İç huzuru yaratmak: Sakinliğe giden 40 yol
İç huzur; mental ve ruhani açıdan huzurluyken, aynı zamanda duygularımızla da senkronize olma halidir diyebiliriz. Yeterli bilgi ve anlayışa sahip olarak, kişinin stresli ve zorlayıcı dönemlerde sakin kalabilmesi ve sağlıklı düşünebilmesi için çok önemli bir özellik. Eğer siz de stresle nasıl başa çıkacağınızı bilemediğiniz zamanlarda sakin kalıp sorunlarınıza daha belirgin bir şekilde odaklanmak istiyorsanız, iç huzuru yaratmak için yapılabilecek bu 40 aktiviteye göz atabilirsiniz.
Kaynak:
tinybuddha.com
Gün içinde 5 dakikanızı meditasyona ayırın.
“Ve bir”, “ve iki” diyerek, “ve”leri nefes alışınıza ve sayıları da nefes verişinize denk getirerek 100’e kadar sayın.
Meditasyon amaçlı yürüyüşe çıkın ve ayaklarınızın altındaki yol veya yürürken vücudunuzun hareketi gibi kendinizi ve çevrenizi dinleyin.
İnternette bir meditasyon videosu bulun ve videonun sizi anı hissetmenize yardım etmesine izin verin.
Değişimli nefes alma tekniğini pratik edin. Sol burun deliğinizi tutarak sağ tarafınızdan nefes alın. Aldığınız nefesi tutarken sol burun deriğinizi bırakarak sağ burun deliğinizi tutun ve sol tarafınızdan nefes verin. Bu tekniğin tam bir set olabilmesi için aynı işlemi bu sefer diğer burun deliğinizle başlayarak yapmalısınız. Tek seferde 5 sete kadar yapabilirsiniz.
Sizi mental olarak aşağıya çektiğini düşündüğünüz şeyleri yazın ve o kağıdı daha sonra bir serbest bırakma yöntemi olarak yakın.
Zorlu bir deneyimden öğrendiğiniz her şeyi bir kağıda yazın; böylece onları sizi strese sokan değil, size güç veren yanlarınız olarak görebilirsiniz.
İçinizde tutup zamanla biriktirmek yerine, tanıdığınız birine size karşı davranışlarının sizi nasıl etkilediğini açıkça söyleyin.
Daha önceden affetmeyi reddettiğiniz birini arayarak onları affettiğinizi söyleyin.
Yaptığınız bir hatayı sürekli kendinize hatırlatmak yerine özür dileyin ve kendinizi affedin.
Sanatsal bir terapiye katılın; pastel boya, sulu boya ya da akrilik boyalarla içinizden geldiği gibi, duygularınızı yansıtan bir resim yapın.
Size huzur veren ve rahatlamanızda yardım eden görsellerle bir “huzur kolajı” oluşturun.
Barışla ilgili olan en sevdiğiniz sözü baz alarak meditasyon yapın ve daha sonra da onu kendi el yazınızla yazarak çerçeveletin.
Sadece size huzur veren şeylerin fotoğrafını çekmek için rahatlatıcı bir yürüyüşe çıkın.
Size iç huzur veren şeylerin ne olduğuyla ilgili bir blog yazısı yazın.
En sevdiğiniz müzikle dans edin! Sadece müziğe ve vücudunuzun hareketlerine odaklanarak zihninizi boşaltın.
Sadece ayaklarınızın altındaki kuma ve dalgaların sesine odaklandığınız uzun bir sahil yürüyüşüne çıkın.
Yaşadığınız yerin manzarası güzel olan bir kesiminde bisiklet sürün.
Gün içinde 5 ila 10 dakikanızı ayırarak esneme hareketleri ve nefes egzersizleri yapın.
Evinizin dağınık bir köşesini düzenleyerek daha huzurlu bir ortam yaratmaya çalışın.
Sizi incitmiş olan birine merhamet göstererek onları affedin. Böylece siz de kendinizi daha özgür hissedeceksiniz.
Gelecekle ilgili endişelenmek yerine içinde bulunduğunuz anın tadını çıkarmak için kendinize zaman ayırın.
Nasıl daha farklı bir insan olabileceğinizle ilgili düşünmek yerine, kendinizle ilgili sevdiğiniz özelliklerinizin yer aldığı bir liste hazırlayın.
Hayatınızdaki insanların hangi yönlerden değişebileceğini düşünmek yerine, onlar hakkında neleri sevdiğinizi ve minnettar olduğunuza odaklanın.
Kendinizi “Bunu şöyle yapmalıydım/yapmamalıydım” gibi cümlelerle yargılamak yerine “Elimden geleni yapıyorum, elimden gelen yeterli ve hergün yeni şeyler öğrenerek büyüyorum.” gibi düşüncelere odaklanın.
Almış olduğunuz ve zorlandığınız bir konuya yardımcı olabileceğini düşündüğünüz kitabı okumaya başlayın.
Kendinizle bir randevuya çıkın. Kimsenin beklentilerini karşılama gereği duymadığınız, sadece sizin mental durumunuza ve ruhunuza iyi gelecek şeylere odaklanın (bir müzeye gitmek veya en sevdiğiniz restaurantta yemek yemek bu randevulara örnek olabilir).
Doğada oturun -bir ağacın altında, yüksek bir tepede- ve sadece kendinizi dinleyin.
Kendi en iyi arkadaşınız olun. Aklınızı kurcalayan bir şeyi sesli bir şekilde dile getirerin ve karşılığında da iyi bir arkadaşınıza vereceğiniz türden bir tavsiye verin.
Anın içinde, huzurlu ve güçlü hissetmenizi sağlayan pozitif düşünceleri tekrarlayın.
İlişkilerinizde her zaman doğruları konuşun; gerçek duygularımızı içimizde tuttuğumuz zaman kendimizi strese sokuyoruz. Nazik ancak dürüst olarak gerçekten ne hissettiğinizi dile getirin.
Kritik, suçlayıcı veya kendinizi mağdur pozisyonuna soktuğunuz düşüncelerin farkına varın. Başkalarının hataları yerine istediğiniz değişimi elde edebilmek için sizin ne yapabileceğinizi kendinize sorun.
Sevdiğiniz biriyle doyasıya eğlenin. Problem olarak gördüğünüz her şeyi unutun ve birlikte içinizdeki çocuğu tekrar açığa çıkarın.
İnternette, sizinle aynı deneyimlerden geçen ve sizi anlayan biriyle iletişime geçerek, paylaşmaya ve dinlemeye dayalı bir ilişki kurun.
Kendinize zaman ayrıdığınız bir rutine tanıdığınız birini davet edin -bir arkadaşınızı birlikte yogaya gitmeye davet edin ya da kardeşinizi sahilde koşu yapmaya çağırın.
İnandığınız ve desteklediğiniz bir yardım kuruluşunda gönüllü olun. Bütün enerjinizi ihtiyacı olan birine yardım etmeye yönelterek dolaylı yoldan kendinize de yardım edin.
Yakınlarınızdaki bir hayvan barınağında gönüllü olun.
Kendi tutkunuzu başka birine yardım etmek için kullanın (örneğin; bir tasarımcıysanız, arkadaşınız için bir logo tasarlayın). Siz sevdiğiniz şeyle meşgul olma şansını elde ederken, bir başkası da ihtiyaçları olan şeyi alabilir.
Karşılık beklemeden başka bir insan için düşünceli ve nazik bir şey yapın.
Amacınızı para için olmaksızın başka birine yardım etmek için kullanın. Bu, birine hayalleri doğrultusunda yardım etmek veya onları bir süredir hayalini kurdukları vücuda kavuşmaları için motive etmek demek olabilir. Sizin hayatınıza anlam katan ve size iyi gelen her neyse, bunu bir başkasına ücretsiz olarak verin.