Hindistan cevizi yağı faydaları ile dikkat çeken sağlıklı yağlar arasındaki yerini giderek sağlamlaştırıyor. Aslında bir zamanlar doymuş yağ içeriği nedeniyle potansiyel bir arter tıkayıcı olarak kötüleniyordu. Şimdilerde, neredeyse “süper gıda” statüsüne kavuştu. Peki, gerçekten öyle mi?
Hindistan cevizi yağı, adından da anlayabileceğiniz gibi Hindistan cevizi meyvesinden elde edilen tropikal bir yağ. Mağazalarda hem saf hem de rafine Hindistan cevizi yağı görmeniz mümkün. Satın aldığınız tipin hangisi olduğunu ön etiketine bakarak anlayabilirsiniz. Saf Hindistan cevizi yağı, rafine edilmiş versiyonundan daha az işlenir ve bu sayede tatlı, tropik lezzetini korur. Rafine Hindistan cevizi yağı ise daha fazla işlemden geçer, bu da daha nötr bir koku ve tada yol açar. O belirgin tropikal tadı olmadığı için, rafine edilmiş türünü çeşitli yemek tariflerinde kullanabilirsiniz.
Merak edenler için Hindistan cevizi yağının besin değerleri (1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı yaklaşık olarak şu besinleri içerir):
- Kalori: 121
- Protein: 0 gr
- Yağ: 13,5 gr
- Doymuş yağ: 11,2 g
- Karbonhidratlar: 0 gr
- Lif: 0 gr
- Şeker: 0 gr
Bu değerler, diğer yağlara çok benzer. Örneğin bir yemek kaşığı zeytinyağında 119 kalori ve 13,5 gr yağ bulunur. Fark ise her birinin içerdiği yağ türlerinde yatar. Görüldüğü gibi, Hindistan cevizi yağı, çoğunlukla doymuş yağdan yapılır. Bu nedenle zeytinyağına kıyasla daha az sağlıklı bir yağ olarak yorumlanır. Örneğin Amerikan Kalp Derneği, günde 2.000 kalori tüketen ortalama bir kişinin doymuş yağ alımını 13 gr ile sınırlamasını önermekte. Bu doğrultuda 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı tüketimi, sizi neredeyse bu sınıra götürür.
Hindistan cevizi yağını ayrıca saç ve cilt bakımı için önerilen tariflerde de sıkça görüyoruz. Çünkü konu bu güzel kokulu yağ olduğunda; Hindistan cevizi yağının cilde faydaları, Hindistan cevizi yağı saça faydaları en fazla dikkat çeken başlıklar. Siz de Hindistan cevizi yağı faydaları hakkında daha fazlasını keşfetmek için yazımızı okumaya devam edin.
Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.
Sağlıklı yağ asitleri içerir
Hindistan cevizi yağı bazı doymuş yağlar bakımından yüksektir. Bu yağlar, diğer diyet yağlarının çoğuna kıyasla, vücutta farklı etkilere sahiptir. Hindistan cevizi yağındaki yağ asitleri vücudunuzu yağ yakmaya teşvik edebilir; vücudunuza ve beyninize hızlı enerji sağlar. Ayrıca kanınızdaki HDL (iyi) kolesterolü yükseltir, bu da kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Çoğu diyet yağı, uzun zincirli trigliseritler (LCT’ler) olarak sınıflandırılırken, Hindistan cevizi yağı, daha kısa yağ asidi zincirleri olan bazı orta zincirli trigliseritler (MCT’ler) içerir. MCT’leri yediğinizde, doğrudan karaciğerinize gitme eğilimindedirler. Vücudunuz onları hızlı bir enerji kaynağı olarak kullanır veya ketonlara dönüştürür. Ketonların beyniniz için güçlü faydaları olabilir. Araştırmacılar halen epilepsi, Alzheimer hastalığı ve diğer durumlar için bir tedavi olarak ketonları incelemekteler…
Açlık hissini azaltabilir
Muhtemelen daha önce, Hindistan cevizi yağı zayıflama kürü tariflerine bir yerlerde denk geldiniz. Çünkü iştahı azaltma özelliği Hindistan cevizi yağı faydaları arasında gösteriliyor.
MCT’lerin ilginç bir özelliği, açlığı azaltabilmeleri. Bu, vücudunuzun yağları metabolize etme şekliyle ilgili olabilir, çünkü ketonlar kişinin iştahını azaltabilir. Bir çalışmada, 6 sağlıklı erkek, değişen miktarlarda MCT ve LCT tüketti. En çok MCT yiyenler, günde daha az kaloriyi aldılar.
14 sağlıklı erkekle yapılan bir başka çalışma, kahvaltıda en çok MCT yiyenlerin öğle yemeğinde daha az kalori aldığını ortaya koydu. Elbette bu çalışmalar oldukça küçük ölçekli. Yine de bu etkinin uzun vadede devam etmesi sonucunda, birkaç yıl içinde vücut ağırlığının azalmasına neden olabileceğini söylemek mümkün.
Özetle; Hindistan cevizi yağı MCT’lerin en zengin doğal kaynaklarından biri olmasına rağmen, Hindistan cevizi yağı tüketmenin iştahı diğer yağlardan daha fazla azalttığına dair bir kanıt bulunmuyor.
Hindistan cevizi yağı saça faydaları
Hindistan cevizi yağı faydaları konusunda en fazla öne çıkan başlıklardan birinin saçlar olduğunu belirtmiştik. Saçlarınızı yıkamadan önce veya yıkadıktan sonra saçınıza Hindistan cevizi yağı sürmek, hasarı önlemeye yardımcı olur. Bu uygulamanın ise birkaç yolu var. İlk olarak, yıkanmadan önce saçlarınıza bu yağı uygulamak, yıkama sırasında ve ıslakken maruz kaldığı hasarın miktarını azaltmaya yardımcı olabilir. Saçlarımız ıslandığında hasara karşı en savunmasız halini alır. Bunun nedeni, suyu emdiğinde meydana gelen ince, yapısal değişikliklerdir. İkincisi, yıkadıktan sonra saçlarınıza Hindistan cevizi yağı uygulamak, daha yumuşak ve pürüzsüz olmasına yardımcı olur. Bu, şekillendirmenin neden olduğu sürtünme miktarını azaltarak saçınızın takılma ve kırılma olasılığını azaltır.
Hindistan cevizi yağı ayrıca saçınızı daha kolay bir şekilde uzatmanıza yardımcı olabilir. Çünkü:
- Saçınızı nemlendirir.
- Saçınızı protein kaybından ve ıslandığında hasar görmesinden korur.
- Saçınızı rüzgar, güneş ve duman gibi çevresel hasarlardan korur.
Hindistan cevizi yağının saçlarınız için başka faydaları da olabilir. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
- Güneş koruması: UV filtreleri saçınızı güneşin zararlarından korumaya yardımcı olabilir. Bazı araştırmalar, Hindistan cevizi yağının 8 güneş koruma faktörüne sahip olduğunu bulmuştur, bu nedenle saçınıza sürmek faydalı olabilir.
- Kepek tedavisi: Kepek, saç derisinde mantar veya maya büyümesinden kaynaklanabilir. Bazı araştırmalar, Hindistan cevizi yağının antimikrobiyal özelliklere sahip olması sebebiyle kepek tedavisinde yararlı olabileceğini göstermiştir.
- Saç dökülmesinin önlenmesi: Çeşitli saç bakım uygulamaları saç şaftına zarar verebilir ve aşırı durumlarda saç dökülmesine neden olabilir. Hindistan cevizi yağı saçınızın iyi durumda kalmasına yardımcı olabilir ve bunu önleyebilir.
Hindistan cevizi yağının cilde faydaları
Hindistan cevizi yağı faydaları dendiğinde cilt sağlığından bahsetmemek olmaz. Yüzüne Hindistan cevizi yağı kullananlar, bunu çok iyi anlayacaktır.
Çünkü araştırmalar Hindistan cevizi yağının cildinizin ihtiyacı olan şu avantajlara sahip olduğunu gösteriyor:
- İltihabı azaltmak,
- Serbest radikallerin neden olduğu hasarı durdurmak,
- Enfeksiyonu önlemeye yardımcı olmak.
Hatta çoğu kişi Hindistan cevizi yağının özellikle yüz için doğal bir nemlendirici olarak kullanabileceğini belirtiyor. Çünkü bu güzel kokulu yağ, göz altı ve dudak gibi hassas bölgelerin çevresinde kullanılabilecek kadar yumuşak.
Hindistan cevizi yağı, çiğ veya kurutulmuş Hindistan cevizi pullarından elde edilen bir yağ. Bu nedenle, yumuşatıcı özellikleri, gece nemlendiricisi olarak kullanıldığında kuru veya karma cilt gibi belirli cilt tipleri için faydalı olmasını sağlayabilir. Hindistan cevizi yağı, cildi nemlendirmeye ve korumaya yardımcı olan besleyici yağ asitleri içerir. Bunlar arasında cildin nemi tutmasına yardımcı olan linoleik asit (F vitamini) ve antibakteriyel özelliklere sahip laurik asit bulunur. Eğer kuru, pul pul dökülen bir cildiniz varsa, normal nemlendiriciniz yerine Hindistan cevizi yağı kullanmak cildinizi yumuşatabilir ve nemlendirebilir, uyandığınızda tazelenmiş ve yumuşak görünmesini sağlayabilir.
Yüzüne Hindistan cevizi yağı kullananlar için olası faydaları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Nemi artırır: Hindistan cevizi yağı, cildinizin koruyucu bariyer tabakasını güçlendirmeye yardımcı olur, nemi içeride hapseder ve cildi esnek, nemli tutar.
- Enflamasyonu azaltır: Hindistan cevizi yağı, iltihap önleyici özelliklere sahiptir, bu da onu tahriş olmuş ciltler için faydalı yapar.
- Kolajen üretimini arttırır: Hindistan cevizi yağındaki laurik asit içeriği, kolajen üretimi üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir. Kolajen cildin sıkılığını ve elastikiyetini korumasına yardımcı olur. Cildin kolajeni korumasına ve üretmesine yardımcı olmak, bazı ince çizgilerin ve kırışıklıkların oluşumunu ortadan kaldırabilir.
- Koyu lekeleri aydınlatır: Ev yapımı cilt maskelerinde kullanılan Hindistancevizi yağı cildi aydınlatabilir ve koyu lekelerin veya eşit olmayan cilt tonunun görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir. Limon suyu eklemek ise bu etkiyi artırabilir.
Hindistan cevizi yağını satın almak ve Uplifers Özbakım Rutini Koleksiyonu’nu incelemek için tıklayın.
Hindistan cevizi yağı zararları
Peki, Hindistan cevizi yağı faydaları bu kadar fazlayken, herhangi bir yan etkisi var mı? Hindistan cevizi yağı komedojeniktir, yani gözenekleri tıkayabilir. Hindistan cevizi yağı gözenekleri tıkayabileceğinden bazı insanlarda sivilce oluşumuna katkıda bulunabilir. Eğer yağlı cildiniz varsa, Hindistan cevizi yağını gece maskesi olarak kullanmanız siyah nokta, sivilce veya beyaz noktalara neden olabilir.
Ayrıca Hindistan cevizine alerjiniz varsa, yüzünüzde bu yağı kullanmamalısınız. Ceviz veya fındık alerjisi olan bazı kişilerin Hindistan cevizi yağına da alerjisi olabilir, bu nedenle bu yağı kullanmamalıdır.
Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.
Kaynak: healthline
İlginizi çekebilir: Kantaron yağının faydaları nedir? Kantaron yağı nasıl kullanılır?