Hijyenik ped, tüm dünyada kadınların en yaygın kullandığı hijyen ürünlerinden biri. Adet döneminde hem kullanım kolaylığı, hem kolay erişilebilir olması hem de konforu nedeniyle genelde hijyenik ped kullanmayı tercih ediyoruz. Günümüzde kullanılan hijyenik pedler sentetik ya da pamuk materyaller kullanılarak üretiliyor ve farklı ihtiyaçlara cevap vermek amacıyla çok farklı çeşitlerde piyasaya sürülüyor olsa da, çok yakın bir geçmişe kadar hijyenik pede erişim bu kadar kolay değildi. Hatta insanlığın başlangıcından beri her kadının yaşadığı bu duruma çözüm üretme fikrinin yalnızca 50 yıllık bir geçmişi var.
Aslında günümüzdeki formuyla hijyenik pedler yaklaşık 50 yıl öncesinde üretilmeye başlanmış olsa da, ilk kadın pedi diyebileceğimiz ve adet kanamasını durdurmak amacıyla kullanılan hijyen ürünün ilk örneğine 10. Yüzyıl Antik Yunan medeniyetinde rastlanıyor.
Hijyenik ped, doğada kolay çözünebilir ve çöpe atılabilir materyallerle üretilmeye başlanmadan önce kadınlar adet kanamalarını durdurmak amacıyla bez parçaları, pamuk, koyun yünü gibi malzemeler kullanıyorlardı. Kalın yün iplerle örülen örgü pedler, tavşan kürkü hatta çimen bile kadınların adet dönemini daha konforlu geçirmek için kullandıkları ilginç materyallerden bazıları.
Tek kullanımlık hijyenik pedin ortaya çıkışı
Tek kullanımlık pedler ilk defa, savaş sırasında meydana gelen ağır kanamaları durdurmak amacıyla hemşireler tarafından kullanıldı. Hammaddesi posa haline getirilmiş ağaç olan bu pedler, yeterince emici ve ucuz oldukları için tek seferlik kullanım için oldukça uygundu. İlk defa savaş sırasında kullanılan ve ihtiyaçtan doğan bu fikri çok beğenen üreticiler hiç zaman kaybetmeden seri üretime geçerek 1888 yılında ‘Southball Pad’ adını vererek geliştirdikleri ürünle ilk hijyenik pedi kullanıcılara sundu. Southball Pad’in üretiminden 8 yıl sonra ise, Amerika’daki başka bir şirket ‘Lister’s Towel’ isimli pedi geliştirerek piyasaya sürdüler.
Bu kadar ihtiyaç duyulan bir ürünün geliştirilerek seri üretimle tüketiciye çok daha ucuz ve kolay yollardan ulaşması gerçeğine karşın, kadınlar bu ürünü alırken utandıkları için satışlar üreticilerin beklediği düzeyde gerçekleşmedi. Bu nedenle 1920’lerin başlarında Johnson & Johnson’ın ürettiği kadın pedi, ‘ped kelimesini içermeyen ‘Nupak’ adını aldı. Yine kadınların bu ürünü alırken utanmalarını engellemek adına, kasiyerle hiç iletişime geçmeden, bir kutuya para bırakarak ürün satışı da yapılmaya başlandı.
Seri üretime geçtikten sonra daha erişilebilir hale gelen kadın pedleri, bir çok kadın için pahalı sayılabilecek fiyatlara satılıyordu. Bu nedenle tek kullanımlık hijyenik ped kullanan azınlığa karşılık, kadınların birçoğu hala geleneksel yöntemleri kullanmayı tercih etti.
İlk üretilen tek kullanımlık hijyenik kadın pedleri genelde etrafı emici bir yüzeyle kaplı pamuk ya da elyaftan yapılıyordu ve iç çamaşırına yerleştirilerek kullanılıyordu. Sonrasında iç çamaşırında durması oldukça güç olan bu pedlere, kullanımını kolaylaştıracak ve giyilen kıyafete bağlanabilecek ipler eklendi. 1980’li yıllarda ise ipli pedlerin de modası geçti ve kadın pedi günümüzdeki haline en benzer formuna kavuşmuş oldu.
Pamuksu yüzeyli yeni nesil hijyenik kadın pedleri
Son 20 yıldır, ped üreticileri kadınların özel günlerinin daha konforlu ve rahat geçmesi için her geçen gün daha yenilikçi fikirler üretmeye başladılar. Pedin çamaşırı tutmasını sağlayan kanatlar, kanama yoğunluğuna göre değişen uzunluklar, gittikçe incelen boyutlarla hijyenik kadın pedleri gün geçtikçe daha da konforlu hale geliyor. Günümüzde hijyenik kadın pedi dendiğinde akla ilk gelen marka olan Orkid de, yeni pamuksu yumuşaklıktaki ürünüyle rahatlığı farklı bir boyuta çıkararak özel günlerinizi iç çamaşırı rahatlığıyla geçirmenize olanak sağlıyor.
Hijyenik kadın pedinin bulunuş hikayesi ve tarih içindeki ilginç serüvenini anlatan bu yazı, Orkid’Orkid’in katkılarıyla hazırlanmıştır.