İhtiyaçlarınıza göre 6 farklı protein tozu kullanımı

Beslenmenize daha fazla protein katmak istiyorsanız yalnız değilsiniz. Daha uzun süre tok tutan, kas gelişimini ve metabolizmayı destekleyen ve bağışıklık sistemini güçlendiren bu makro besini almanın en kolay yollarından biri ise hazırladığınız smoothie, yoğurt ve yulaf ezmesi karışımlarına katacağınız protein tozu. Ne var ki, market raflarında birçok seçeneği bulunan bu ürünün sizin için en doğru olanını bulmak biraz kafa karıştırıcı olabilir.

Diyetisyen Brian Tanzer, beslenme ihtiyaçları kadar protein ihtiyacının da kişiden kişiye değişiklik gösterdiğini ifade ediyor: “Hangi türden ne kadar proteine ihtiyacınız olduğunu, beslenme şekliniz, sağlık durumunuz ve spor hedefleriniz gibi birçok etken belirliyor.”

Yaşam şekliniz ve amaçlarınıza en uygun protein tozunu bulmak için yazının devamında yer verdiğimiz önerileri okuyabilirsiniz.

protein tozu
“Hangi türden ne kadar proteine ihtiyacınız olduğunu, beslenme şekliniz, sağlık durumunuz ve spor hedefleriniz gibi birçok etken belirliyor.”

1- Kas yapmak istiyorsanız: Whey protein tozu

Bu popüler ürün, peynir altı sularından elde ediliyor. Peynir altı suyunun neden iyi bir protein kaynağı olduğunu sorusunu Tanzer şu şekilde cevaplıyor: “Whey proteini, kas gelişimini ve iyileşmesini hızlandıran dallı-zincirli amino asitler bakımından oldukça zengin bir ürün.” Hızlı sindirilen whey, antrenman sonrası içeceğiniz smoothie için iyi bir seçenek.

2- Vegansanız ya da kilo vermeye çalışıyorsanız: Bitkisel protein tozu

Tanzer; bitkilerden elde edilen protein tozlarının lif bakımından whey proteinine göre daha zengin olduğunu, ve böylece iştahınızı da kontrol altına alacağını ifade ediyor. Bu tozlar ayrıca, vegan olmanız ya da sütten elde edilmeyen bir alternatif aramanız durumunda da iyi bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor.

3- Kalp sağlığınızla ilgili endişeleriniz varsa: Soya protein tozu

Bitkisel bir protein olan soya, içeriğinde kalp sağlığını destekleyen ve yüksek  kolesterol ve tansiyonu dengeleyen izoflavon maddesine sahiptir. Fakat vücuttaki östrojen hormonuna benzediği için bazı insanlar tarafından tercih edilmemektedir.

4- Soya tercih etmiyorsanız: Kenevir proteini

Kenevir tohumlarından elde edilen bu protein tozu, Tanzer’in ifadelerine göre, temel yağ asitleri omega 3 ve 6, amino asitler ve lif bakımından zengin bir seçenek. Ayrıca cevize benzeyen tadı sayesinde smoothie ve tahıl gevreklerinize eklemek için iyi bir alternatif olabilir.

5- Gluten tüketmiyorsanız: Pirinç proteini

Besin alerjiniz varsa ya da sindirim sisteminiz hassassa, bu vejetaryen protein tozu sizin için ideal olabilir. Öte yandan kolay sindirilen ve yumuşak bir tadı olan bu toz, kas yapmak istiyorsanız en iyi seçenek değil; çünkü emilimi, whey gibi diğer proteinlerden daha uzun süre gerektiriyor.

6- Laktoz intoleransınız varsa: Yumurta proteini

Sindirimi ve emilimi kolay bu protein türü, sütten üretilen whey ya da kazein gibi proteinleri tolere edemeyenler için iyi bir alternatif. Tanzer, yumurta proteininin ayrıca temel amino asitlerinin tamamını da içerdiğini belirtiyor.

İlginizi çekebilir: En iyi spor eğitmenlerinin en sevdiği antrenman sonrası yemekler

Kaynak:

mentalfloss.com

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!