Evden çıktığımız andan itibaren bizi bekleyen stres kaynakları yetmezmiş gibi travmatik olayların eksik olmadığı bir toplumda yaşıyor olmamız da ruhsal olarak hepimizi zorluyor. Bunlar genellikle kontrol edemeyeceğimiz olaylar oluyor.
İnsanlığın başlangıcından beri maalesef kötülük hep var oldu. Etrafımızdaki olayların hepsini kontrol edemeyeceğimizi kabul etmemiz gerekiyor. Bu noktada bazılarımız pes edip kötümser bir tutum sergilerken, bazılarımız da her şeye rağmen olumlu kalmaya devam edebiliyor. Peki iyimserleri kötü zamanlarda bile mutlu yapan şeyler neler? Hepimiz aynı olaylara maruz kalırken onlar nasıl oluyor da ruhsal dengelerini koruyor ve faydalı olmaya devam ediyorlar?
Nasıl mutlu olunur?
Aristo “mutlu hissetmek”le “mutlu olma”nın ayrı şeyler olduğunu söylüyor. Kısa süreli mutluluk hissi için zevk alınan şeyler yapmayı “hedonizm”, geçici hazlardan daha fazlası olan, insanın yaşamının son noktasına kadar devam eden mutlu olma halini ise “eudaimonia” olarak adlandırıyor. Bilim adamları da mutluluğun bir şeylerin sonucunda gelmediğini, aksine iyi şeylerin mutlu olma halinde gerçekleştiğini söylüyor. Yani iyi şeyler biz iyi ve mutlu olduğumuzda gerçekleşiyor. Öyleyse her daim sürdürülebilir mutlu olma haline nasıl sahip olabiliriz? Bu yazıda sizler için bilimselliği kanıtlanmış 10 mutlu olma yöntemini sıraladım.
10 adımda nasıl mutlu olunur?
Egzersiz yapmak.
Egzersiz artık depresyon tedavisinin çok önemli bir parçası, uzmanlar depresif hastalara günde en az 30 dakika egzersiz yapmalarını söylüyor. Egzersiz yapmak için depresyona girmeyi beklememek lazım tabi. The Journal of Health Psychology dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre düzenli egzersiz yapmak çevremizi ve bedenimizi algılama biçimini değiştirerek daha mutlu olmamızı sağlıyor.
Uykumuzu almak.
Uzmanlara göre gece 11 ile sabah 4 arasındaki uyku çok önemli çünkü bu saatler arasında beynimiz kendini yeniliyor, gün içinde yaşadığımız olayları anlamlandırarak çözümlüyor. Olumsuz düşüncelerin etkisini azaltmak için iyi bir uyku şart.
Aile ve arkadaşlarla daha fazla vakit geçirmek.
Doğamız gereği başkalarının desteğine ve sevgisine ihtiyacımız var, bu nedenle yakınlarımızla bağlantıda kalmamız gerekiyor. Uzmanlar daha sonra pişman olmamak için ailemizle ve arkadaşlarımızla daha çok vakit geçirmemiz gerektiğini söylüyorlar.
İşimize daha yakın bir evde oturmak.
Bunu yapmak büyük şehirlerde yaşayan kişiler için maalesef kolay bir şey değil. İşimize daha yakın oturduğumuzda hem trafik stresinden kurtulur, hem de sabahları daha geç kalkarak dinlenmiş bir şekilde güne başlarız.
Temiz hava almak.
Her gün temiz hava almak için dışarıda geçireceğimiz 20 dakika daha mutlu olmamızı sağlıyor. Uzmanlara göre hava sıcaklığı da mutlulukla ilişkili. The American Meteorological Society dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre mutlu olmak için ideal hava sıcaklığı 14 derece. Tam da bahar ayında ve hava sıcaklığı mutlu olmaya müsaitken, günde 20 dakikanızı temiz hava almaya ayırmaya ne dersiniz?
Seyahat planlamak.
Tebdili mekanda ferahlık vardır. Applied Research in Quality of Life dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre planladığımız bir tatili beklemek 8 haftaya kadar bizi mutlu ediyor.
Başkaları için bir şeyler yapmak.
The Journal of Happiness dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, yılda toplam 100 saatimizi başkaları için bir şeyler yaparak harcamak, bir şeyler satın almaya göre bizi daha uzun süre mutlu ediyor.
Nefes almak.
Günde 10 dakikanızı nefes almaya ayırın. 10 dakikalık nefes egzersizi gerçek anlamıyla zihnimizdeki olumsuz düşünceleri temizliyor ve bizi mutlu edecek alternatifleri görmemizi sağlıyor. Birçok araştırma nefes egzersizlerinin stres ve kaygıyı düşürdüğünü, daha mutlu ve sağlıklı olmamızı sağladığını gösteriyor. Şu anda nasıl nefes alıyorsunuz? Sizi özgürce nefes almaktan alıkoyan ne?
Gülümsemek.
İçinizden gelmese de yüz kaslarınızı hareket ettirin hadi. Uzmanlar gülme kaslarını çalıştırmanın ağrıları azalttığını ve duygu durumumuzu yükselttiğini söylüyorlar.
Zihinsel esneklik için stresle baş etme yollarını öğrenmek.
Mutsuz olma hali temelde bakış açımızla ilgilidir. Zihinsel esneklikle bakış açımızı kolaylıkla değiştirebiliriz. Stresle baş ederek zihnimizi esnetmek için birçok yol var: Meditasyon, nefes egzersizleri, mizah, bilişsel terapiler ve EFT (Duygusal Özgürleşme Teknikleri) bu yöntemlerden en etkili olanları.
Daha mutlu olmayı ve esenlik içinde yaşamayı hak ediyorsunuz. Ruh ve beden sağlığınızın her şeyden önemli olduğunu hatırlatır, sağlıklı günler dilerim.
İlginizi çekebilir: Biz aslında mutlu olmak için ağlarız