X

Hızlı tüketim sektörüne “iyi yaşam” ayarı: Markalar neden iyi yaşam alanına yöneliyor?

Son zamanlarda sıkça karşılaştığımız wellness (iyi yaşam) kavramı, moda sektörünü de etkisi altına almış durumda. Pandeminin başından itibaren, çoğu marka insanlığa ve doğaya doğru bilinçli adımlar atmaya başlamıştı. Bu elle tutulur değişim, şu soruları da beraberinde getirdi: Markaların bu alandan beslenmesi, hayatımızdaki hangi soruların cevabı niteliğinde ve wellness trendlerine uyumlu bir moda sektörü ne kadar gerçekçi? Hepsi yazıda…

Markalar neden iyi yaşam alanına yöneliyor?

Son yıllarda giderek yaygınlaşan fast fashion trendinin (hızlı moda) yanında getirdiği bilinçsiz tüketim ve tekstil atığı sorunu ciddi boyutlara ulaştı. Hatırlayalım, hayatımızın durma noktasına geldiği pandemi döneminde; insanların özlemini çektiği şey “bağ kurabilmek”, onlara iyi hissettiren ise, dünyanın daha “iyi” bir yer olmasına katkıda bulunabilmekti. Ogilvy’nin 2020’de yayınlanan araştırması; iyi yaşamın fiziksel, psikolojik, toplumsal ve belli bir amaca hizmet eden çok yönlü bir kavram olduğunu ortaya koydu. Özetle, markaların da iyi yaşam rüzgarından nasibini almaları, moda dünyasında gerçekleşebilecek yıkımın önüne geçmekle bağlantılı.

Hayatımızda dönüşen şeyler neler?

İster Y ve Z kuşağının bilinmezliğe karşı kendilerini koruma içgüdüsü diyelim, ister hayatımızdaki “denge”yi kurabilme ve koruyabilme çabası… İnsanların daha “iyi” bir yaşamı, etik değerleri, sürdürülebilirliği ve emek sömürüsünü daha fazla sorgulayabileceği bolca zamanı oldu. Tüm bu arayışa cevap vermeyen moda sektörü, “pozitif” katkı sağlayamazdı. Hayatımıza giren rahat, bol kıyafetler; mis gibi eksantrik kokularıyla sakinleştiren mumlar, kişiselleştirilmiş fitness programları, butik gym’ler, kişisel bakım ürünleri ve bültenleri… Ve tabii ki “clean eating” (temiz yeme); “iyi” yaşama duyulan ihtiyacın yansımalarıydı. Zira, özellikle şu dönemde kendimizi daha “iyi” hissetmeye ihtiyacımız vardı.

Ne kadar gerçekçi? Wellness, hızlı tüketim sektörüyle ne kadar uyumlu?

Albert Einstein’ın da ifade ettiği gibi “Sorunlarımızı, onları yaratan düşünceyle çözemeyiz.” Peki moda dünyasında da esen wellness rüzgarı; insanların kendilerini şımartmanın lüks sayılmadığı bir hayat tarzından ziyade, yalnızca belirli bir kitlenin takip edebildiği “elit”  bir trende mi dönüştü?  İyi yaşam gerçekten “iyi” hissetmekle ilgiliyse, bunun insanın içinde başlaması; satın alma gücüne bağlı olmaması gerekmez miydi?  Bu durum, wellness felsefesinin içini boşaltarak, tüketim toplumunu destekler bir hal almaz mı? 

Aslında, iyi yaşam…

Adı üstünde “iyi” hissetmekle alakalı olmalı. “İyi hissedebilmek” için şunları da hatırlamamız gerekebilir: Anda kalıp derin bir nefes almak. Ve kendimize sormak: “Bugün kendini nasıl hissediyorsun?” Mahallenizde kısa bir yürüyüşe çıkmak, içinizi dökebilmek, daha önceden konuşmaya çekindiğiniz ya da fırsat bulamadığınız konular hakkında… Eninde sonunda, iyi yaşam kendimize duyduğumuz, sevgi… Öyle değil mi?

Neşe Kazozcu: Neşe Kazozcu, Boğaziçi Üniversitesi Çeviribilim Bölümü’nden mezun oldu. Çocukluğundan itibaren yabancı dillere ve kültürlere ilgi duyan Neşe, Almanya’daki Mainz Johannes Gutenberg Üniversitesi ve Berlin Humboldt Üniversitesi’nde dil ve kültür üzerine eğitim aldı. Öğrencilik hayatı boyunca Almanca, İngilizce ve Türkçe kitap çevirileri üzerine çalışan Neşe, start-up’larda dinamik görevler aldı. Kişisel gelişim alanına meraklı; bu konularda bolca okuyor, yazıp çiziyor. Neşe, kariyerine Bundle’da Almanca Editörü olarak devam ediyor.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale