Hip-Hop kültürü hakkında bilinmeyen gerçekler: Hip-Hop Barış Bildirisi

Hip-hop kavramı ne anlam ifade ediyor ve Hip-Hop denildiği zaman zihninizde ne canlanıyor?

Büyük ihtimalle popüler kültürün içinde sayılabilecek, Hip-Hop şarkıcılarının gösterişli evleri, arabaları ve hal, hareketleri ile özdeşleşmiş imgeler belirecektir. Dünyaya ana akım mecralar tarafından yansıtılan genel algısı bu yönde olsa da Hip-Hop içinde barındırdığı mesajları, dünyaya ve eşitsizliğe karşı tavrı ile bugün algılanan biçiminden çok daha farklı bir yerdedir.

Hip-hop kültürünün altyapısı ve çıkış noktası

Hip-hop çıkış hikayesiyle ve altında yatan felsefesiyle müziği barışla, eşitlikle, insanlığa ve doğaya ait barışçıl ve sürdürülebilir prensiplerle sunarken bunlar hakkında bilinç de geliştirir. Bu bakımdan Hip-Hop bilinenin aksine sadece içine aldığı müzik türlerini temsil eden bir kavram değil; başlı başına bir kültür olarak çok farklı alanlardan beslenen ve mesajını müzik ve başka birçok elementi aracılığıyla veren bir disiplindir.

Hip-Hop kültürünün demirbaşlarından Grandmaster Flash.

“Hip-Hop Barış Bildirisi” adıyla 18 maddelik bir manifesto vardır ve bu manifesto, Hip-Hop kültürü hakkında önemli noktalara değinerek dünyayla olan derdini ortaya koyar ve en önemlisi; “Hip Hop”u sanılanın aksine gençleri yozlaştıran veya kanunlara karşı gelmeye teşvik eden negatif imajla hiçbir alakası olmayan pozitif bir olgu olarak kabul ettirmeye yöneliktir. Bu bildirinin ortaya çıkışında payı olan insanlar arasında; KRS One, Pop Master Fabel, Afrika Bambaataa, Ralph Mc Daniels ve Harry Allen gibi Hip-Hop dünyasından efsaneleşmiş isimler bulunur.

Dünya kültür endüstrisinin kitleler üzerindeki hakimiyeti düşünüldüğünde, bu bildirinin prensiplerinin pek bilinmediği veya arka planda kaldığı söylenebilir. Oysa ki, bu bildiri bu alanın yapı taşı durumundadır ve kendini Hip-Hop kültürünün içinde sayan insanların bu prensiplere erişimi ve prensipleri benimsemesi aslında birer gerekliliktir. Peki bu bildirinin prensipleri neleri öngörür? Şöyle özetlemeye çalışalım:

İlk prensip, “Hip-Hop”un bağımsız kolektif bilincimizi belirleyen bir terim olmasından yola çıkar. Sürekli gelişerek, Breakin, Emceein, graffiti sanatı, Deejayin, Beatboxin, sokak modası, sokak dili, sokak bilgisi ve sokak girişimciliği gibi elementlerle ifade edilir ve bu alanlardan beslenir.

İkinci olarak “Hip Hop” yaşamın farklılıklarına saygı duyar ve ayrım yapmaz.

Bildirinin önemli bir maddesi olan dördüncü maddede, “Hip-Hop”un toplumu ve yeni nesilleri düşünerek hareket ettiğini vurgular. “Hip-Hop Topluluğu” çocukların, yaşlıların, gençlerin, kadınların haklarını bilir ve bu kesimlerin seslerini duyurabilmek için destek verir.

Hip Hop Barış Bildirisi’nin bir diğer önemli prensibi ise yedinci prensiptir. Bu prensip de şu öne sürülür: “Hip-Hop”un özü eğlencenin çok daha ötesindedir. “Hip-Hop elementleri” para, onur, güç, saygı, yemek, barınma, bilgi ve başka kaynaklar için işlem görebilir. Ancak, “Hip-Hop” ve “Hip-Hop kültürü” satılık değildir veya satın alınamaz. Bir karşılık için hiçbir yerde, hiçbir zamanda ve hiç kimseye değişimi ve aktarımı yapılamaz. Hip-Hop bir ürün olarak pazarlanamaz.

Hip-Hop ve sokak kültürünü birbirinden ayıramayız.
Bilinenin aksine Hip-Hop kültürü şiddete karşıdır

“Hip-Hop kültürü” bütün bunlarla birlikte şiddetin her türlü biçimine karşıdır ve barışı temeline alarak barış yanlısı bir tavır sergiler. “Hip-Hop”un dünyadaki önemli temsilcileri çevre, kadın ve çocuklarla ilgili konularda sosyal sorumluluk projeleri yürüterek konserleri ve albümlerinin kazançlarıyla manevi desteğin yanı sıra maddi desteklerini sağlarlar. Bu temsilciler medyada bu yaklaşımlarla öne çıkamasalar da bu kültürün önemli bir parçasını ve hatta özünü oluştururlar. Bu gibi örnekler “Hip-Hop kültürü”nün gerçek derdini gösteren örneklerdir .

Türkiye’de de yavaş yavaş bu alanda adımları görmeye başlıyoruz. Özellikle sesini bu zamanlara kadar pek duymadığımız tarzda müzikle ve sanatın başka dallarıyla ilgilenen birçok kişinin, sadece rap müzik yaptıkları ya da graffitiyle uğraştıkları için değil, “Hip Hop kültürü”nün altında yatan felsefeyi benimsedikleri için artık seslerini duyurma ihtiyaçlarına karşı gelemediklerine şahit oluyoruz. Biz, Flow Radyo olarak, bu kültürü ve barışçıl alanı doğru bir şekilde iletmeye çalışıyoruz. “Hip Hop Barış Bildirisi”nin detaylı içeriğine buradan ulaşabilirsiniz.  

Ayrıca, Hip-Hop kültürünün hem bahsi geçen bildiriyi kabul etmiş hem de bildiri dışında da çalışmalarıyla toplumsal farkındalığa ve gelişime katkıda bulunan sanatçıların şarkılarından oluşan bir liste hazırladık. Keyifli dinlemeler!

Spotify: Declaration of peace

İlginizi çekebilecek yazı: Caz ve zihin iletişimi

Flow Radyo
Türkiye ve Amerika’da Hip Hop kültürlerinin etkileşimi, iletişimi ve iş birliği için zemin oluşturan, sosyal sorumluluk bilinci ile hareket eden genç, devamlı öğrenme ve ... Devam