Hygge alan oluşturmak: Evlerimiz sığınaklarımızdır

Saat 19:30 balkonumdayım, dünden dolaba koyduğum soğuk demleme kahvemi içiyorum. Bir yandan çiçeklerime bakarken bir yandan da size yazıyorum. Ilık ılık yaz rüzgarı esiyor, mis gibi denizi kokluyorum. Gökyüzünün kızılımsı altın rengi ışığını içime çekiyorum, bütün günün yorgunluğunu alıyor. Birkaç dakika gözlerimi kapatıyorum ‘ooohhhhh’ diyorum ‘çok teşekkür ederim’.

Umarım şu anki duygularımı sizlere aktarabilmişimdir. Mutluluk aslında bir seçimdir ve soyut bir şeydir fakat bunun için uygun ortamı da sağlamak gerekir ki daha etkili olabilsin. Bugünkü konumuz tamamen bunun üzerine.

Yer seçimi

İlk olarak yer seçiminden başlayalım. Yapılan araştırmalara göre, sivilizasyon öncesi mağaralarda yaşadığımız için kıvrılabileceğimiz küçük yerlerde kendimizi daha güvenli hissederiz. Tıpkı annemizin karnında gibi. Şimdi evinizde en iyi hissettiğiniz yeri seçin.

Uygun ışık

Bir sonraki aşamamız uygun ışık. Hygge ışığı akşam üstü gün batımında oluşan altın rengi ışığa benzetebiliriz. Gözümüzü rahatsız etmez ve sakinleştirir. Çeşitli markalardan bu tip lambaları temin edebileceğimiz gibi kendi lambalarımızı da modifiye edebiliriz. Bir bitkinin veya mobilyanın arkasına da aydınlatmamızı yerleştirerek ortamı loşlaştırabiliriz. Işık deyince aslında Hygge’de akla ilk gelen şey mumdur. İskandinavlar çok fazla mum tüketir.

Yardımcı malzemeler

Yardımcı malzemeler zeminimizin tamamlayıcı unsurlarıdır. Minder ve yastık mutlaka kullanılır. Aynı zamanda özellikle kış ayları için battaniyeler, patikler, peluş terlikler hem yumuşak hem de sıcak olduğundan harika seçimlerdir. Bunların yanında sizi rahat hissettirecek ne varsa Hygge köşenize koyabilirsiniz.

Bitkiler

Bitkiler doğada olduğumuz hissini verdiği için bizi sakinleştirir ve daha huzurlu olmamızı sağlar. Aynı zamanda bitkilerle ve toprakla ilgilenerek deşarj oluruz. Hygge’nin sonuca değil de sürece odaklanma felsefesinden dolayı da bitkilerle ilgilenmek ekstra iyi olacaktır.

Bir Hygge olmazsa olmazı maddesi olmasa da aroma terapi benim için çok önemlidir. Evde mutlaka tütsü, esansiyel yağ bulunur. Bir sonraki yazımda aroma terapiden ve evdeki malzemelerle nasıl aroma terapi yapabileceğinizden bahsedeceğim.

Yukarıda bahsettiklerimizi ofiste, home ofisinizde, yoga ve meditasyon köşelerinizde de uygulayın. Özellikle yoga ve meditasyon köşesinde çünkü biliyorsunuz ki Hygge Yoga bütünüyle bir deneyim. Yakında görüşmek üzere, oluşturduğunuz alanları şimdiden çok merak ediyorum, benimle de paylaşırsanız çok mutlu olurum, hoşça kalın. 

 

İlginizi çekebilir: Hygge yoga: Sıcaklık, rahatlık, huzur, bedene ve zihne odaklanma, farkındalık

Bahar Çolak Hygge Yoga Eğitmeni
Merhabalar ben Bahar. Yeditepe Üniversitesi, Sanat Yönetimi Bölümü mezunuyum. Okul sonrası Demir Demirkan’ın asistanın olduktan sonra müzik yapımcılığına başladım, Berklee Collage of Music’ten Dijital ... Devam