Hindistan’da bir ışık şehir: Auroville’i keşfedin

Yıllar yıllar önce bir dergide Auroville hakkında bir yazı okumuş ve çok şaşırmıştım; böyle bir yer varmış yeryüzünde! İşte o andan itibaren bir gün Hindistan’a gidersem Auroville’i ziyaret edeceğim belliydi. Pandemiden hemen önce çıktığım Hindistan seyahatimde sırf Auroville’yi görmek için bir buçuk gün süren otobüs yolculuğu ile Hindistan’ın güneydoğu kıyısındaki Pondicherry şehrine ulaştım. Burası eski Fransız koloni şehirlerinden; rengarenk Fransız mimarisi ile sıra sıra evler, pek tatlı, bahçeli kafeler ve temiz sokaklar… Bir an için burası Hindistan mı gerçekten diye düşünürken kendimi tam bir sokak pazarında buldum ve önünden geçtiğim Ganesha tapınağına sunmak için bir çiçek aldım. Tekrardan Hindistan’a hoş geldim.


Yaklaşık 850 hektarlık bir alana kurulan Auroville, “Geleceğin Şehri” olarak tanımlanıyor. Fotoğraf: ilovepondicerry

Auroville, Pondicherry şehrinde Mirra Alfassa tarafından 1968 yılında kurulan bir mini şehir. Yaklaşık 850 hektarlık bir alana kurulan bu oluşum “Geleceğin Şehri” olarak tanımlanıyor. Auroville isminin anlamı da Fransızca “Işık Şehir.” Web sitelerinde paylaşılan güncel bilgilere göre 57 farklı ülkeden 2393 kişi yaşıyor burada. Hindistan hükümeti ve Unesco tarafından da desteklenen bu şehirde sürdürülebilir tarım, enerji ve farklı iş kollarında çalışan insanlar, din, dil, inanç kısıtlarından uzak, insani bir harmoni ve barış içinde yaşıyorlar. Yazdığı kitapta “Tanrı’dan başka hiçbir üstada, kural ve kaideye itaat etmiyorum” diyen nam-ı diğer The Mother (Anne) Mirra Alfassa’nın da bu şehri kurarken hayalindeki düşünce de tam olarak buymuş: İnsani bir harmoni ve barış içinde yaşamak.


Pondicerry eski Fransız koloni şehirlerinden birisi. Fotoğraf: ilovepondicerry 

Auroville tüzüğü

Mirra Alfassa bu oluşumu 1968 yılında kurarken 4 maddelik bir Auroville Tüzüğü belirlemiş: Aurovilliler, bu tüzüğün barındırdığı düşünceleri, günlük hayatlarına, siyasal süreçlere ve küçük ya da büyük ayırt etmeksizin aldıkları kararlara uyarlayarak yaşıyorlar. Böylece bu tüzük, Auroville’de yaşayan ve çalışan herkese her daim sessiz bir rehber olarak eşlik ediyor. Aşağıda Türkçe çevirisini yaptığım bu dört madde, Alfassa’nın el yazısı ile ana dili Fransızca yazılmış olarak hala merkezde saklanıyor.

  1.  Auroville hiç kimsenin değildir; bütün insanlığa aittir. Ancak Auroville’de yaşamak için tanrısal bilince gönülden hizmet etmek gerekir.
  2. Auroville bitmeyen bir eğitim, sürekli gelişim ve ebedi gençliğin yeri olacaktır.
  3. Auroville’in amacı geçmiş ve gelecek arasında bir köprü olmaktır. Auroville kendi içinde ve dışarıda yapılan tüm keşifleri kullanarak geleceği gerçekleştirmek için cesurca atılacaktır.
  4. Auroville insanlığın bütünlüğünün vücut bulmuş hali olmak için maddi ve manevi araştırmaların adresi olacaktır.

Şehrin ruhu Matrimandir

Auroville şehrinin tam ortasındaki parlayan sarı yapı Matrimandir; anlamı “Temple of the Mother” (Anne Tapınağı). Buradaki anne kavramı insanın evrimsel, bilinçli ve akıllı olan özünü temsil ediyor. Randevu ile ziyaret edilen Matrimandir’in içi ve çevresi tamamen sessiz bir bölge. Buraya şehrin ruhu deniyor. Merkezi Matrimandir olan bu şehir, galaksi yapısında dizayn edilmiş ve 4 farklı kanattan genişleyerek şehrin diğer bölümleri oluşuyor. Bu bölgede bir çok sanat kampı, hotel ve hosteller, tarım alanı, üretim merkezleri, tekstil atölyeleri, pek çok alanda eğitimler ve kurslar, sosyal proje merkezleri, cafeler ve restoranlar mevcut.


Auroville şehrinin tam ortasındaki parlayan sarı yapı Matrimandir; anlamı “Temple of the Mother”, yani Anne Tapınağı. Fotoğraf: @letsboho

Ben de burada bir süre yaşamak ve hatta çalışmak istedim ama turist vizemi halihazırda aldığım için iş başvurum turist vizesi ile kabul edilmedi. Auroville’de çalışmak için minumum 6 aylık çalışma vizesi almak gerekiyor. Çok farklı iş kolları için ilanlar mevcut, yazımın sonunda paylaştığım web sitesinden iş ilanlarını inceleyebilirsiniz.


Auroville şehrindeki pansiyonlardan birisi. Fotoğraf: Keeth House

Çalışma imkanı bulamayınca ben de birkaç gün bu temiz ve huzurlu ortamın tadını çıkarmaya karar verdim. Çünkü burası gerçekten tüm Hindistan seyahatim boyunca kulaklarımın sessizlikle, gözlerimin yeşillikle buluştuğu tek yer oldu. Matrimandir’e kadar ulaşan “sessiz bölge”, sizi ağaçların arasında bir patikadan ilerleyerek, dalları ile tekrar toprağa sarılıp köklenen görkemli banyan ağaçlarına götürüyor. Matrimandir ve çevresi tamamen meditasyon ve seramoni için dizayn edilmiş. Gerçi bu kadar görkemli ve altın kaplama olması şart mıydı diye kendi kendime sormadım değil. Ama orada geçirdiğim süre boyunca içimde yeşeren huzur ve dinginlik halim sorgulamaktan ziyade beni anı yaşamaya itti.


Dalları ile tekrar toprağa sarılıp köklenen görkemli banyan ağacı. Fotoğraf: @letsboho

Şehrin çevresi ise insan emeği ile oluşturulan ve hala çalışmalara devam edilen bir orman. Bu yeşillendirme çalışmaları da “Sadhana Forest” projesi olarak ayrıca devam ediyor. Dilerseniz bu projede de gönüllü çalışma imkanı bulunuyor.


Müze bahçesinde tanıştığım tatlı kadınlar ve ben. Fotoğraf: @letsboho

Oldukça büyük bir alan olduğundan Auroville’de özgürce hareket edebilmek için motosiklet kiralamak çok akıllıca. Taksi ücretlerine göre çok daha ekonomik bir çözüm oluyor. Ayrıca kalmak için de Auroville sınırları içindeki pansiyonları tercih etmek en iyisi. Ben Auroville plajda bir guesthouse ayarlamıştım ama çok pişman oldum. Çünkü plaj hayallerimdeki gibi değildi, oldukça kirli ve pek de güvenli bir bölge değilmiş. Ayrıca isminden dolayı da Auroville’e yakın olacağını düşünmüştüm ama yaklaşık 6km kadardı. Plaja yakın evleri ve aileleri görünce Auroville merkezinde danışmadaki kişilere merak ettiğim her şeyi sordum. Sağolsunlar hiç sıkılmadan bana oraların hikayelerini anlattılar. Bunlardan en önemlisi de tabi ki toprak konusu.

Auroville’in popülaritesi ile çevre topraklar el değiştirerek rant peşinde koşan kişilerce geçmiş ve Auroville’in çevresinde doğaya, sürdürülebilir enerji ve tarıma dost olmayan kişilerin varolması Auroville haklı için büyük bir endişe kaynağıymış. Bunları duyunca haliyle hiç şaşırmadım, ülkemizde de her gün yaşadığımız aşina konulardı. Dünyanın öteki ucunda da aynı sorunlara karşı mücadele vardı.

Seyahat önerilerim

Auroville’e ulaşmak için havayolunu tercih ederseniz en yakın havaalanı Pondicerry ve Uluslararası Chennai Havaalanı. Otobüs ise Pondicery şehir merkezine geliyor ve sonra taksiye binmeniz gerekiyor. Taksi için özellikle önerim Auroville web sitesindeki kayıtlı taksi duraklarını kullanmanız. Aksi takdirde güvenli ve ekonomik olmayabilir. Kalış için mutlaka Auroville merkezine maksimum 2-3 kilometre mesafedeki pansiyonları tercih edin. Booking.com veya yine Auroville web sitesindeki kayıtlı pansiyonlar en idealleri. Matrimandir’in içini ziyaret etmek isterseniz birkaç gün, hatta yoğunluğa göre bir kaç hafta öncesinde web sitesinden randevu almanız gerekiyor.

Pondicerry şehir merkezinde ekonomik kahvaltı ve kahve için önerim Indian Coffee House, daha uzun ve keyifli vakit geçirmek isterseniz menüsü harika bir başka mekan ise Cafe des Arts. Şehir merkezindeki büyük Ganesha Tapınağı görmeye değer.
Auroville sınırları içinde ise yemek için Tanto Restourant, kahve ve atıştırmalık için Bread and Chocalate cafeyi öneririm. Ayrıca merkezdeki Auroville kafeteryası da tatlı bir mekan. Auroville içindeki ana caddede pek çok kafe, restoran ve tasarım dükkanları da mevcut.

Auroville hakkında detaylı bilgi; güncel iş ilanları ve kültürel faaliyetler için web sitesini ziyaret edebilirsiniz: auroville.org

Maceralarımı Instagram hesabımdan takip edebilirsiniz: www.instagram.com/letsboho

İlginizi çekebilir: Şehirden uzak, hayata yakın: Semanur Aksoy ve İstanbul’dan Fethiye’ye uzanan hikayesi

Semanur Aksoy
Üniversite yıllarında birçok AB projesinde görev alarak dünyayı gezmeye başladı. İzmir’de üniversiteyi bitirdikten sonra iş hayatı onu önce Meksika’ya sonra da İstanbul'a götürdü. 2011 ... Devam