dummy

Her şeye rağmen kendin olabilmek: Kendi özüne uygun yaşamayan ağacın öyküsü

Bir ağaç olduğunu düşün. Hikaye bu ya sen akasya ağacıymışsın. Ama her nedense sen çocukken ailen ya da hayatındaki diğer otorite figürleri senin manolya ağacı olman gerektiğine karar vermişler. Seni kendi isteklerine ve arzularına göre yoğurmak istemişler. Senin sen olmana izin vermemişler. Senin varlığında bir hata varmış gibi davranmışlar sana. Ya çok sessizmişsin onlara göre ya da çok konuşkan. Ya çok duygusal ya da çok aklı bir karış havada.

dummydummy

Uzun lafın kısası sende bir tuhaflık olduğunu düşünmüşler ve bunu da sana sık sık söylemişler. Ne yaparsan yap bir türlü mutlu edememişsin onları. Senin özünü ve senin özünün çiçeklerini olduğu gibi kabul etmemişler. Sen de sırf onları üzmemek ya da sinirlendirmemek için çiçek açmanı engellemeye başlamışsın. Dallarını da yerli, yersiz budamışsın. İçinde açmalarını engelleyip durduğun çiçekler, bir gün açacakları zamanın hayalini kurmuşlar. Ama senin buna müsaade etmeyeceğini anladıklarında da birer birer kurumuşlar. 

Bir türlü özüne uygun yaşayamadığın için, kendinde birtakım rahatsızlıklar hissetmeye başlamışsın. Ya çok uyuyormuşsun ya da az. Devamlı huzursuzmuşsun. İçini, nedenini bilmediğin bir endişe kemirip duruyormuş. Kendin olursan sevilmeyeceğinden korktuğun için kendini devamlı bastırıp duruyormuşsun. En ufak bir olay sabrını taşırmaya yetiyormuş. Dudağında sürekli kendi gerçeğine yakışmayan cümleler taşımaktan mutsuzmuşsun. Ne evin sana benziyormuş, ne de giydiklerin. Arkadaşların da tıpkı ailen gibi, senin sen olmanı kabul etmeyen insanlardan oluşuyormuş. 

Bazen seyrettiğin bir film ya da dinlediğin bir şarkı sana seni hatırlatırmış. Hani varlığının en kuytu köşesine sakladığın seni. Eski bir dostu özler gibi kendini özlermişsin öyle anlarda. “Ah” dermişsin, “ben kendim olabilseydim eğer, şu an hayatım nasıl olurdu? Nasıl gözükürdüm, ne iş yapardım, arkadaşlarımı nasıl insanlar arasından seçerdim?

Biliyor musun, geç değil… Sen her zaman kendin olmayı seçebilirsin. Çünkü o tohum senin içinde. Şimdi onu gerek psikoterapi aracılığıyla, gerek şiir okuyarak, gerekse de dans ederek yeşertme zamanı. Senin sen olmana izin vermeyenlere kızarak vakit harcama. Büyük bir ihtimalle onların da kendileri olmalarına izin verilmediği için sana böyle davrandılar. Unutma biz bu dünyaya özümüzü yaşamak için geldik. Bir sincap sincap olmaya, akasya akasya olmaya, sen de sen olmaya geldin. Sen kendin olarak güzelsin. Hem de çok güzelsin. Sana her daim kendin olduğun günler diliyorum.

Bu arada sizlere bir eğitim haberim var. WhatsApp ya da FaceTime üzerinden birebir görüşmeler şeklinde ilerleyen üç haftalık “Öz Sevgi” eğitimimle ilgileniyorsanız bilgi için rsolaker@gmail.com adresine yazabilirsiniz. 2020 yılını “Hayatı Güzelleştirme Yılı” ilan ettim. Hayatı güzelleştirmeyle ilgili psikoloji egzersizlerini ise @ranakutvan Instagram hesabımdanrsolaker@gmail.com  paylaşıyorum.

Bu yazının tüm hakları Rana Kutvan’a ve Uplifers’a aittir. İzinsiz ve uygun şekilde referans verilmeksizin kopyalanması, çoğaltılması ve başka mecralarda paylaşılması kesinlikle yasaktır.

İlginizi çekebilir: Mutsuzluğu hak etmediğinize inanın: Kendini affetmek ve kabul etmek

Psikolog Rana Kutvan: İstanbul doğumlu olan Rana Kutvan lise öğrenimini Nişantaşı Kız Lisesi’nde tamamladı. Önce LCC’de bir sene akabinde de İstasyon Sanat Merkezi’nde iki sene süren bir moda eğitimi aldıktan sonra çeşitli firmalarda stilist olarak görev aldı. 1997-2008 tarihleri arasında New York’ta ikamet etti. Türkiye’de almış olduğu moda eğitimini Parsons School of Design’dan almış olduğu derslerle pekiştirdi. Kutvan moda eğitiminin yanı sıra City University of New York’a bağlı Hunter College’da Psikoloji ve Sanat Tarihi üzerine çift anadal lisans eğitimi görerek cum laude (yüksek onur) derecesiyle mezun oldu. Hunter College’a devam ettiği süre zarfında dünyanın önde gelen psikologlarından Albert Ellis’in Enstitüsünde staj yaptı. Bu staj süresince Ellis’in bulmuş ve de geliştirmiş olduğu Rational Emotive Behavior Therapy (REBT)’i yakından inceleme fırsatı buldu. Kutvan, Albert Ellis Enstitüsündeki stajının yanı sıra New York’un önemli psikoloji enstitülerinin düzenlediği workshoplara katıldı. Kutvan 2008 Mayıs ayında Türkiye’nin ilk Kişisel Gelişim ve Stil Danışmanlığı merkezi Karakter A’yı kurdu. Kurumsal ve bireysel hizmetler veren Rana Kutvan’ın referansları arasında Braun, CNN TÜRK, Aras Kargo, TURKCELL, Kuveyt Türk, Doğan Holding gibi şirketler vardır. Kutvan bireylere ve kurumlara Stres Yönetimi, Kadın Liderliği, İş Özel Yaşam Dengesi, Zaman Yönetimi, Kadın Ruhu isimli workshop çalışmaları düzenlemektedir. Kutvan Karakter A’nın yanı sıra 2008-2012 tarihleri arasında Profesör Dr. Kerem Doksat’dan süpervizyon aldı. Kutvan psikoloji ve kişisel gelişim çalışmalarında holistik bir yaklaşım uygulamaktadır. Rana Kutvan anadili olan Türkçe’nin yanı sıra anadili düzeyinde İngilizce, iyi derecede Fransızca, İtalyanca konuşmaktadır.
İlgili Makale
whatsapp