X

İhanetin ardından kırılan güveninizi tekrar nasıl inşa edersiniz?

Güven ilişkideki tarafları bir arada tutan unsurdur. Kendinizi güvende hissetmenizi ve diğer kişiye duygusal olarak bağlanabilmenizi sağlar. İlişki ilk başladığında güven meselesi tartışılmaya gerek dahi duyulmayan temellerden biri olarak karşımıza çıkar. İlişki yaşamayı seçtiğimiz kişiler, aksini kanıtlayana kadar bizim için güvenilir insanlardır. Karşımızdaki kişiyi zamanla tanıdıkça onunla aramızdaki güven de büyür ve derinleşir. Bu güven yıkıldığında ise sorun sadece karşı tarafı değil sıklıkla bizi de ilgilendirir. Sadece diğerinin ne yaptığını değil, bu ihanete nasıl izin verebildiğinizi sorgularsınız. İhanetin ardından ilişkiye devam etmek ise ancak güvenin tekrar inşasıyla mümkün olur. Bu noktada karşı tarafa duyduğunuz güvenin yanı sıra kendinize olan güveninizi de tekrar inşa etmeniz gerekir.

İlginizi çekebilir: İlişkide güven sorunu ve başa çıkma yolları

İhanetin ardından ilişkiye devam etmek ancak güvenin tekrar inşasıyla mümkün olur.

Aşağıda güveninizin kırıldığı ve canınızın yandığı durumlarda karşı tarafı affedip ona tekrar güvenebilmeniz için faydalı olabilecek adımları sıraladık:

1- Kendinizi affedin

Affetmenin en önemli kısmı kişinin kendini affetmesidir. Bir durumu anlamaya çalışırken, bunlar mantıksız olaylar olsa bile yaşananların neden yaşandığına dair açıklama yapma ihtiyacı hissederiz. Bu noktada ise sık sık kendimizi suçlarız: “Eğer bu konuda daha iyi bir insan olsaydım, başıma bu gelmezdi…” gibi. Hatayı görüp düzeltebilseydik yaşadığımız şeyleri engelleyebileceğimizi düşünürüz. Oysa bireyin kendini affetmesi öz duyarlık gerektirir. Bunun için kişinin kusurları ve kırılganlıklarına rağmen değerinin büyük olduğunu ve iyi davranılmayı hak ettiğini öğrenmesi gerekir. Karşınızdaki kişinin davranışı onun tercihidir ve sizin değil kendisinin kim olduğunu yansıtır.

2- Karşınızdaki kişiyi affedin

Yaşadığınız durumun içinde kendi iç huzurunuzu sağlayıp duygusal sağlığınızın kontrolünü tekrar ele almadan tekrar güven inşa etmeniz mümkün olamaz. Çoğu insanın affetmeyle ilgili sorunları vardır, çünkü karşı tarafın hatasından öylece sıyrılmasına izin vermek istemez. Ne var ki affetmek karşı tarafa duygusal bir özgürlük sağlamak değildir. Affetmeyi ve geçmişte yaşananları kabullenebilmeyi öğrenmek, dikkatinizi geçmişteki belli olaylardan alıp karşınızdaki kişinin bunlara nereden baktığına odaklandığınızda daha rahat gerçekleşir. Başka birinin bakış açısından bakabilmek, olayları daha iyi anlamayı ve kişisel almamayı sağlar. Aynı zamanda karşınızdaki kişiyi affedebilmenizi de kolaylaştırır. Bir öfke nöbetinde olduğunuzu hissediyorsanız geri çekilip karşınızdaki kişinin iyi özelliklerini, herkesin kusurları olduğunu ve hepimizin hata yapabildiğini hatırlamayı deneyin.

İlginizi çekebilir: Güvensizlik duygunuzun ilişkinize zarar vermesini engellemenin 4 yolu

3- Kendinize güvenin

Önce kendinize güvenmeden başka birine güvenmek neredeyse imkansızdır. İnsanların kendilerine ihanet eden birine tekrar güvenme konusunda hissettikleri korkunun büyük bir kısmı, aynı şeyleri tekrar yaşamaktan korktukları içindir. Tekrar küçük düşürülmekten, aldatılmaktan, utandırılmaktan ve bu durumun öz saygılarına vereceği zarardan korkarlar. Ve parmak basılması gereken nokta da tam olarak burası. Muhtemelen şimdiye kadar birçok zorluk yaşadınız. Şimdi o zorlukları atlatırken kazandıklarınızı düşünmeyi deneyin. Karşınızdaki kişi olmadığında kendinizi neden kötü hissettiğinize değil, o olmadan da iyi bir hayat yaşayabileceğiniz gerçeğine odaklanın.

Bazı insanlar da ilişkiyi bitirmediklerinde zayıf düşeceklerinden korkarlar. Yaşadığınız ilişkide fiziksel ya da duygusal herhangi bir suistimale maruz kalıyorsanız, bir an önce ayrılmalı ve gerekiyorsa profesyonel destek almalısınız. Ancak böyle bir durum yoksa, çoğu zaman kalıp zor durumları aşmaya çalışmak, onlardan uzaklaşmaktan daha fazla güç gerektirir. Ayrılmanın gerekli olduğu bir durumda bunu yapabileceğinize ve bu şekilde de güçlü bir insan olabileceğinize inanmalısınız. Kendinize bu şekilde güvenebilmeniz zor geliyorsa, sahip olduğunuz özellikleri görmenizi sağlayacak bir profesyonelden destek almayı düşünebilirsiniz.

4- Karşınızdaki kişiye güvenin

Başka birine güvenme konusundaki en kesin şey, bu konuda hiçbir şeyin kesin olmadığıdır. Birine duyduğumuz güvenin içinde her zaman belli bir oranda inanç vardır. Bir ihanet yaşandığında yapabileceğiniz tek şey durumu değerlendirip gelecekte bunun yaşanma ihtimaline dair tahminde bulunmaktır. Karşınızdaki kişi özür dilerken gerçekten samimi mi? Durumu düzeltmek için bir şeyler yapmaya istekli mi? Hayatının diğer alanlarında nasıl davranıyor? Yaptığı davranışta koşullar rol oynamış mıydı, yoksa bu tamamen onun karakterini mi yansıtıyor? Geçmişte yine aynı şekilde güveninizi kıracak şeyler yaptı mı? Büyük resme baktığınızda bu ilişkide iyi yanlar mı ağır basıyor, yoksa kötü yanlar mı?

Yukarıdaki sorulara verdiğiniz cevaplara bağlı olarak, karşınızdaki kişinin kusurlarını kabul edip ona tekrar güvenmeyi ya da bunların tam aksini yapmayı tercih edebilirsiniz. Söz konusu diğer insanlar olduğunda hiçbir şeyin garantisi yoktur. Sadece zaman, tekrar inşa ettiğiniz bu güvenin hak edilip edilmediğini gösterir. Öte yandan korkudan ya da öfkeden dolayı güvenmemek, karşınızdaki kişiyle tekrar duygusal bir iletişim kurabilmenizi ve ilişkinizi sağlıklı bir şekilde yürütebilmenizi engeller.

İlişkiler yaşam kalitemiz ve mutluluğumuz için hayati öneme sahiptir. Zor zamanlar olmadan mutlu anların değerini bilemeyiz. Kopmuş bir ilişkiyi onarmak size birey olarak büyüme ve belki de ilişkinizde daha derin bir anlam bulma şansı sağlayacaktır.

İlginizi çekebilir: 3 adımda ilişkinizdeki güven kırıcı durumlara karşı kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz

 

Kaynak: 

psychologytoday.com

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
İlgili Makale