Belgesel izleyicileri için sanattan bilime, dekorasyondan yaşam tarzına, doğa sporlarından sanata pek çok başarılı belgesel seçeneği bulunuyor. Belgesellerin inceledikleri konu başlıkları gereği genelde her birinin izleyici kitlesi farklı. Fakat bazıları için ekstra bir ilgi alanınız olması gerekmiyor. Bazı belgeseller, herkesin izleyebileceği ve keyif alabileceği konuları işliyor. Biz de Uplifers olarak ilham ve mutluluk veren belgeseller seçkisi hazırladık sizin için.
I Am
Ace Ventura, Bruce Almighty ve The Nutty Professor filmleriyle bilinen yönetmen Tom Shadyac’ın I Am belgeseli, hepimizin merak ettiği “Bu dünyada yanlış giden ne var ve ben bunu düzeltmek için ne yapabilirim?” sorusuna cevap arıyor. Belgesel bu sorudan yola çıkarak, insan doğasını, her gün giderek artan materyalist düşünceyi ve insan ilişkilerini irdeliyor.
I Am’i izledikten sonra yaşamınızda ve hayat çizginizde kendinize dair bulmaya çalıştığınız şeyleri keşfetmek için büyük bir istek duyacaksınız.
10 Questions For The Dalai Lama (Dalai Lama’ya sorulan 10 soru)
Başlıktan da anlaşılacağı üzere 10 Questions For The Dalai Lama, Hindistan’daki Dharamsala Manastırı’nda, 14. Dalai Lama Tenzin Gyatso’ya yöneltine soruları konu alıyor. Sorulan sorulardan bazıları ise şöyle:
- Neden yoksul insanlar varlıklı insanlardan daha mutlular?
- Kişi güvenliğine yönelik doğrudan bir tehdit ile karşılaştığında, bunu şiddete başvurmadan nasıl çözebilir?
- Ülkeler kendi kültürlerini mi sürdürmeliler, yoksa modern kültüre ayak mı uydurmalılar?
- Başka bir Dalai Lama olacak mı?
Eğer cevaplarını öğrenmek istediğiniz bu ve benzeri sorular varsa, bu belgesel tam size göre!
Kumaré
Diziye adını veren baş karakter Kumaré’nin hikayesi, Hindistan’da küçük bir kasabada Vikram Ghandi tarafından yaratılan sahte bir guruyu anlatıyor. Vikram Ghandi’nin yarattığı bu karakteri tanımamızı sağlayan belgesel, insanların bir şeylere gözü kapalı bir şekilde ne kadar kolay inanabildiklerine ve bu konuda ne kadar kolay kandırılabildiklerine dikkat çekiyor.
Belgeselde bir yandan Kumare’nin ortaya çıkışıyla insanların inançlarını ve beklentilerini gerçek olmayan bir şeye fazlasıyla adamaları sonucunda Vikram Ghandi’nin hissettiği vicdan azabına değiniliyor, diğer yandan da Kumaré, kurgu bir gurunun, insanların hayatında olumlu bir değişim yaratmasının nedenlerini sorguluyor.
İlham verici bu belgeseli izlerken, bireysel problemlerinizle en huzurlu şekilde yüzleşmenin yollarını bulabilirsiniz.
Sky Ladder: The Art of Cai Guo-Qiang
Sky Ladder: The Art of Cai Guo-Qiang, Çinli çağdaş sanat sanatçı Cai Guo-Qiang’ın çarpıcı piroteknik gösterilerinin ve anneannesine adadığı gökyüzü merdiveninin yapım aşamalarının anlatıldığı bir belgesel. Sanatın zorlukları ve mucizelerinin yanı sıra derin bir manevi bağlılığı aynı anda işleyen bu yapım, Çinli sanatçının Sky Ladder’a adadığı 20 senelik süreci yakından görmemizi sağlıyor.
Belgeselde aynı zamanda sanatçının havai fişeklerle doğaya zarar vermeden yaptığı eserlerini görürken, şimdiye dek birçok farklı ülkede yüzlerce, binlerce kişinin izlediği performanslarına da şahit olacaksınız. Bunların arasında Berlin, New York ve Pekin Olimpiyatları bulunuyor.
Sanatın sınırsızlığına vurgu yapan bu belgeseli izlerken, aile bağlarının önemini ve derinliğini bir kez daha hatırlayacaksınız.
Happy
Mutlu olmak gerçekten ne anlama geliyor? Hepimiz sonsuz bir mutluluk arayışındayken ve yaşamlarımızın büyük çoğunluğunu onu aramak için geçirirken, Happy aslında mutluluğun dışarıda bulunabilecek bir şey olmadığını söylüyor. İnsanlığın mutluluğu arama yöntemlerine yoğunlaşan belgesel, farklı yaşam tarzlarına sahip, farklı düşüncedeki birçok insana mutluluğun onlar için ne ifade ettiğini ve onları neyin gerçekten mutlu ettiğini soruyor.
Bilim insanları, keşişler, Okinawa Adası’nın yerlileri… Bu belgeselde mutluluğun bambaşka hallerine tanık olacaksınız. İzledikten sonra ise yüzünüzde kocaman bir gülümseme kalacak!
Kaynak
collective-evolution.com
theguardian.com
İlginizi çekebilir: Hayata bakış açınızı değiştiren filmler