#HiddenGem: Türkiye’nin keşfedilmeyi bekleyen en güzel kaçamak rotaları

Yemyeşil bir doğa, kulağınıza çalınan kuş sesleri, doğanın büyüleyici atmosferi ve kalabalıktan uzak, huzurlu birkaç saat… Ne kadar da hoş bir plan, değil mi?

Uzun süren karantina döneminden sonra, hepimiz biraz uzaklaşmayı, derin bir nefes alarak rahatlamayı ve doğanın kollarında huzur bulmayı hak ettik. Bu yaz tatili için seçiminiz tam da yukarıda anlattığımız gibi keşfedilmemiş rotalarsa, sizi #HiddenGem konsepti ve #HiddenGem önerilerimizle tanıştıralım.

#HiddenGem nedir?

Eşsiz bir deneyim yaşamanız ve yeni maceralar keşfetmeniz için seçilen ve Volvo’nun #HiddenGem olarak tanımladığı gizli kalmış noktaların özellikleri şöyle: “kalabalıktan uzak yani tenha olması, yemyeşil ve doğal bir güzellik olması ve size yalnızca doğanın seslerinin eşlik etmesi”.  Gelelim #HiddenGem önerilerimize:

Marmaros Şelalesi, Gökçeada

Çam ormanlarının kokusuna eşlik eden zeytin ve kekik kokuları, şarıl şarıl akan su sesi ve huzur… Az biliniyor ve ormanın içindeki uzuuun bir patikayı yürüyerek geçtikten sonra ulaşılabiliyor olmasıyla, Marmaros Şelalesi tam bir #HiddenGem.

Doğayla baş başa, bakir yerler keşfetmek isteyenler için harika bir seçenek olan Marmaros Şelalesi, trekking yapmaktan keyif alanlar için de ideal bir rota sunuyor. Yürüyüş rotası biraz uzun olduğu için, yanınıza suyunuzu ve her ihtimale karşı atıştırmalıklarınızı almanızda fayda var. Söylemeden geçmeyelim; yolculuğunuzda size -uzaktan da olsa- Gökçeada’nın vazgeçilmez yerlileri olan keçiler ve kuş cıvıltıları eşlik edebilir. Gökçeada’nın kuzeyinde yer alan Marmaros Şelalesi’ne gitmişken, el değmemiş, doğal bir taşlık plaj olan Marmaros Plajı’nın tertemiz denizinin de keyfini çıkarmayı ihmal etmeyin.

Nasıl gidilir: Dereköy’ün Uğurlu istikametindeki çıkışından geçerek asfalt yolda yaklaşık 7 kilometre gittikten sonra kahverengi Marmaros tabelasını görebilirsiniz.

Özellikler: Tenha, yemyeşil, doğal, kısmen erişilebilir

Dolungaz Koyu, İzmir

İkinci #HiddenGem önerisi bu kez Ege’den geliyor! İzmir Karaburun’da yer alan Dolungaz; mavi ve yeşilin tadını aynı anda çıkarmak isteyenler için huzur dolu bir doğa harikası. 

Etrafı kayalıklarla ve ormanlarla çevrili Dolungaz, Karaburun’un az keşfedilmiş, sessiz ve sakin koylarından biri. Duru ve turkuaz denizi yüzme keyfini artırırken, şnorkel deneyimi için de elverişli bir ortam sunuyor. Kayalıklarla çevrili koyun plaj kısmı ve denizin ilk birkaç metresi taşlık olsa da, yaklaşık 5 metreden itibaren sizi kumlar karşılıyor.

Koyun çevresinde bir adet kamp alanı ve tesis bulunuyor olsa da, eğlenmekten çok dinlenmek isteyenlerin tercihi olan koy oldukça sessiz. Yerleşim alanlarından ve ışık kirliliğinden uzak Dolungaz’da gece yıldızları izlemek de büyük bir keyif. İster günübirlik isterseniz de kamp yapmak için tercih edebileceğiniz Dolungaz’a giderken; gölgelik alanları kısıtlı olduğu için şemsiyenizi, denize girerken taşlık alandan rahat geçmek için deniz ayakkabılarınızı yanınıza almayı unutmayın.

Nasıl gidilir: İzmir-Çeşme Otoyolu’nun Karaburun çıkışından çıktıktan sonra Bozköy istikametinden devam ederken Dolungaz tabelasıyla karşılaşacaksınız.

Özellikler: Tenha, yemyeşil, doğal, erişilebilir.

Baltalı Gölü, Uşak

Masmavi gökyüzü, yemyeşil ağaçların göle yansıması ve mutlu beyaz bulutlar… Güzel haber: Bob Ross’un elinden çıkmış gibi görünen bu manzara, ülkemizin sınırları içinde! Baltalı Gölü, 42 göl ve göletiyle Türkiye’nin en fazla gölüne sahip olan Uşak’ta bulunan eşsiz bir #HiddenGem lokasyonu.

Baltalı Gölü yapay bir göl olsa da, gölü çevreleyen yemyeşil ormanlar ve tertemiz havası burayı doğayla baş başa, huzurlu kaçamaklar için ideal hale getiriyor. Yerleşim birimlerine uzak Baltalı’da, göl çevresinde piknik ya da kamp yapmak, gölde yetişen balıkların tadına bakmak ve yıldızları izlemek büyük bir keyif. Baltalı’ya kadar gitmişken, doğanın bir diğer harikası Taşyaran Vadisi’ni, Banaz Çayı üzerinde bulunan 2500 yıllık Clandras Köprüsü’nü ve Uşak Arkeoloji Müzesi’ni de görmeyi ihmal etmeyin.

Nasıl gidilir: Uşak’a 28 kilometre mesafede olan Baltalı Gölü’ne tabelaları takip ederek ulaşabilirsiniz.

Özellikler: Tenha, yemyeşil, doğal, erişilebilir

Gideros, Kastamonu

Yemyeşil ormanların tarihi kalıntıları sakladığı, göl kadar durgun bir denizde yaban ördekleriyle yüzmek… Bu anlattıklarımız hayal değil. Sizi dördüncü #HiddenGem önerimiz Gideros’la tanıştıralım. 

Tarihin ilk coğrafyacısı Strabon’a göre ilk yerleşimin bundan tam 3500 yıl önce Amazonlar tarafından kurulduğu Gideros, Homeros’un metinlerinde de kendine yer bulmuş. Karadeniz’e açılan boğazı yalnızca 130 metre genişliğinde olan Gideros’u zamanında korsanlar bir saklanma alanı olarak da kullanmış.

Kestane, çam, ıhlamur, kayın, köknar, şimşir ve meşe ağaçlarıyla çevrili, Karadeniz’in en uysal koyu olma özelliği taşıyan Gideros’ta yaban ördekleriyle beraber yüzme keyfini yaşarken, tarihi burç, kilise ve mağara kalıntılarını keşfe çıkabilirsiniz.

Birinci derece doğal, ikinci derece tarihi sit alanı olan Gideros’ta kendi çadırınızla giderek kamp yapabilir ya da sahile yakın pansiyonlarda konaklayabilirsiniz.

Nasıl gidilir: Gideros Koyu, Cide’nin 10 kilometre batısında yer alıyor.

Özellikler: Tenha, yemyeşil, doğal, erişilebilir

Siz de #HiddenGem etiketini kullanarak keşfedilmesi gereken yer önerilerinizi @volvocartr ile paylaşın, yeni rotalara ilham verin.

 

 
 
 
 
 
Bu gönderiyi Instagram’da gör
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Volvo Car Türkiye (@volvocartr)’in paylaştığı bir gönderi ()

Yazı güvenle yaşayalım!

Seçtiğiniz #HiddenGem rotası neresi olursa olsun, planlarınızda özellikle hijyen ve sosyal mesafelendirme önlemlerine dikkat ederek yazı güvenle yaşamanızı dileriz.

 

Bu içerik Volvo katkılarıyla hazırlanmıştır.

Volvo
Yaptığımız her şey insanla başlıyor. Bu nedenle insanların hayatlarını daha kolay, daha güvenli ve daha iyi yapma misyonumuz bize çok doğal gelen bir şey. ... Devam