Küresel ısınmaya bağlı olarak dünya çapında gerçekleşen orman yangınları, hava kirliliği, su kıtlığı gibi iklim krizini gözler önüne seren felaketler, hızlı nüfus artışı ve kentleşme birlikte doğal kaynakların ciddi bir hızla azalması ve daha pek çok sorun geleceğimizin tehdit altında olduğunun en önemli göstergeleri arasında. Öyle ki yarınlarımızı kurtarmak ve gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak istiyorsak, doğru adımları bugünden atmaya başlamalıyız. Bu adımların en başında da sürdürülebilirlik geliyor.
Doğal kaynakların tükenmesinin önüne geçmek, karbon ayak izini azaltmak, temiz hava, temiz su ve temiz besin kaynaklarına erişmek; kısacası hem bugün hem de yarın ‘daha iyi bir dünyada’ yaşamak için sürdürülebilirlik, en büyük odak noktamız olmalı. Çünkü, hepimizin farkına varması gereken şu ki sürdürülebilirlik, geleceğin anahtarı… O anahtarı çevirecek güç ise ikinci el! Evet, tüketim çılgınlığının hızla yayıldığı bu modern çağda ikinci el alışveriş, geleceğimizi kurtarmanın en önemli unsuru. Ülkemizde ikinci el alışveriş dendiğinde akla gelen ilk ve tek adres olan sahibinden.com da “ikinci elde gelecek var” diyor ve İkinci Elin Sürdürülebilirliğe Katkısı Raporu ile çok çarpıcı rakamlarla ikinci el alışverişin nasıl daha sürdürülebilir bir dünyaya hizmet ettiğini gözler önüne seriyor.
Geleceğin anahtarı: İkinci el alışveriş ve sürdürülebilirlik
Günümüzde modadan teknolojiye, otomotivden spora aklımıza gelen her sektör doğal kaynakların tüketilmesine ve karbon salımının artmasına neden oluyor. Çünkü, hammaddesi, boyutu, üretim şekli ne olursa olsun büyük küçük fark etmeksizin her bir ürünün üretim aşamasından taşınmasına, kullanılmasından geri dönüştürülmesine kadar geçen tüm döngüde neden olduğu çevresel etkiler var. Bu çevresel etkilerin oluşumunu önleyecek veya etkileri azaltacak en önemli adımlardan biri ise ikinci el alışveriş. Büyükten küçüğe herhangi bir ürünün yeniden kullanılmasıyla sağlanacak kaynak tasarrufu hem döngüsel ekonomiye hem de çevrenin korunmasına büyük katkı sağlıyor. sahibinden.com da hazırlamış olduğu İkinci Elin Sürdürülebilirliğe Katkısı Raporu ile tüketicileri ikinci el alışverişe teşvik ederek eşyaların ve dünyanın ömrünü uzatmayı hedefliyor. Peki, ikinci el alışveriş ne kadar etkili? Gelin, rakamlara yakından bakalım.
Rakamlarla ikinci el etkisi: Tonlarca tasarruf
İkinci Elin Sürdürülebilirliğe Katkısı Raporu’nda 24 ikinci el ürün kategorisi ve 206 alt kategorinin incelenmesi ile ikinci el satışlarının toplam çevresel faydası; yeni bir ürünün üretiminden kaçınmanın sağladığı iklim etkisi, atık yönetiminden kaçınma ve taşımacılıkla ilgili etkilerin toplanmasıyla hesaplanıyor.
Elde edilen sonuçlara göre 2022 yılında sahibinden.com’da gerçekleşen ikinci el ürün alışverişlerinde yaklaşık 10,6 milyon ton CO2 eş değeri tasarruf sağlandığı görülüyor. Kaynaklar yönünden bakıldığında ise 172.000 ton plastik, 617.000 ton çelik, 116.00 ton alüminyum tasarrufu gibi daha da şaşırtıcı rakamlar bizi karşılıyor. Peki, bu rakamlar başka nelere karşılık geliyor?
- 10,6 milyon ton CO2; hibrit bir araçla dünyanın çevresinde otoyollar ve şehir yolları kullanılmak suretiyle 2,4 milyon tura ya da 10 yıl boyunca yetiştirilen 117,3 milyon ağaç fidesinin tuttuğu karbona karşılık geliyor.
- 172.000 ton plastik ise 2,5 milyar cerrahi eldiven demek. Su, toprak ve hava kirliliğine neden olan en önemli çevresel atıklardan biri olan plastiğin doğada yok olması için 1000 yıl gerektiğini göz önünde bulundurduğumuzda bu kadar ton plastikten tasarruf etmiş olmanın önemi daha da belirginleşiyor.
- Öte yandan 617.000 ton çelik tasarrufu tam 205 tane Çamlıca Kulesi yapımı için gerekli olan çelik miktarı. Rakamların daha ifade edici olması için Çamlıca Kulesi’nin 369 metrelik uzunluğu ile İstanbul’un en yüksek yapısı olduğunu da belirtelim. Yani, o kadar fazla çelik!
- 116.000 ton alüminyum ise 3,6 milyar akıllı saat yapımında kullanılan alüminyum miktarına denk geliyor. Ayrıca, şunu da hatırlamak önemli ki eritmek için büyük miktarda güç gerektiren ve en karbon yoğun metallerden biri olan alüminyumun doğada yok olması 100 yıl sürüyor.
Rakamlardan da anlaşıldığı üzere tasarruf edilen kaynakların miktarları oldukça fazla. sahibinden.com paylaşmış olduğu bu rapor sayesinde ikinci el alışverişin çevresel sürdürülebilirlik açısından ne kadar büyük önem taşıdığına dikkat çekmeyi başarıyor.
Çözüm; ‘azalt-tekrar kullan-geri dönüştür’
Tüketim çılgınlığı ile neredeyse özdeşleşmiş olan günümüzde ne yazık ki yaygın olan al-kullan-at yaklaşımı, doğal kaynakları geri dönülemez bir şekilde yok ediyor. Bu yaklaşımda, ürünler sahipleri için kullanım ömrü sona erdiğinde çöp olarak değerlendiriliyor ve bunun çevreye etkileri olumsuz yönde oluyor. Öte yandan, azalt-tekrar kullan-geri dönüştür yaklaşımını benimseyen döngüsel ekonomi modelinde, kaynaklar daha verimli şekilde kullanılıyor, ürünlerin ömrü uzuyor ve çöpe atmak yerine geri dönüştürülmesi ön plana çıkıyor. Böylece, doğal kaynaklar daha az tüketiliyor, üretimin ve tüketimin çevresel etkileri azalıyor ve daha sürdürülebilir bir gelecek için daha sağlıklı bir ekonomi modeli ortaya çıkmış oluyor.
Dünya üzerindeki pek çok şirket ve ülke de döngüsel ekonominin yükselişi için çeşitli adımlar atıyor; atık üretimini azaltmak ya da geri dönüşüm projelerine yatırım yapmak bu sürdürülebilir adımların başında geliyor. Yalnızca ikinci el alışverişini teşvik etmeyi değil, aynı zamanda farklı sürdürülebilir çalışmalara da imza atan sahibinden.com da bu yükselişinin bir parçası olmayı başarıyor. Daha neler yapıyor derseniz, hemen söyleyelim.
sahibinden.com’da sürdürülebilirlik
Sürdürülebilirliği odağına alan sahibinden.com şimdiye kadar yapmış olduğu yenilikçi adımlar ile daha iyi bir dünyanın kapısını aralıyor. Geleceğin anahtarını kullanan sahibinden.com:
- Karbon salımını azaltmak için araç filosunu hibrit modellerle yeniledi,
- Yeşil Ofis Sertifikası almaya hak kazanan ilk teknoloji şirketi oldu,
- Sahiplex’te kullanılan enerjiyi ‘yeşil enerji’ye çevirdi,
- Teknoloji endüstrisini karbon-nötr hale getirmeyi hedefleyen LFCA’e (Leaders for Climate Action) üye oldu,
- Ekolojik kitaplar ve EKO IQ dergilerinden oluşan yeşil bir kütüphane oluşturdu,
- Dijital kartvizit dönüşümüyle ortalama 100.000 adet kart basımını engelledi,
- Ege Orman Vakfı iş birliği ile Bursa Osmangazi’de 10 bin fidanlık bir hatıra ormanı kurdu,
- Sürdürülebilirlik bilincini tüm çalışanlarını da kapsayacak şekilde yaygınlaştırmak için ‘Geleceği Sahiplen’ isimli eğitim programını başlattı ve sürdürülebilirlik elçisi olarak çalışan tüm şirket çalışanlarıyla beraber çalışmalarına aralıksız devam ediyor.
Yenilikçi ürün ve hizmetlerle Türkiye’nin lider teknoloji şirketlerinden biri olan sahibinden.com, daha iyi bir gelecek için bugünden üstlendiği sorumluluk ile tüm tüketicilere örnek olurken bu bilinci yaygınlaştırmak için tüm gücünü ortaya koyuyor.
sahibinden.com’un hazırlamış olduğu İkinci Elin Sürdürülebilirliğe Katkısı Raporu’nu daha detaylı incelemek için tıklayabilirsiniz.
*Bu yazı sahibinden.com katkılarıyla hazırlanmıştır.