Sıcaktan içinizin kavrulduğu bir günde buz gibi soğuk bir bardak su içmek gibisi yok, değil mi? Soğuk suyun içimizi ferahlattığı ve şöyle derin bir ‘oh be!’ dedirttiği kesin ama acaba sağlığımızı nasıl etkilediğini tam olarak biliyor muyuz? Su içmenin bütüncül sağlığımız için ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz ve bu nedenle her gün yeterli miktarda su tüketmeye özen gösteriyoruz; peki ya içtiğimiz suyun sıcaklığına dikkat ediyor muyuz? Aklınıza hemen yazın soğuk, kışın ılık/sıcak su candır gibi bir düşünce geliyor olabilir, bakalım gerçekten de öyle mi. İşte soğuk ve ılık suyun vücudumuza olan etkileri:
Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.
Soğuk su içmenin faydaları ve zararları
Çeşitli kültürlerde ve bilimsel araştırmalarda faydasından çok zararı olduğu tartışılıyor olsa da soğuk su içmenin faydaları arasında daha iyi bir metabolizma hızı, hızlandırılmış kilo kaybı, vücut ısısı dengesi ve artan uyanıklık yer alıyor.
Soğuk su, metabolizmayı hızlandırarak ılık/sıcak sudan daha fazla kalori yakılmasına yardımcı oluyor. Bu nedenle kilo vermek veya kilo verme sürecini hızlandırmak isteyenler için basit ama etkili bir yardımcı olarak değerlendirilebilir. Öte yandan, kilo vermek, formda kalmak ya da bütüncül sağlığı korumak gibi çeşitli sebeplerle egzersiz yapan kişilerde soğuk su tüketimi vücut ısısının dengelenmesini sağlıyor. Egzersiz sırasında soğuk su içenler, vücut sıcaklıklarını %50 daha düşük tutarak yükselen vücut ısılarını dengede tutabiliyorlar. Benzer bir şekilde, özellikle çeşitli hastalıkların semptomu olarak ortaya çıkan ateşi düşürmek için de soğuk su içmek yardımcı olabiliyor.
Son olarak yapılan bazı araştırmalar soğuk su içmenin uyanıklığı artırdığına, bilişsel becerileri geliştirdiğine dikkat çekiyor. Yani, kafein tüketmeden zinde kalabilmek için soğuk su iyi bir alternatif olarak görülüyor. Ancak, soğuk suyun etkileri sadece faydalarıyla sınırlı değil. Sağlığı olumsuz etkileyen zararları da bulunuyor.
Soğuk su içmenin riskleri arasında mukusun artması, baş ağrısı, diş hassasiyeti, mide-bağırsak-sindirim problemleri ve kalp-damar rahatsızlıkları yer alıyor. Yapılan bir araştırmaya göre, soğuk su içmek baş ağrısını tetikleyerek, migren ataklarını artırıyor, bu nedenle özellikle migren rahatsızlığı olan kişilerin soğuk su tüketmesi önerilmiyor. Diğer yandan mukus oluşumunu artırarak ve mukusu kalınlaştırarak burun ve geniz akıntısını tetikleyen soğuk su, aynı zamanda soğuk algınlığı semptomlarını da kötüleştirebiliyor. Ayrıca, diş hassasiyetine sebep olarak soğuk su, bazı kişilerde dişlerde sızlama, batma hissi, ağrı gibi semptomlara neden olabiliyor. Ancak, benzer durumların çok sıcak su içildiğinde de ortaya çıkması muhtemel olduğundan uzmanlar çok sıcak ya da çok soğuk su tüketilmemesini öneriyor.
Soğuk su içmenin en yaygın olarak rastlanan zararlarından biri olarak ise mide-bağırsak hareketlerini olumsuz yönde etkilemesi karşımıza çıkıyor. Yapılan birçok araştırmaya göre, soğuk su sindirimi zorlaştırarak mide ve bağırsak hareketlerinin düzenini bozuyor ve şişkinlik, hazımsızlık, kabızlık gibi sorunların ortaya çıkmasına neden oluyor. Uzmanlara göre özellikle yemek yerken soğuk su içmemek gerekiyor.
Soğuk su tüketmek, kan damarlarını daraltarak kan akış hızını olumsuz etkileyebiliyor ve kalp ritminin düzenini bozabiliyor. Ayrıca, kan basıncını da etkileyerek tansiyon problemlerinin ortaya çıkmasına zemin hazırlıyor. Vücuttaki çeşitli sistemlerin işleyişini olumsuz yönde etkilediği için kilo verme, canlandırma ve metabolizmayı hızlandırma etkisi olsa da birçok uzman soğuk su tüketmek yerine oda sıcaklığında su içmenin daha faydalı olduğu görüşünde.
Ilık su içmenin faydaları
Peki, gelelim ılık ya da sıcak suya… Soğuk su içmenin bazı faydaları bulunsa da zararları daha baskın olduğundan oda sıcaklığında su tüketmek daha iyi bir tercih olabilir. Başta Ayurveda olmak üzere çeşitli kültürler ve iyi yaşam uygulamalarında da önerilen sıcak su, soğuk su kadar bilimsel araştırmaların baskın bir konusu olmasa da ılık su tüketimiyle ilgili de çeşitli çalışmalar bulunuyor.
Soğuk su içmek kan damarlarını daraltarak çeşitli kalp-damar rahatsızlıklarının ortaya çıkmasına zemin hazırlayabildiğinden, ılık su içildiğinde kan damarları daha geniş oluyor; kan akışı düzenleniyor ve kardiyovasküler hastalıklar ile tansiyon riski azalıyor. Öte yandan, ılık suyun kan akışını hızlandırmasından dolayı ağrıları hafifleterek sinir sistemini sakinleştirdiği ve adet sancılarını dindirmekte etkili olduğu da biliniyor. Ayrıca, ılık su içmenin mide-bağırsak hareketlerini düzenleyerek sindirimi kolaylaştırdığı da araştırmalar tarafından destekleniyor.
Ilık su içmek soğuk suyun aksine soğuk algınlığı semptomlarının hafiflemesine yardımcı oluyor. Mukusu incelterek burun tıkanıklığının açılmasını sağlayan ve boğaz ağrılarına iyi gelen ılık su, tıkanmış sinüsleri de açarak mukus birikimini engelliyor.
Son olarak, Ayurveda pratikleri ılık olarak nitelendirdiğimiz oda sıcaklığındaki sudan ziyade daha yüksek sıcaklıkta su içmenin faydalı olduğunu öne sürüyor. Bunun sebebi olarak ise özellikle sabahları güne sıcak su ile başlamanın sindirim sistemini uyandırdığına dikkat çekiyor. Soğuk suyun aksine ılık su içmenin vücuda kanıtlanmış herhangi bir zararı veya riskli durumu bulunmadığından, ılık su tüketmek daha güvenli ve sağlıklı bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Sıcak su tüketimi içinse Ayurveda uygulamaları hakkında daha fazla bilgi edinmeyi düşünebilir, ağzınızı yakmayacak kadar ideal ılıklıkta su içerek vücudunuza etkisini gözlemleyebilirsiniz.
Sıcak su mu faydalı, soğuk su mu?
‘Sıcak su mu faydalı, soğuk mu?’ sorusunun cevabı kişisel tercihlere ve ihtiyaçlara göre değişiklik gösterebilir. Çünkü yukarıda da bahsettiğimiz gibi hem sıcak su içmenin hem de soğuk su içmenin vücut için sağladığı farklı faydalar bulunuyor. Soğuk su metabolizmayı hızlandırmaya ve daha zinde kalmaya yardımcı olurken ılık veya sıcak su mide-bağırsak hareketlerini düzenleyerek sindirimi destekleyebiliyor. Bu nedenle sıcak suyun mu soğuk suyun mu daha faydalı olduğundan ziyade, vücudunuzun hangisine daha çok ihtiyacı olduğuna odaklanabilirsiniz.
Yağ yakmak için sıcak su mu soğuk su mu?
Eğer yağ yağmak, kilo verme sürecinizi hızlandırmak istiyorsanız tercihiniz soğuk su tüketmek olabilir. Soğuk suyun metabolizmayı hızlandıran etkisi aynı zamanda kilo verme sürecini de destekleyerek yağ yakımını hızlandırabiliyor. Bu nedenle yağ yakmak istiyorsanız suyunuzu soğuk içmeyi deneyebilirsiniz.
Aç karnına sıcak su mu soğuk su mu?
Bu sorunun kanıtlanmış kesin bir cevabı olmasa da, sabahlarına aç karnına ılık ya da sıcak su içmek, soğuk suya göre daha fazla önerilir. Bunun sebebi hem sıcak suyun midede daha uzun süre kaldığı için tokluk süresini uzatması hem de sindirim sistemini harekete geçirmesidir.
Tercihiniz ne olursa olsun, ister ılık ister soğuk su tüketin, her gün yeterli miktarda su içtiğinizden emin olun!
Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.
Su içmenin tüm faydalarının keşfetmek ve su içme alışkanlığı kazanmak için şu yazılarımıza da göz atabilirsiniz:
Kışın su içmenin önemi: Kış hastalıklarıyla savaşmada suyun faydaları nelerdir?
Bilimsel araştırmalara göre su içmenin faydaları
Su içme alışkanlığı nasıl kazanılabilir?