Narsisizme eğlenceli bir bakış: İlgi Manyağı (Syk Pike) film incelemesi
Tüm gözlerin her zaman üzerinizde olması için ne kadar ileri gidebilirsiniz? Mesela sırf dikkat çekmek için sağlığınızı bilerek tehlikeye atar mıydınız? İşte yönetmen Kristoffer Borgli, Mayıs 2022 Cannes Film Festivali’nde galası yapılan Norveç kara komedisi “Syk Pike” (İlgi Manyağı) isimli filminde, bu temel soruları ele alıyor. İlgi Manyağı, kelimenin tam anlamıyla bir şaheser. Eğer bir filmden beklentiniz izlerken bir sürü farklı duyguyu derinden hissetmekse doğru yerdesiniz. Çünkü yönetmenin konuyu abartılı ele alış şekli insanı bazen güldürüyor, bazen düşündürüyor, fazlasıyla rahatsız ediyor, hatta spoiler vermeden belirtmek gerek ki, izleyen çoğu kişide “Ya ben de birgün böyle olursam” endişesi yaratıyor.
İlgi Manyağı (Syk Pike) konusu (IMDb: 7.2)
“Syk Pike” veya “Sick of Myself”in konusu, takıntıları olan taze sanatçı Thomas (Eirik Sæther) ile 20’li yaşlarda bir narsist olan sevgilisi Signe (Kristine Kujath Thorp) etrafında şekilleniyor. Thomas’ın sanat kariyeri yükselmeye başlar başlamaz, Signe çaresizce ona yönelen dikkati kendi üzerine çekmeye çalışır. Böylece reçeteli ilaç kullanımı yoluyla nadir görülen bir hastalık arayışına girer ve dejeneratif bir cilt hastalığına yakalanmak için bol miktarda yasadışı bir hap satın alır…
Nefret edilesi bir çift: Signe & Thomas
Daha önce de belirttiğimiz gibi İlgi Manyağı’nda, tek amaçları her durumda partnerinden daha fazla “parlamak” olan aşırı toksik bir çift olan Signe ve Thomas’ı izliyoruz. Ve ikili o kadar iyi ki, hangisinden daha çok nefret ettiğinize asla karar veremeyeceksiniz. Bunu başardıkları için de harika bir iş çıkardıklarını kabul etmek gerek. Yönetmen Borgli de böyle düşünüyor olacak ki, filmin prömiyerinde, kendisine karakterlerinin biraz daha sevilebilir hale getirilip getirilemeyeceğini sorduklarında oyuncularına övgülerde bulunuyor ve filmini “pisliklere kadeh kaldırmak” olarak nitelendiriyor. Film, eleştirisinde çoğu zaman abartılı ve yüzeysel olsa da, yine de insanlığın en kötü eğilimlerine cesur bir şekilde bir ayna tutan narsisizmin esprili bir incelemesi.
İronik ve rahatsız edici bir hikaye
İlgi Manyağı (Syk Pike) daha önce de belirttiğimiz gibi insanı güldürürken aynı zamanda huzursuz etmeyi de başaran bir film. Filmin ironik tarafı oldukça iyi işlenmiş; çünkü yönetmen çatışma yaratmak yerine hikayenin geri kalanına eğlenceli sahneler eklemeyi başarmış. Hikayenin teması ise her insana bir noktada hitap edecek türden. Sonuçta herhangi birimizin Signe’ın özelliklerinden bazılarını sergileyen en az bir kişi tanıdığına eminiz. Hatta belki de kendimize dönüp baktığımızda bazı ortak özellikler bulabiliriz. 🙂
Tek cümlelik özet: “İlgi Manyağı, insanların ne kadar bencil olabileceğine dair hicivli bir bakış”
Hikayede Signe kadar Thomas’ın da toksik olduğunu söylemiştik. Signe’ın ilgi manyaklığı hem komik hem de abartılı. Peki ya Thomas? Mesela Signe kasıtlı bir şekilde cilt hastalığına yakalanıp hastaneye yattığında ve Thomas onu ziyaret ettiğinde, ilk cümlesi “Bulaşıcı değil, değil mi?” oluyor. Dolayısıyla izleyici sık sık kimin daha bencil olabileceğine dair bir kafa karışıklığı yaşıyor. Paylaşacak hiçbir şeyiniz olmayacak kadar yüzeysel olmayı hayal edebiliyor musunuz? Biraz dikkat çekmek için “sevdiklerinizin” mutluluğunu sürekli olarak baltaladığınızı bir düşünsenize!
Favori sahneler: Aralara serpiştirilen komik ve yaratıcı fanteziler
Syk Pike (İlgi Manyağı), çoğu insanı gerçekliğiyle büyülerken ara sıra Signe’ın hayal gücüne de değiniyor. Film boyunca, Signe’ın ayrıntılı yalanıyla ilgili gelecekteki olası olayları hayal ettiği çok sayıda komik ve yaratıcı fantezi sekansı var. Bu sahnelere spoiler vermemek adına değinmeyelim ama film, bir yandan da izleyiciyi güldürmeyi amaçlayan böyle neşeli şakalarla dolu.
Peki ya eleştiriler?
İlgi Manyağı keskin bir mizah içeriyor olsa da eleştirmenler tarafından “Narsisizmin doğası ve sonuçları hakkında biraz daha derinlemesine yorumlar yapılabilirdi” şeklinde yorum almaktan kaçamıyor. Yine de bizce ara sıra yüzeysel kalan bakış açısına rağmen izleyiciyi büyüleyici, çılgın bir yolculuğa çıkarıyor.
Filmin karakterlerine olan nefretimizi bir kenara bırakırsak İlgi Manyağı (Syk Pike), aynı zamanda günümüz toplumunun bir aynası. İnsanın başkalarına bir şeyler kanıtlama saplantısını, buna değer ve önemli olduğunu gösterme ihtiyacını vurguluyor. Bu yüzden Signe’nin babasıyla çözülmemiş ilişkisi, sosyal medya, sosyal onay, ne pahasına olursa olsun başarı arzusu gibi pek çok ilginç ve güncel temaya değiniyor…
Bonus: İlgi Manyağı’nı sevdiyseniz yönetmenin bir sonraki filmi Nicolas Cage ile!
Meraklısına müjdeyi verelim! Yönetmen Kristoffer Borgli’nin 2024’te vizyona girmesi beklenen filminin ismi “Dream Scenario”. Başrolünde sevilen oyuncu Nicolas Cage’i izleyeceğimiz filmin yapımcılığını ise A24, Ari Aster (Hereditary, Midsommar) ve Danimarkalı Lars Knudsen’in (The Witch, Hereditary) yapım şirketi Square Pig’in yapacağı konuşuluyor.
Kaynaklar: horrornauta.it, thecrimson, 730.no
İlginizi çekebilir: Everything Everywhere All At Once filmi hakkında ilginç bilgiler