Rahatlatıcı, dinlendirici ve arındırıcı detoks banyosu tarifleri

İş, okul, özel hayat, sosyal çevre dengesini kurmaya çalışırken ilk fedakarlık yaptığımız alanlardan biri öz bakım olabilir. Tahmin ediyoruz ki birçoğumuz işleri yetiştirebilmek ya da sevdiklerimizle ilgilenebilmek için kendimize zaman ayırmayı unutabiliyoruz. Oysa ki, kendimize yeniden şarj olmak için zaman vermezsek, günlük stres faktörlerinin yarattığı gerilim, yavaş ama emin adımlarla fiziksel ve zihinsel sağlığımıza zarar verebilecek şekilde büyümeye, birikmeye devam edebilir. Her ne kadar detoks dendiğinde birçoğumuzun aklına beslenmeyle ilgili başlıklar gelse de detoks sadece yeme içme ve toksin atmaya odaklı bir kavram değil; günlük stres faktörlerinin yarattığı olumsuz duygulardan da detoks ile kurtulmak mümkün. Yorgunluk, olumsuz ruh hali, düşük enerji, uykusuzluk, halsizlik, kısaca stres ve stres kaynaklı mod düşüklüğünden detoks banyosu ile arınabilirsiniz.

Stresi azaltmanıza, ağrılarınızı dindirmenize, zihninizi rahatlatmanıza ve en önemlisi de kendinizi şımartmanıza yardımcı olacak detoks banyosu tariflerini bir araya getirdik. İster yorucu bir günün sonunda ister evden çalışırken verdiğiniz bir öğle molasında isterseniz de akşamın sessizliğinde uykuya gitmeden biraz önce kendinize ayırdığınız özel zamanları taçlandırabilirsiniz. Ilık/sıcak suyla doldurduğunuz küvete ekleyeceğiniz esansiyel yağlar, banyo tuzları ve benzer birkaç malzeme ile keyifli bir deneyim yaşayabilirsiniz. İşte birbirinden keyifli detoks banyosu tarifleri:

Strese birebir: Yeşil çaylı detoks banyosu

Yoğun, koşturmalı ve stresli bir günün sonunda şöyle ayaklarınızı uzatıp mis kokulu, sıcacık bir bitki çayı yudumlamak tüm yorgunluğunuzu alıp götürüyorsa bu rahatlama hissini daha da yoğun yaşamaya ne dersiniz? Yeşil çayı bu kez içmek için değil banyonuza katmak için kullanabilirsiniz. Tüm ağrıyan kaslarınızı rahatlatacak, zihninizdeki olumsuz düşünceleri alıp götürecek bir yeşil çaylı detoks banyosu için:

Malzemeler ve hazırlanışı:

– 5-10 yeşil çay poşeti
– Yasemin çiçekleri (isteğe bağlı)
– Epsom tuzu (isteğe bağlı)
– Küveti sıcak suyla doldurduktan sonra yeşil çayı, dilerseniz yasemin çiçeklerini ve epsom tuzunu ekleyin. 40 dakika bekletin.

Alerjilere düşman: Zencefilli detoks banyosu

Özellikle mevsim geçişlerinde alerjik semtomlarla başınız dertte mi? Öyleyse alerjinin sebep olduğu tüm olumsuz etkileri hafifletecek olan bu tarifimizi çok sevebilirsiniz. Burun tıkanıklığını giderecek, kızarık, kaşıntılı cildi yatıştıracak zencefilli detoks banyosu:

Malzemeler ve hazırlanışı:

– 2 bardak hidrojen peroksit
– 1 çorba kaşığı kurutulmuş, öğütülmüş zencefil
– Küveti ılık/sıcak suyla doldurun; hidrojen peroksit ve kuru zencefili ekleyin. 30 dakika bekletin.

Cilt sorunlarına karşı: Elma sirkeli detoks banyosu

Elma sirkesinin şifalı yönünü mutlaka duymuşsunuzdur. Çeşitli rahatsızlıkların semptomlarının hafiflemesine yardımcı olan elma sirkesi, cilt ve saçlar için de oldukça faydalı. Cildin pH seviyesini dengelediğinden kaşıntı, kızarıklık, egzema, güneş yanığı, kuruluk gibi cilt problemlerini yatıştırmaya yardımcı olacak sirkeli detoks banyosu ile saçlarınızı da canlandırabilirsiniz:

Malzemeler ve hazırlanışı:

– 1-2 bardak organik elma sirkesi
– Küveti ılık ile sıcak arası suyla doldurun. 1-2 bardak elma sirkesi ekleyin ve 20-30 dakika bekleyin.
– Eğer sirkenin kokusundan hoşlanmıyorsanız dilediğiniz bir esansiyel yağdan birkaç damla ekleyebilirsiniz.

Uykusuzluğun ilacı: Papatya özlü detoks banyosu

Aklınızı kurcalayan düşünceler, yetişmesi gereken işler, düzenlenmesi gereken toplantılar, önemli sunumlar veya çok daha fazlası… Uykunuzu kaçıracak sebepler varken kaliteli bir gece geçirmekte zorlanıyorsanız kolayca uykuya dalmanıza yardımcı olacak papatyalı detoks banyosu:

Malzemeler ve hazırlanışı:

– 1 bardak karbonat
– 1 bardak banyo tuzu
– 10 damla papatya özü yağı
– Küveti ılık suyla doldurun. Banyo tuzunu ve karbonatı atın, en son papatya yağlarını ekleyin. Artık dinlendirici bir uykuya hazırlanabilirsiniz.

Ağrılara veda: Lavantalı detoks banyosu

Detoks banyosu tariflerinde en sık rastlanılan içeriğin epsom tuzu olduğunu fark etmiş olabilirsiniz. Bunun sebebi İngiliz tuzu olarak da bilinen epsom tuzunun, kasları rahatlatan ve sinir sistemini yatıştıran magnezyum sülfat bakımından zengin olması. Tüm kaslarınızı rahatlatmanıza ve ağrılarınızı dindirmenize yardımcı olacak epsom tuzlu lavantalı detoks banyosu:

Malzemeler ve hazırlanışı:

– 1-2 bardak epsom tuzu
– 10 damla lavanta yağı
– Küvete doldurduğunuz sıcak suya 1-2 bardak epsom tuzu ekleyin. 10 damla lavanta ile karıştırarak rahatlatıcı bir banyo deneyimine başlayın.

Canlandırıcı etki: Naneli detoks banyosu

Birkaç damla nanenin kokusu bile tek başına canlandırıcı etki yaratabilir, ancak bu kez etkisini biraz daha artırmak için banyonuza eklemeye ne dersiniz? Metabolizmanızı ve endokrin sisteminizi düzenleyerek yorgunlukla savaşacak ve tazelenmenize yardımcı olacak detoks banyosu:

Malzemeler ve hazırlanışı:

– 10-15 damla nane yağı
– Taze nane yaprakları (isteğe bağlı)
– Küvetinizi ılık suyla doldurduktan sonra 10-15 damla nane yağı ekleyin, 20 dakika bekletin. Keyfinizi daha da artırmak için taze nane yaprakları da katın. Ancak, dikkat edin 20 damladan fazla nane yağı damlatırsanız gözlerinizi yakabilir.

Bonus: Kendinizi şımartın

Belki çok stresli bir gün ya da zorlayıcı, uzun bir hafta geçirdiniz… Öyleyse, her şeye kısa bir ara verin ve kendinizi şımartın. Daha genç, daha canlı ve enerjik hissetmenize yardımcı olacak şımartıcı detoks banyosu:

Malzemeler ve hazırlanışı:

– 1 su bardağı deniz tuzu
– 1 su bardağı epsom tuzu
– 2 bardak karbonat
– 10 damla okaliptüs yağı
– İsteğe bağlı vanilya ve jojoba yağı, gül yaprakları
– Küveti ılık suyla doldurun. Tuzları, karbonatı ve okaliptüs yağı ekleyin ve iyice karışana kadar karıştırın. 30 dakikadan bir saate kadar bekletin. Rahatlatıcı etkiyi artırmak için vanilya ve jojoba yağı da ekleyebilirsiniz.

Kaynak: wellnessmama, gifts, mindbodygreen

İlginizi çekebilir: Abhyanga Masajı nedir ve nasıl uygulanır?

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!