Ah şu stres! Günlük hayatımızda pek çok açıdan bize zarar verdiği yetmezmiş gibi uykumuzda da peşimizi bırakmıyor ve muhtemelen çoğumuzun farkında olmadığı ‘stres rüyaları’nı görmemize neden oluyor. Uyku bilimi alanında uzmanlaşmış Dr. Meeta Singh’ın dikkat çekmeye çalıştığı bu rüya türü, özellikle stresli dönemlerde çoğu insanın başına gelebiliyor ve uyku anında rahatsız edici duygulara, durumlara neden oluyor.
Uzmanlar, özellikle düğün planlama, sınav hazırlığı, taşınma gibi kritik dönemlerde yüksek stres düzeyleriyle mücadele eden kişiler için kaçınılmaz olan stres rüyalarının temelinde baskı olduğuna dikkat çekiyor. Eğer siz de sizi rahatsız eden rüyalardan ve kalitesiz gece uykusundan muzdaripseniz muhtemelen ‘kabus’ deyip geçiştirme eğiliminde olabilirsiniz, ancak doğrusunu yani ‘stres rüyaları’nın ne olduğunu öğrenmenizde fayda var.
Stres rüyaları nedir, neden olur?
Stres rüyaları, uyanık hayatımızda hissettiğimiz stres veya kaygıdan etkilenen canlı, yoğun rüyalardır, diyor Dr. Meeta Singh. Bu rüyalar, bir tehdit altında olma, düşme ya da önemli bir görevde başarısız olma gibi stres kaynağıyla ilgili senaryolar içerebilir ve herhangi bir uyku evresinde meydana gelebilir, ancak yaygın olarak REM uykusu sırasında görülür. “REM uykusu sırasında, beyin son derece aktiftir, duyguları ve anıları işler ve bu da stres rüyalarının yaşanmasına yol açabilir.” diye de ekliyor ünlü doktor. Ruh sağlığı ve uyku uzmanı terapisti Kier Gaines ise bu durumu şöyle açıklıyor: “Gözlerimiz kapalı ve bedenimiz hareketsiz olsa da, zihin makinesi işlemeye devam eder.”
En yaygın stres rüyaları ve anlamları
Yoğun stres yaşadığınız dönemleri bir düşünün, muhtemelen rahat uyuyamadığınız geceleri veya gördüğünüz kabusları hatırlıyorsunuzdur. Ancak, gördükleriniz büyük ihtimalle stres rüyalarıydı. Peki, bu rüyalar neler olabilir?
1. Böcekler
Bir böcek tarafından ısırılma, böcek istilaları, vücudun deliklerinden böcek çıkmaları… Kısacası, böceklerin hakim olduğu rüyalar ruh sağlığı ve uyku uzmanlarına göre stres rüyaları arasında en yaygın tür. Bunun nedeni ise, bir şeyin gerçekten hayatta sizi rahatsız etmesi veya istemediğiniz birinin sürekli etrafınızda olması olabilir. Bu tür rüyaların panzehiri ise yine uzmanlara göre şükretmek ve pozitif olana yönelmek. Elinizdekilerin kıymetini bilmeye özen göstererek bu tür stres kaynaklarından ve rüyalarından uzaklaşabilirsiniz.
2. Hazırlıksız olmak
Dr. Singh’e göre, önemli bir etkinlik için hazırlıksız olduğunuzu görmek, düşündüğünüzden çok daha yaygın. İster bir konuşma ister bir sunum veya benzer herhangi bir şey olsun, donup kaldığınızı görüyorsanız, bunun nedeni gerçek hayatınızda da beklenmedik bir duruma ya da zorluğa karşı hazırlıksız yakalanma korkusu olabilir. Yapmanız gereken ise zihninizi mümkün olduğunca olası durumlara hazırlamak. Örneğin, önemli bir sunumunuz varsa ayna karşısında veya sevdiklerinizin önünde konuşarak pratik yapabilirsiniz. Bu sayede hazırlıksız yakalanma hissinden ve yarattığı stresten kurtulabilirsiniz.
3. Gelgit dalgası
Deniz, kum, güneş, dalga, bunlarla ilgili rüyalar iç açıcıymış gibi gelebilir ancak, gelgitlerle mücadele ettiğiniz, belki de bir gelgit dalgasına takılıp savrulduğunuzu gördüğünüz rüyalar, şüphesiz ki iyi hissettirmeyecektir. Uzmanlara göre gelgit dalgaları da stres rüyaları arasında en yaygın türlerden biri. Nedeni ise modern dünyadaki aşırı iş yükü ve bitmek bilmeyen sorumluluklar. Sürekli neyi, nasıl yetiştireceğinizi düşündüğünüz bir yaşantınız varsa gelgit dalgaları, rüyalarınızda olabilir. Yapmanız gereken şey ise mümkünse birtakım iş ve sorumluluklarınızı devretmek ve hayatınızı daha basit bir hale getirmek.
4. Bir sınavda başarısız olmak
Hazırlıksız olma stres rüyasına benzer şekilde, bir sınavda, iş görüşmesinde ya da herhangi testte başarısız olduğunuzu görmek, Dr. Singh’e göre, başarısızlık ya da yetersizlik korkusuna sahip olduğunuzun bir işareti olabilir ve oldukça da yaygın bir türdür. Eğer bu tip bir stres rüyası görüyorsanız yapmanız gereken başarısızlığın, hayatın doğal bir parçası olduğunu ve herkesin başına gelebileceğini fark etmek. Önemli olan başarısızlık değil, başarısızlığa nasıl tepki verdiğiniz.
5. Ateş
“Ateş genellikle bir şeye sinirlenip sinirlenmediğimizi ya da söndürülmesi gereken acil bir durumla karşı karşıya olduğumuzu yansıtır” diyor rüya analisti ve Dream on It: Unlock Your Dreams, Change Your Life kitabının yazarı Lauri Loewenberg. Eğer rüyalarınızda sık sık ateşler görüyorsanız, endişelerinizi pozitif bir tarafa yönlendirmenizin vakti gelmiş demektir. O ateşi, başlangıç enerjisine çevirebilirsiniz. Yeni bir dizi, film, kitap, tarif veya spor denemeyi düşünebilirsiniz.
6. Takip edilmek
Birinin ya da bir şeyin, örneğin bir yaratık veya hayvanın, sizi kovaladığını görüyorsanız, bu gerçek hayatta bir tehdit altında olduğunuzu hissettiğiniz anlamına gelebilir. Dr. Singh’e göre bu takip illaki fiziki olmak zorunda değil; duygusal veya zihinsel olarak da kendinizi bir tehdit altında hissediyor olabilirsiniz. Bunu önlemek ve bu tür rüyaları sonlandırmak için sağlıklı sınırlar inşa etmeli, ilişkilerinizi gözden geçirmelisiniz. Ayrıca, kendinizle kaldığınız anları meditasyon yaparak değerlendirmek de iyi bir başlangıç olabilir.
7. Kasırga
“Rüyalarda hava durumu genellikle duygularınızla bağlantılıdır ve kasırgalar, kontrolden çıkan endişelerin kaosunu temsil eder” diyor Lauri Loewenberg. Bu yüzden, rüyanızda bir kasırgayı izliyorsanız, bu, günlük hayatınızı kasıp kavuran duygu ve endişeler fırtınasının bir yansıması olabilir. Bir endişe defteri tutmak ve uyumadan önce endişelerinizi yazıya dökerek zihninizi endişelerden arındırmak kasırgaları uzaklaştırmanızı ve tatlı rüyaların tadını çıkarmanızı sağlayabilir.
Ruh sağlığı, uyku ve rüya uzmanlarına göre en yaygın stres rüyaları bunlar olsa da bu kadarla sınırlı değil. Uzmanlar daha çok çeşitli stres rüyası olduğuna dikkat çekiyor. Hayatınızın belli dönemlerinde belli sıkıntılarla uğraşıyor ve yaşadığınız stresten dolayı bu tip rüyalar görüyorsanız gecelerinizi rahatlatmak, daha rahat uyumak ve tatlı tatlı rüyalar görmek için endişelerinizi kontrol altında tutmayı öğrenmelisiniz.
Yatmadan önce zihninizi rahatlatmak için farkındalık egzersizleri, nefes çalışmaları, yoga, günlük tutma gibi pratiklerden faydalanabilir, endişelerinizin yükünü hafifletebilirsiniz. Tüm bunları yaparken kafein, alkol gibi uyku kalitenizi düşürecek faktörlerden de uzak durmalı, ses, ışık vb. değişkenleri optimum şekilde ayarlamalısınız. Eğer uzun süren uyku problemleri yaşıyorsanız mutlaka bir uzmana danışmalı, gerekli ise magnezyum veya melatonin gibi uyku kalitesini artırmaya yardımcı takviyeleri kullanmaya başlamalısınız.
Uyku kalitenizi artırmanıza ve rüyalarınızı yorumlamanıza yardımcı olacak diğer yazılarımıza da göz atabilirsiniz:
- En sık karşılaşılan uyku problemleri ve çözüm önerileri
- Daha iyi bir uyku için kullanabileceğiniz doğal taşlar ve anlamları
- Kaliteli bir uyku için ihtiyacınız olan uyku ürünleri
- Rüyalarınızı yorumlamanıza yardımcı olacak ipuçları ve en sık görülen rüyaların anlamları
- Neden aynı rüyaları tekrar tekrar görürüz?
Kaynak: wellandgood