Bu hafta sizlerle konuşmak istediğim konu aldatmak. Aldatmak sözcüğünü duyduğumuzda ilk olarak sizlerin aklına neler geliyor? Hayatınızdaki kişiyi fiziksel olarak aldatmak mı? O kişiyi düşüncesel, duygusal olarak aldatmak mı? Bunların hepsini bir kenara bırakırsak hayatınızdaki bir konu, kişi, olay, durum, duygu gibi konular hakkında kendinizi aldatmak mı? Bugün üzerinde duracağımız aldatmak konusu, ‘kendimizi nasıl aldatıyoruz‘ olacak.
Günümüzde her şeyi daralttığımız ve hızlandırdığımız gibi onu da anlamca ifade edişimizi biraz daralttık ve sadece olaya indirgedik. Her ne kadar biz kendisini daraltmaya çalışsak da aldatmanın hayat ve benliğimiz üzerinde yarattığı durumlar o kadar fazla ve büyük ki sürekli olarak kendimizi isteyerek, istemeyerek, dolaylı yoldan veya başkaları üzerinden bu kavramın içerisinde buluyoruz.
Aldatmak kelimesinin anlamını ele alırsak yanıltmak ve kandırmak kavramları karşımıza çıkıyor. Günümüz toplumu içerisinde teknolojinin gelişmesi ile birlikte hayata dair her şeyin hız içerisinde kaybolduğu dönemlerden geçiyoruz. Sosyal medya, reklam, pazarlama, toplum yönetim stratejileri, algı yönetimi gibi her şey yanıltma ve kandırma kavramları üzerine kurulu şekilde ilerlemekte ve internete erişim ile birlikte çok hızlı ve büyük etki alanlarına sahip olmaktadır.
Hayatta kalma duygusu sayesinde insanın her türlü olumlu ve olumsuz durumlara karşı adaptasyon yeteneği, bu durum içerisinde bizi hem olumlu hem olumsuz olarak etkilemektedir. İnsanın kendini koruma ve güven duyguları o kadar kuvvetlidir ki karşısına çıkan, baş etmekte zorlandığı duygulardan, olay ve durumlardan kaçmak veya savaşmak adına en büyük aldatmaları kendine yapar. Bu aldatmalar kimi zaman en basit halleriyle sosyal medya filtreleriyle, kimi zaman bedensel estetik kaygılarla gelir, kimi insan aşırı güç peşinde koşar, kimi insan başarı peşinde, kimi insan kavga etmek için uğraşır, kimi insan çocuk yapar, aile kurar, kimi insan önüne gelen ile sevişir, kimi insan sürekli spor yapar, kimi insan …. , kimi insan …. der, liste hepimiz için uzayıp gider.
İçimizde fark etmediğimiz, bakmaktan korktuğumuz her boşluk bir şekilde dolmaya çalışır. Gerçeğe bakmak veya onu fark etmek her zaman kolay olmaz, daha öncesinde duygusal olarak öğrendiğimiz ve kabul ettiğimiz olaylar sanki bizim davranışlarımız, sanki bizim düşüncelerimiz, sanki bizim duygularımızmış gibi gelebilir. Oyuncular role girmek, karaktere girmek kavramlarını çok fazla kullanırlar, hatta bazı iyi oyuncular o rollere girdikten sonra çıkamazlar ve buhran yaşadıkları dönemler olur, hepimiz bu tarz olayları görmüşüzdür ya da duymuşuzdur. Bazen biz de bu rollere kendimiz veya çevresel uyaranlar ile isteyerek veya istemeyerek girmek durumunda kalıyoruz. Bu aldatmaların içerisinde ne kadar çok kalırsak da o kadar kendimize zihinsel ve bedensel zarar vermeye devam ediyoruz. Bulunduğunuz çevreyi, kendinizle ve dışarıyla geçirdiğiniz zamanı durun ve gözlemleyin, içinizdeki boşlukları aldatarak, uygun olmayan parçalarla doldurmayın. Siz kendinizi gözlemledikçe sistem size bu sefer olumlu adaptasyonları ile yardımcı olacaktır. Yine bir yazının sonuna gelirken sizi ve zihninizi biraz durduracak bir egzersizle kapatalım.
Nefes çalışması
Öncelikle kendinizi aldattığınızı düşündüğünüz bir durum, duygu veya olayı düşünün, bu durum olumlu veya olumsuz olabilir siz karar verin, sonrasında gözlerinizi kapatın. Bu durum hakkında düşünürken baştan aşağı vücudunuzu dinlemeye çalışın bedeninizin nasıl hissettiğini gözlemleyin.
Daha sonrasında araya bir nefes çalışması koyacağız.
- Uzun ve sakin bir şekilde 10 defa ağızdan nefes alıp, ağızdan vermenizi istiyorum.
- Nefes çalışmasının ardından hemen tekrar gözlerinizi kapatın. Tekrar ilk düşündüğünüz şeyi düşünün ve baştan aşağı vücudunuzu dinlemeye çalışın.
- Aradaki farkları gözlemleyin.
Birinci çalışmada siz kendinizi bilmeden de olsa aldatmaya çalışırkenki halinizle çalışmayı gerçekleştiriyor olacaksınız. İkinci çalışmada ise ufakta olsa bir sinir sistemi rahatlaması ardından çalışmayı yapmış olacaksınız. Aynı durumlar içerisinde bedeniniz farklı duyumsamalar yaşayabilir. Ufak da olsa o konu hakkında bedeniniz aldatma durumu ile ilgili tepkileri size gösterebilir.
İlginizi çekebilir: Hızlısın, hızlıyım, hızlı: Peki, biraz yavaşlayabilir miyiz?