Hiçbir şeye yetişemeyenler için başucu rehberi: “Bir tek şey”

Bir Rus atasözü dermiş ki, iki tavşanın birden peşine düşerseniz, ikisini de yakalayamazsınız. Bir Tek Şey, adından da anlaşılabileceği gibi, geleceğiniz ile ilgili tek bir hedef seçmeniz ve ona odaklanmanız hakkında bir kitap.

Zamanın başarının ölçü birimi olduğu, sürekli aceleye zorlandığımız küçük dünyalarımızda; birçok şeyi aynı anda yapmamız gerektiğine inanıyoruz ve çok azını başarabildiğimize dair kronik bir hisle yaşamak zorunda kalıyoruz. Her yere yetişmeye çalışıyoruz, kendimize aşırı yükleniyoruz, yapabileceğimizden fazlası için söz veriyoruz.

Bir Tek Şey Kapak

Bir Tek Şey, başlangıç olarak bizi başarının en çok kim yaparsa onun kazandığı bir oyun olmadığına ikna ediyor. Bu bir tik atma oyunu değil. Multi-tasking (çoklu görev), aslında aynı anda birçok şeyi başarmanın değil, aynı anda birçok şeyi berbat edebilmenin yöntemi. Sürekli olarak “şu ıvır zıvır işler bir bitsin de…” sloganıyla güne başlıyoruz ve bizim için asıl önemli şeylere sıra gelemeden günü noktalıyoruz. Halbuki her şey eşit derecede önemli değil. Bizi bir yere getirebilecek şey de, bu kalabalıkta neyin önemli olduğunu bulmak ve onun peşinden gitmek.

Kitabın yazarı, “şafak sökmeden yataktan kalkmak ve herkesten evvel işe koyulmak” fikrine inanan biri. Tutku ve başarının böyle bir şey olduğunu düşündüğü yılların sonunda, tüm bunların ona getirdiği 2 şey oluyor: Evet başarı, ve hastalık. “Başarılı olmaktan iğrenir hale geldim” diyor. Sonuç olarak, bilerek ve kendini zorlayarak daha az çalışmaya başlıyor. Daha az çalışmak zorunda olduğu için sadece en önemli olan şeylere vakit ayırma şansı kalıyor. Ve inanılmaz bir şekilde; daha başarılı oluyor. Sonra da daha ‘az’ ile ‘çok’a ulaşmanın kitabını yazıyor…

“Tek Şey” dediğimiz nedir ki?

Kitapta en çok karşınıza çıkan şey olacak “tek şey” kavramı; odaklanmanız gereken, sizin için asıl önemli olan şeyi ifade ediyor. Kitap “başarı” hakkında daha çok “profesyonel” odaklı olsa da, yöntemlerini her konuya adapte edebilirsiniz. Yurt dışına taşınmak olabilir, 1 yıl sürecek bir tatil yapmak olabilir, hobinizde uzmanlaşmak olabilir, blog yazmak olabilir. Sizin için önemli olan, 5 yıl sonra hayatınızın merkezinde görmek istediğiniz şey her neyse, o.

“Bir Tek Şey” kitabında, temel olarak bize yol gösteren bir yöntem ve bu yöntemi uygulanabilir kılan çeşitli günlük hayat önerileri var. Dediğimiz gibi, ilk yapmanız gereken geleceğiniz hakkında tek 1 hedef belirlemek. Önümüzdeki 5 yılın sonunda olmak istediğiniz yer ne ve bunun için neyi başarmış olmanız gerekiyor? Peki 5 yılda bunu başarabilmek için bu yılın sonunda gelmeniz gereken nokta ne? Tamam, peki yıl sonuna kadar bunu başarmak için bu ay ne yapmanız lazım? Bu ayki hedefinizi tutturmak için bu hafta ne yapmalısınız? Haftalık göreviniz için bugün üstünüze düşen ne?

Böylelikle, bugün yapmanız gerekenler listesindeki öncelikli ödevi bulmuş oluyorsunuz. Bu noktada karşımıza kitabın “zamanı bloke etmek” dediği kavram çıkıyor. Günün bir bölümünü diğer her şeye sert bir blok koyarak “tek şey”e ayırmak olarak özetleyebiliriz. Alanında en iyi noktalara ulaşmış kişiler üzerinde yapılan araştırmalar bunu günde 4 saat yapmanız gerektiğini söylüyor. Evet, 4 saat az buz zaman değil. Sizden bu zamana çalmaya çalışan şeylere karşı mücadele etmenizi sağlayacak tanıdık yöntemlerimiz de var:

  • Odaklanmanız gereken iş internetsiz yapabileceğiniz bir iş ise, interneti ve telefonunuzu kapatın.
  • Hayır demeyi öğrenin.
  • Hedeflerinizi herşeyden önce onlara ayırmanız gereken zamanı kabullenerek 
destekleyen bir çevre edinin.
  • Birlikte çalıştığınız insanları sorularına günün hangi saatinde dönüş yapacağınız 
konusunda bilgilendirin ve diğer zamanlarda asla cevap vermeyerek bu sisteme 
alıştırın.
  • Her gün sizin için en önemli şey neyse önce onu yaptığınızdan emin olun.

Kitabın altını çizdiğimiz önerileri arasında her hafta 1 saatinizi kendinizle planlama toplantısı yapmaya ayırmak ve her günün sonunda “hesap vermek” var. Kendinize günlük eforunuzu raporlayacağınız birini bulabilir; veya en temizi bunun günlüğünü tutabilirsiniz. Hedeflerini yazıya dökmüş kişiler diğerlerine kıyasla %39.5 oranında daha başarılı olurken, nasıl bir ilerleme gösterdiğini raporlayanlar hedeflerine %76.7 oranında daha çok ulaşıyormuş, aklınızda olsun.

“Bir Tek Şey”, her bölümün sonunda “Büyük Fikirler” başlığıyla verilmiş küçük, kısa özetler geçen yapısıyla hızlıca okunabilen; sempatik şema ve tabloları sayesinde derdini kolayca aktaran ve gerçekten “hayat verimliliği” anlayışınızı değiştirme potansiyeli taşıyan bir kitap. Yapmak istediğiniz şeyleri yıllardır ertelemek zorunda kalıyorsanız, hiçbir şeye yetişemediğiniz hissinden kurtulamıyorsanız ve daha az çalışarak daha başarılı olanlar kulübüne katılmak istiyorsanız kesinlikle okumalısınız.

Yazarın diğer yazıları için tıklayınız.

Gökçe Devecioğlu
Gökçe Devecioğlu, Galatasaray Lisesi ve Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu. Yönetmen. Uplifer. Yogaya, müziğe, güneşe, pozitif enerjiye ve değişime inanıyor. Kişisel gelişim kitaplarına bayılıyor. ... Devam