Güven duygusu her ilişkinin en gerekli ve en temel ögelerinden biri. Gelişimin erken dönemlerinden itibaren bireyin ebeveynleriyle kurduğu ilişkinin güvenli olması ileriki dönemlerde arkadaşlık ilişkilerinde, iş yaşamındaki ilişkilerinde ve romantik ilişkilerinde karşısındaki kişilerle güvenli ilişkiler kurmasında önemli bir role sahip.
Yetişkinlik döneminde kişinin kendi kimliğini keşfetmesi, değerlerini tekrar şekillendirmesi ve ilişkilerini bu değerlere göre oluşturmak istemesi nedeniyle sosyal çevresi konusunda daha seçici olması gerekiyor. Bu seçicilik, özellikle yeni başlayan ilişkilerde güven duygusunun oluşmasının daha uzun sürmesine neden olabiliyor. Özellikle derin paylaşımlar gerektiren ve seçim sürecinde duyguların mantıktan daha baskın olduğu romantik ilişkilerde güven duygusunun ne zaman ve nasıl oluşacağı sorusuna kesin bir cevap bulmak oldukça zor.
Yeni bir ilişkide karşımızdaki kişiye tam anlamıyla güvenebilmek ne kadar zaman alır? Güven konusundaki belirsizlik ne zaman tam anlamıyla ortadan kalkabilir? İlişkide güven duygusunun oluşması için ne kadar süre gerekir?
Romantik ilişkilerde güven duygusunun nasıl ve ne kadar sürede geliştiği konusunda yorum yapabilmek için öncelikle her bireyin ve dolayısıyla her ilişkinin birbirinden farklı, tek ve kendine has dinamikleri olduğunun farkında olmak gerekiyor. Bu nedenle ilişkinizde güven duygusunun ne zaman oluşacağı konusundaki endişelerinize gün ya da ay bazında bir cevap aramak yerine ilişkinizdeki dönüm noktalarına odaklanmanız ve bu yönde çıkarımlar yapmanız gerekiyor.
Zor zamanlarımda yanımda mı?
Önünde duran yüksek ve zorlu bir duvara tırmanmak için can atan bir çocuğu düşünün. Çocuk, duvara tırmandığında kendisi için çok zor olan bir hedefe ulaşmanın hazzını yaşayacak olsa da tırmanırken düşüp bu deneyimden zarar görebileceğini de bildiği için bu riski almaktan korkar. Çocuğun duvara tırmanma cesaretini gösterebilmesi ancak düştüğünde onun zarar görmesine izin vermeyecek, güvendiği bir yetişkinin arkasında olduğunu bilmesiyle mümkün olacaktır. Düştüğünde onu yerden kaldırmayacak, görmezden gelecek, ne kadar acı duyduğunu anlamayacak bir ebeveynle büyüyen çocuk güven duygusu geliştiremeyecektir. Romantik ilişkilerde de güven duygusunun oluşması tam olarak böyle bir sürece ve deneyimler bütününe dayanır.
Günlük yaşam deneyimlerimizde yaşadığımız olumsuzluklarla başa çıkmaya çalışırken bize tüm samimiyetiyle destek olmaya çalışan, ihtiyaç duyduğumuz her an yanımızda olan, mutlu anlarımızda olduğu kadar öfkeli, sinirli, üzgün olduğumuzda da bizi koşulsuz sevebilen kişilere güveniriz. Bu nedenle ilişkinizde güven duygusunun oluşması o kişiyle ne kadar zaman geçirdiğinizden çok ne kadar zor zaman geçirdiğinizle doğru orantılıdır.
Yeni bir ilişkidesiniz ve güzel anılar biriktirmek üzere uzun bir yolculuğa çıkmaya karar verdiniz. Birlikte ne kadar eğlenirseniz ne kadar birbirinizi daha yakından tanıma fırsatı bulursanız bulun ancak yaptığınız planlarda değişiklikler olduğunda ya da olumsuz deneyimler yaşadığınızda karşınızdaki kişinin güvenilir biri olup olmadığını anlayabilirsiniz.
Güvenimi kazanmak için ne yapıyor?
Güven duygusu kendiliğinden ortaya çıkmaz, kazanılması gerekir. Karşınızdaki kişi kendisini tüm samimiyetiyle size açmış olabilir ya da siz kendinizi çok güvenilir biri olarak tanımlıyor olabilirsiniz. Ancak karşınızdaki kişinin güven duygusunu inşa etmek için hiçbir şey yapmıyor oluşu, ilişkinizi ileri boyutlara taşımak için zaman ve efor harcamaması sizi rahatsız edebilir ve ilişkinizin derinleşmesine engel olabilir. “Ben güvenilir biriyim, bana güvenebilirsin” demek kişi güvenilir olduğunu davranışlarıyla göstermedikçe karşısındaki insana hiçbir anlam ifade etmeyecektir. Size karşı nazik davranması, sizi dinlemesi ve anlaması, zor zamanlarınızda destek olması, kararlarınıza saygı göstermesi zamanla ilişkinizde güven ilişkisinin oluşmasını sağlayacaktır.
Güvenmeye hazır mıyım?
Ne kadar emek ve zaman gerektirirse gerektirsin, birine güvenmeniz nihayetinde sizin güven duymaya hazır oluşunuzla ilgili. Siz kendinizi birine güvenmeye hazır hissetmiyorsanız, geçmişten getirdiğiniz hayal kırıklıkları ve güvensizlik duygusu birlikte olduğunuz kişiden bağımsız olarak zihninizi meşgul ediyorsa güven duygusu oluşturmanız zaman alacaktır. Sırf biriyle ilişki yaşamak istediğiniz için ona güvenemezsiniz. Karşımızdaki kişiye güvenmemizin temelinde aslında beklentilerimiz var. Beklentilerimizin karşılandığı durumlarda karşımızdaki kişinin güven kırıcı davranışlarını görmezden gelebiliyoruz ve bu tutum, uzun vadede görmezden gelemeyeceğimiz kadar büyük hayal kırıklıklarıyla sonlanabiliyor. Bu nedenle güven duygusunun oluşması acele edilmeden, sağlam adımlarla oluşturulması gereken bir süreci kapsıyor. Her şeyi akışına bırakmak ve güven duygusunun zamanla oluşmasına izin vermek duygunun sürdürülebilirliği açısından oldukça önemli. Siz duygularınıza güvendikçe, kalbinizin sesini dinledikçe, karşınızdaki kişinin size nasıl davrandığının farkındalığıyla yolunuza devam ettikçe birlikte olduğunuz insanın güvenilir olup olmadığıyla ilgili ipuçlarını daha kolay görebileceksiniz.
Kaynaklar:
Elite Daily
Thought Catalog