X

Herkesin desteğe ihtiyacı vardır: Bir terapiste danışmak için 5 sebep

Anksiyete, depresyon, travma, bağımlılıklar ya da ilişkiler… İnsanların terapiye gitmesi için hayatlarında birbirinden farklı nedenler bulunuyor. Bazı durumları hayatınızda tolere edebilseniz dahi bazı durumlar için bir uzmana danışmak gerekebilir. Çünkü aksi taktirde yaşadığınız şey sizin için çok daha büyük bir problem haline gelebilir ve bu da yıpratıcı sonuçlar doğurabilir.

Mesela “ilişkimde sorunlar yaşıyorum” terapiye gitmek için yeterli bir neden olmasa da bunun toksik bir ilişkiye dönüştüğünü düşünüyorsanız bir uzman yardımıyla tüm bunların üstesinden gelmek çok daha kolay bir hal alır. Şu an yaşadığınız sorunun bir terapiste gitmeyi gerektirip gerektirmediğinden emin değilseniz kendinize bazı sorular sorun. İşte bir terapiste danışmak için 5 sebep…

Arkadaşlarınız ya da aileniz tek başına yardımcı olamıyorsa

Arkadaşlar ve aile üyeleri destek için mükemmel kaynaklardır. Ama bazı durumlarda verdikleri tavsiyeler anlık olarak size iyi gelse de bu sizde kalıcı huzuru sağlamaya yetme. Konuşmalar “Bu bana da oldu ve ben x,y,z yaparak kendimi daha iyi hissettim. Bunu sen de denemelisin, bende işe yaramıştı” cümlesi etrafında dönüyorsa bunun size pek bir yardımı olmaz. Çünkü herkesin yaşadığı deneyim kendine özeldir.

Hassas durumdaki bilgilerin açıklanması, genellikle dinleyen tarafın kararını verdiği duygularla sonuçlanabilir ve bu sizin kararınız değildir. Her ne kadar karşınızdaki çok sevdiğiniz ve güvendiğiniz biri dahi olsa insanlar, on olumlu şeyin aksine paylaştığınız tek olumsuz şeyi hatırlamaya eğilimlidirler.

Kendinize daha az önem vermeye başladıysanız

Fiziksel sağlığınıza nasıl dikkat ediyorsanız ruh sağlığınıza dikkat etmek de eşit derecede önemlidir. Ruh sağlığına öncelik vermek, sağlıklı kişisel bakım uygulamalarını da teşvik eder. Herkesin, “ağır şeylerin” hepsini anlatabilecekleri profesyonel bir kişiye ihtiyacı vardır. Hassas ayrıntılardan herhangi birini sansürlemeden sorunlarınız hakkında konuşmak özgürleştirici olacaktır.

Alternatif bir bakış açısına ihtiyacınız varsa

Eğer deneyimleriniz hayatınızda zor sonuçlar doğuruyorsa alternatif çözümleri görmek zorlaşır. Terapiye gitmek bakış açınızı genişletir ve kendinizle probleminiz arasındaki mesafeyi daha net anlamanızı sağlar. Bu durum da problemin üstesinden gelmeyi daha kolay hale getirir.

Anlam bulmak istiyorsanız

Yaşamakta olduğunuz zor şeylerin neden sizin başınıza geldiğini merak ediyor olabilirsiniz. “Bütün bunları neden ben yaşıyorum?” sorusu aklınızdan çıkmıyorsa uzman biriyle sorunuza cevap arayabilirsiniz. Zor bir duruma anlam duygusu katılabildiğinde sorunun gücü genellikle azalır. Terapi de bu sorunun ne olduğunu görmeniz ve anlamanız için size yardımcı olur ve bunu çözmenizi kolaylaştırır.

Bunlarla başa çıkmak için bir stratejiye ihtiyacınız varsa

Terapi hem hali hazırda yaşadığınız hem de gelecekte yaşayabileceğiniz muhtemel sorunlar için siz yeni stratejileri sunar. Başa çıkma stratejileri, stresi yönetmek ve en aza indirmek için uyguladığınız çabalardır. Sayısız problemi yönetmek için başa çıkma stratejileri mevcuttur. Bazı baş etme stratejileri diğerlerinden daha fazla etkilidir. Yeni başa çıkma stratejilerini öğrenmek ve uygulamak sorunlarınızın yönetiminde kontrol altında olduğunuzu düşünmenizi sağlar.

 

Kaynak:
PsychCentral

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
İlgili Makale