edilmeyen ancak yaşanan problemlerin bir çoğunun sebebi olan 10 temel kötü alışkanlığı sizler için derledik:
1. Sevdiğiniz kişiyi değiştirmeye çalışmak
İlişkilerle ilgili tavsiye ve önerilerde bulunduğumuz neredeyse her yazımızda üzerine basarak değindiğimiz gibi, ‘mükemmel insan’ diye bir şey ne yazık ki yok. Hata yapmak, insanın doğasında var olan bir olgu olduğu için gerçekçi olmayan beklentilerle karşınızdaki kişiye taşıyabileceğinden daha ağır yükler yüklemeyin. Bahsettiğimiz şey tabii ki sabah kalkınca yatağını düzeltmesini istemek ya da ev işlerinde size yardımcı olmasını beklemek gibi basit değişiklikler değil. Karşınızdaki insanın sizden farklı yetiştirildiğini, kişilik özelliklerinin farklı olabileceğini ve ilgi alanlarının sizinle aynı olmak zorunda olmadığını aklınızda bulundurmalısınız. Aksi takdirde karşınızdaki kişiden uygulanması mümkün olmayan değişimler bekleyerek gereksiz yere sizden uzaklaşmasına ve size karşı öfke duymasına neden olabilirsiniz.
2. Sürekli temas halinde olma isteği
Tabii ki sevdiğiniz kişiyle dışarıda el ele tutuşabilir, sarılabilir hatta öpüşebilirsiniz. Ancak uzun bir süre boyunca çevrenizdeki hiçbir şeyle ilgilenmeden sürekli temas halinde olmak istemek, sadece çevrenizdeki kişileri değil birlikte olduğunuz kişiyi de rahatsız edebilir.
3. Topluluk içinde kavga etmek
En az sürekli dip dibe olmak kadar rahatsız edici başka bir durum daha varsa o da topluma açık yerlerde kavga etmek. Sesiniz yükseldikçe hem birbirinizi daha fazla rencide edeceğinizi hem de ilişkinize ait detayları herkesin öğreneceğini göz önünde bulundurarak, sinirlendiğiniz anlarda duygularınızı kontrol etmeli ve tartışmanızı baş başa kaldığınız bir ana saklamalısınız.
4. Tartışmadan uzak durmak
Birbirinizi çok seviyor da olsanız, ilişkide her şey her zaman yolunda gidecek diye bir kural yok. Sağlıklı iletişimin çözemeyeceği hiç bir problem olamaz. Zaten ilişkinizde herhangi bir problem yaşamamanız, bir şeylerin yolunda gitmediğinin işaretidir. Problem yaşamadan çözüm yolu geliştiremez, yaşanan aksaklıklarla baş edemezsiniz.
5. Konuşmamak
Bir şeyler sizi rahatsız ediyor olabilir ancak karşınızdaki kişinin zihninizi okuyarak neden hoşnut olmadığınızı anlamasını beklemeyin. Problem ortaya çıktığı andan itibaren, büyümesine izin vermeden bunu karşınızdaki kişiyle konuşmalısınız.
6. Kin tutmak
Daha önce de söylediğimiz gibi, insanlar hata yapabilir. Hatalar karşısında bağışlayıcı olmamak ve kin tutmak ilişkinizin sağlığını olumsuz etkilediği gibi, iki taraf üzerinde de stres ve gerginlik de yaratabilir. Bu nedenle kin tutmak yerine sevdiğiniz kişiyle yaptığı davranış sonucunda ne hissettiğinizi konuşmalı, küçük problemlerin büyümesini engellemelisiniz.
7. Yanlış zamanlamalar
İlişkideki beklentiler, finansal planlamalar gibi odaklanmanız ve planlama yapmanız gereken konuları nerede ve ne zaman konuştuğunuzla ilgili dikkatli olmalısınız. İş yerinde stresli bir gün geçirdikten sonra evde de yoğun konsantrasyon gerektirecek bir düşünme sürecine girmek, beklenmedik ve yersiz tepkilerin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bu nedenle önemli konuları konuşmadan önce mutlaka iki tarafın da modunda olduğundan emin olun.
8. Ailesini yargılamak
Sevdiğiniz kişiyle zaman zaman problem yaşıyor ve çevrenizdeki olaylara farklı pencerelerden bakıyor olabilirsiniz. Bu noktada birçok çiftin yaptığı en büyük hata karşısındaki kişinin ailesini ve yetiştirilme tarzını eleştirmek oluyor.
Sevdiğiniz kişinin ailesinin onun için ne kadar önemli olduğunu anlamanız için, sadece biraz empati yapmanız yeterli olacaktır. Ailesi hakkında yapacağınız herhangi bir eleştirinin ileride sizi ailesiyle tanıştırmak istediğinde ve iş ciddiye bindiğinde büyük problemlere yol açabileceğinin farkında olun.
9. Küçük hesaplar peşinde koşmak
İlişki genel anlamıyla bir alma ve verme süreci olarak değerlendirilebilir ancak her küçük detayın hesabını tutmak ve olur olmadık zamanlarda lafı buraya getirmek, zaman içinde ilişkinizde güven problem yaratabilir. Bu nedenle özellikle finansal konularda hesap tutmaktan ve bunu dillendirmekten vazgeçin. Gerçekten problem olarak gördüğünüz bir durum varsa, örneğin akşam yemeklerinde hesabı sürekli sizin ödemeniz ya da ev işlerinin üstünüze kalması sizi rahtasız ediyorsa, bunu bir önceki maddede belirttiğimiz şekilde uygun bir zaman aralığında ciddi şekilde konuşun ve o zaman aralığında çözüme ulaştırmaya çalışın.
10. Aşırı duygusal davranmak
Yaşadığınız her probleme dünyanın en önemli sorunu gözüyle bakarak olayları dramatize etmeyin. Sevgilinizin çöpü atmayı unutmuş olmasını, farklı nedenlere bağlamayın ve küçük problemler yüzünden kendi kendinize senaryolar üretmeyin. Sinirlendiğiniz anlarda bir kaç derin nefes alın ve rahatlayarak olaylara pozitif yönünden bakmaya çalışın.