Hygge yoga: Sıcaklık, rahatlık, huzur, bedene ve zihne odaklanma, farkındalık
Bir ev düşünün içi sıcacık, mis gibi tarçınlı mum kokuyor, yemyeşil ağaçlara bakıyor, kopan bir yaprak bile can buluyor. Girdiğin anda içini mutluluk, huzur kaplıyor ve sana “güvendeyim” hissi veriyor. Bu evde yoga ve meditasyon yapılıyor, mutfakta da vanilya çayı fokurduyor… Bu düşüncelerle çıktığım yolda iki aylık arayışın sonunda home studio yapmak için evimi buldum ve Hygge felsefesine göre dekore ettim.
Peki nedir bu Hygge Yoga?
Hygge Yoga’yı anlatmadan önce sanırım önce Hygge’den bahsetmek daha doğru olur.
Hygge; Noveççe’de esenlik anlamına gelir. Aynı zamanda Norveççe, Eski Nors ve Germen dillerinden gelen “Hug, hugge, hygga, huar, hugjan, hycgan” kelimelerinden türediği düşünülmektedir. Sarılmak, kucaklamak, rahata kavuşturmak, ruh hali, düşünmek, göz önünde bulundurmak, rahatlamak anlamlarına gelir.
Hygge, bir kelime değil bir histir, bir deneyimdir. Sonuca değil sürece odaklanır, bu sayede daha kaliteli ve mutlu yaşamayı amaçlar. İskandinavların hayatı daha kaliteli ve farkında yaşama sanatıdır. Bahsettiğim kalite maddi kaliteden çok zarif zevklerle daha verimli yaşamayı bilmektir. Reçeli almaktansa kendin yapmak, o sürecin her saniyesinin tadını çıkarmak ve reçeli keyifle yiyebilmektir.
Yoga ise; Sanskrit Dili’ndeki “Yuj” kelimesinden türer. Bağlamak, bir araya getirmek, birleştirmek, bağlantı kurmak, ruh, beden, zihin birlikteliği ile bireysel benliğe ulaşmayı amaçlar. Güneşe Selam’la başlayan seans son dinlenme pozu “shavasana” ile biter. Shavasana ceset demektir ama buradaki anlamı her biten döngünün yeni bir döngüyü başlatmasıdır.
Yogaya başlama misyonum yoga yaptırtmak değil yogayı deneyimletmekti. Zihin akar gider, dikkati vücuda getirmek için de “anda kal” veya “araştır” demek bu terimleri bilmeyen bir öğrenci için hiçbir anlam ifade etmez. Bu bağlamda Hygge ve Yoga birbirine çok güzel yakıştı. İkisinin yanına bir de Mindfulness’ı koyunca deneyimlemek temeline dayanan Hygge Yoga ortaya çıktı.
Bir sonraki yazımda büyük paralar harcamadan, elimizdeki malzemelerle Hygge ortamlarımızı nasıl oluşturabileceğimizden bahsedeceğim. Önce ortamımızı oluşturacağız, sonra da Hygge Yoga’yı deneyimleyeceğiz. Görüşmek üzere.
İlginizi çekebilir: Mutluluk sanatı hygge ruhunu iliklerinizde hissetmenizi sağlayacak öneriler