Hurma Kaç Kalori?

Hurma

(1 gr)
3
kcal
Miktar
Birim

Besin Değerleri

100 gr 1 gr
Karbonhidrat (g) 74.97 0.75
Protein (g) 1.81 0.02
Yağ (g) 0.15 0.00
Lif (g) 6.7 0.07
Kolestreol (mg) 0 0.00
Sodyum (mg) 1 0.01
Potasyum (mg) 696 6.96
Kalsiyum (mg) 64 0.64
Vitamin A (iu) 149 1.49
Vitamin C (mg) 0 0.00
Demir 0.9 0.01

Hurma doğanın en tatlı meyvelerinden bir tanesi. Yüksek şeker içeriğinden dolayı onun sağlıklı bir seçim olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Hurma kesinlikle tatlıdır ancak bir meyve olarak bazı faydalı mikro besinler ve bir miktar da lif sağlar. Her ne kadar ölçülü tüketmek gerekse de boş ve sadece kalori içeren bir gıda olarak görmemek gerekir.

Hurma palmiye ağacının üzerinde topluluklar halinde yetişir ve görünümü parmaklara benzer. Çiftçiler onu genelde sonbaharda veya kışın ilk günlerinde toplarlar çünkü bu sırada en tatlı, taze halini alır. Ancak pek çok insan kuru hurma tüketmeyi tercih eder çünkü kapalı kaplarda daha uzun süre dayanır.

Hurma Kaç Kalori, Besin Değeri Nedir?

Bir tane hurma yaklaşık 8 gram kadar tutar ve bu miktar 23 kalori, 0.2 gram protein, 6 gram karbonhidrat ve 0 gram yağ sağlar. Hurma iyi bir potasyum, magnezyum ve demir kaynağıdır.

  • Kalori: 23 kcal
  • Yağ: 0 g
  • Sodyum: 0.2 mg
  • Karbonhidrat: 6 g
  • Lifler: 0.6 g
  • Şeker: 5 g
  • Protein: 0.2 g
  • Potasyum: 53 mg
  • Magnezyum: 3.4 mg
  • Demir: 0.1 mg

Karbonhidrat

Bir hurmada yaklaşık 6 gram karbonhidrat vardır ve bunun büyük kısmı şekerden gelir. Hurmanın çok tatlı olmasının sebebi glukozdan yaklaşık iki kat daha tatlı olan fruktoz bakımından zengin olmasıdır. Ortalama bir hurmada yarım gramdan biraz daha fazla lif vardır. Meyve olgunlaştıkça şeker içeriği artar ve lif içeriği azalır.

Hurmanın glisemik endeksi türüne ve olgunluğuna göre 43-55 arasında değişkenlik gösterir. Tatlılığına karşın glisemik değeri düşük bir gıdadır.

Yağ

Hurmada dikkate değer miktarda yağ bulunmaz.

Protein

Hurmada minimal miktarda protein vardır. Günlük protein ihtiyacınızı karşılamak için beslenmenize yağsız et, balık, kuruyemiş, baklagiller gibi diğer kaynakları da ekleyin.

Vitamin ve Mineraller

Hurma iyi bir potasyum, magnezyum ve demir kaynağıdır. Ayrıca hurmada folat ve pantotenik asit gibi altı B vitamininin hepsi vardır. Hurmada hücreleri hücresel hasara karşı koruyan polifenol adlı antioksidanlar da bol bulunurlar ve ayrıca faydalı fitoöstrojenlere de sahiptir.

Hurmanın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Hurmada bulunan mikrobesinler ve bitkisel bileşenlerin sağlığa pek çok faydaları vardır.

Kansere Karşı Koruma Sağlayabilir

Hurmada kanseri önleme ile bağlantılı antioksidan ve anti-inflamatuvar maddeler bulunur. Hurma ekstraktı ile yapılan deneylerde araştırmacılar onun tümör karşıtı etkilerini ve serbest radikalleri yok eden özelliklerini keşfetmişler.

Kalp Sağlığını Destekler

Hurmada potasyum vardır ve bu temel elektrolitin kalp damar sistemi üzerinde etkileri vardır. Potasyumun yüksek tansiyonu düşürücü etkileri biliniyor. Hurma aynı zamanda tuz bakımından zayıftır ve bir miktar lif de sağlar. Bu faktörlerin hepsi hurmanın kalp sağlığı için tüketimini destekler.

Güçlü Kemikler Sağlar

Hurmada kemik oluşumunda önemli olan magnezyum vardır. Magnezyum eksikliğinin kemik erimesi riskinde artışla bağlantısı vardır. Magnezyumu takviye olarak değil de gıda kaynaklarından almanın toksisite riskinde düşüş sağladığı belirtiliyor. Ayrıca hurmadaki demir de kemik iliği depolarının sağlıklı kalmasına yardımcı olur.

Menopoz Belirtilerini Hafifletebilir

Genelde soya ürünlerinde bulunan izoflavonlar, rahatsızlık verici menopoz belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilen bir fitoöstrojen türüdürler. Meyveler söz konusu olduğundan en yüksek izoflavon miktarı hurmadadır. Bu nedenle menopoz belirtilerine yardımcı olabilme ihtimaline karşın sık sık araştırmalara konu olur.

Kan Şekerini Dengelemeye Yardımcı Olabilir

Hurmada az miktarın etkisi büyüktür. Şurup ve rafine şeker gibi konsantre tatlandırıcıların yerine kullanıldığında kan şekeri düzeylerinde zıplamaya sebep olmadan tatlılık sağlar. Ayrıca kan şekerinin düşmesinden kaynaklanan nöbetlerde kolayca tüketilebilecek bir artıştırmalıktır.

Beyin Sağlığına İyi Gelebilir

Hurma tüketmek beyin işlevlerinin iyileşmesine yardımcı olabilir. Hurma ile yapılan laboratuvar çalışmalarına göre hurmadaki bileşenler beyindeki inflamatuvar işaretçilerinde azalma sağlayabiliyorlar. Bu işaretçiler Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklara dair risklerle bağlantılılar.

Ayrıca hayvanlarla yapılan çalışmalarda hurmanın beyinde plak oluşumuna sebep olabilen amiloid beta proteinlerinin aktivitelerini azaltmaya yardımcı olabildiği görülüyor. Bu plaklar beyinde biriktikleri zaman beyin hücreleri arasındaki iletişimi bozabiliyorlar ve bu da beyin hücrelerinin ölümüne ve Alzheimer hastalığına yol açıyor.

Hurmanın Zararları Nelerdir?

Hurmaya karşı alerji çok görülen bir şey değildir ve genelde sadece ağız çevresinde kaşıntı ve inflamasyon ile sınırlıdır. Hurma gibi kuru meyvelere koruyucu olarak eklenen sülfitler veya küf gibi problemler genelde hurma alerjisi belirtisinin sebebidir. Belirtiler genelde astım belirtilerine benzer ve hafif bir nefes darlığından anaflaktik tepkiye kadar değişkenlik olabilir. Bu durumda hemen acil yardım almak gerekir.

Meyve alerjilerine sahip olan insanların büyük kısmında lateks veya polenlere alerji vardır. Eğer hurma alerjiniz olduğundan şüphe ediyorsanız, onu yemekten kaçının ve sorunun kaynağını görmek için doktorunuza danışın.

Hurma Kilo Yapar mı? Diyette Hurma Yenir mi?

Hurma her ne kadar sağlıklı bir gıda olsa da onun kontrolsüz tüketimi ciddi kilo problemleri ile karşılaşmanıza sebep olabilir. İçeriğinin neredeyse tamamının karbonhidratlardan ve karbonhidratların büyük kısmının da şekerlerden oluşması, onun kalori içeriğinin temel sebebidir. Bu nedenle kan şekeri üzerinde yapay tatlandırıcılar kadar büyük etkiler yaratmasa da, bu durum kalori almadığınız anlamına gelmez. Dolayısıyla hurma tüketimi konusunda ölçülü olmalı, onu kontrolsüzce tatlı gibi tüketmekten kaçınmalısınız.

Diyette hurmayı tüketmenin en iyi yolu, onu tüketilen gıdalarda tatlandırıcı malzeme olarak kullanmaktır. Böylece doğrudan şeker tüketiminden kaçınabilirsiniz ve diyetinizi biraz daha keyifli hale getirebilirsiniz. Fakat tüketilecek miktar konusunda beslenme uzmanınıza danışmayı unutmayın. Ayrıca hurmanın yüksek karbonhidrat değerlerinden dolayı ketojenik diyet gibi yağ ağırlıklı beslenmeye dayanan bazı diyet türleri ile uyumlu olmayacağını unutmayın.

Hurma Nasıl Saklanır ve Hazırlanır?

Hurmanız dolgun, parlak ve nemli görünmeli. Biraz kırışıklık olabilir ancak çatlaklar, kurumalar, sertlikler ve yarılmalar olmamalı. Hafif yapışkan ve tatlıdır, zengin bir aroması vardır.

En uzun raf ömrü için onun yumuşak ve yarı-yumuşak türlerini buzdolabında depolayın. Dolapta 18 aya kadar dayanacaktır. Oda sıcaklığında ise bir yıla kadar dayanabilir. Kuru ve paketli hurmalar, küf gelişimini önlemek üzere pastörize edilmişlerdir. Bunları hava almayan kaplar içerisinde oda sıcaklığında 6 ay kadar tutabilirsiniz. Ayrıca buzdolabında da bir yıla kadar dayanırlar.

Hurma ekmek, kek, turta, kurabiye gibi hamurişi ürünlerde nemlendirici ve tatlı olarak iş görür. Ayrıca et ve peynirle doldurarak da servis edebilirsiniz. Hatta bir atıştırmalık olabilir, kuruyemişlerin yanına katılabilir.

Doğranmış hurmayı yoğurda, sıcak yulaf ezmesine, smoothielere, salatalara katabilirsiniz. Onu kuru üzüm ve kayısı yerine pek çok tarifte kullanabilirsiniz. Diğer aromaları dengelemek için marinatlarınıza ve soslarınıza da katabilirsiniz.

Sonuç Olarak

Hurma beslenmenize katılabilecek çok sağlıklı bir gıdadır.

Çeşitli besinler, lifler ve antioksidanlar bakımından çok zengindir ve bunların sindirimden hastalık riskinde azalmaya kadar pek çok faydaları olabilir.

Onu beslenmenize eklemenin pek çok yolu vardır. En popüleri gıdalara tatlandırıcı olarak katmaktır. Ayrıca iyi bir atıştırmalık olur.

Hurmayı en kolay kuru formunda bulabilirsiniz ancak bu formunun kalorisi taze meyve halinden çok daha fazladır ve bu nedenle ölçülü tüketmek gerekir.

Kaynaklar; 

https://www.verywellfit.com/dates-nutrition-facts-calories-and-their-health-benefits-4110158

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322548https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-dates

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!