Hindistan’da kadınlar artık ‘panik tuşu’ sayesinde korunacak

hintli kadın
Panik tuşu uygulamasının Hindistan’da kadınların güvenliğini artıracağı düşünülüyor.

Hindistan Telekomünikasyon Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, gelecek yıldan itibaren kadınların güvenliğini korumak adına tüm telefonlarda panik tuşu bulunacak. Telefonlarda 5 ya da 9 tuşlarından birine basıldığı zaman aktive olacak olan sistem, kadınlar tarafından acil durumlarda kullanılabilecek. Acil durum tuşu 1 Ocak 2017 yılında tüm telefonlarda zorunlu hale gelecek, buna karşılık GPS navigasyon sistemleri ise ülkede 2018 yılından itibaren zorunlu hale gelecek.

Kadına yönelik şiddet ve tecavüz vakaları her geçen yıl artıyor

Kadınların güvenliği Hindistan’da başlı başına bir sorun; çünkü ülkede kadınlara yönelik toplu tecavüz vakaları ve şiddet olayları sıklıkla görülüyor. Sadece 2014 yılında 330.000’den fazla kadına şiddet vakasıyla karşılaşıldı ki, bu oran bir yıl öncesine göre %9 daha fazla.

İlgili yazı: Modern kadının tacizle başa çıkma yöntemleri

Bu sorun, ülkede bulunan bazı şirketleri, kadınların acil servislere bağlantıya geçmelerini kolaylaştıran aplikasyon ve servisler geliştirmeleri konusunda teşvik ediyor. Hindistan Kadın ve Çocuk Gelişimi Bakanı Maneka Gandhi, geçtiğimiz yıl panik butonu konusundaki ısrarlı tavrını dile getirmişti.

‘Teknoloji sadece insan hayatını daha iyi hale getirdiği ve kadınların güvenliği için kullanıldığı zaman bir anlam kazanır.’ diyor Haberleşme Bakanı Ravi Shankar Prasad.

Ulusal Acil Servis Numarası hayata geçiriliyor

Bu noktada tek sorun, panik butonu kullanıldığı zaman hangi acil servisle bağlantıya geçileceği konusu oluyor; çünkü Hindistan’da, Türkiye’deki 112 acil servis gibi ulusal tek bir acil servis sistemi bulunmuyor. Onun yerine 4 farklı servis bulunuyor. Bu sorunun çözümü için yetkililer, 112 numarasının ulusal acil servis numarası olarak bu yıl içinde hayata geçirileceğini duyurdular.

Kaynak:

theverge.com

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!