Her şey ilk günkü gibi gitmediğinde diyetinizi sabote eden ne?

Diyete başladığınız ilk günlerde genellikle motivasyon yüksektir ve her şey yolunda gider. Bu yüksek motivasyon bazen birkaç gün bazen ise birkaç hafta sürer. Sonra küçük sabotajlarla karşılaşmaya başlarsınız.

Sabote edici düşünceler, düşünmeyi uyaran bir durumla veya bir tetikle karşı karşıya geldiğinizde ortaya çıkar. Sizi tetikleyen durumlar birkaç şekilde ortaya çıkabilir.

Çevresel tetikleyiciler aslında en çok karşılaştığımız durumlardır. En çok sevdiğiniz yiyeceği karşınızda görmek, birileri yerken onları izlemek, kokusunu duymak diyeti sabote etmenin çevresel tetikleyicilerindendir. Açlık, susama, veya aşerme (yemek için yoğun dürtüler) gibi biyolojik tetikleyicileri de eminim tecrübe etmişsinizdir.

Her şey ilk günkü gibi gitmediğinde diyetinizi sabote eden ne?

Aynı zamanda akli tetikleyiciler vardır: Yiyeceği düşünmek, yiyecek açıklaması okumak, zevk alarak yediğiniz bir şeyi (ya da yemediğiniz ve mahrum kalmış hissettiniz bir durumu) aklınıza getirmek veya gelecekte yemek yediğinizi hayal etmek.

Bunların yanı sıra duygusal tetikleyiciler vardır. Bunlar; öfke, üzüntü, kaygı, duygulardır. Kendinizi teselli etmek ya da dikkatinizi dağıtmak için yersiniz. Açlıkla karışan birçok farklı duygu var. Kimi zaman mutsuz olduğunuz için kimi zaman çok heyecanlı olduğunuz için acıkmış hissedebilir ve aç olmasanız da kendinizi bir şeyler yiyorken bulabilirsiniz.

Son olarak, sosyal tetikler vardır. Örnekler arasında, yemenize ısrar eden kişiler ya da diğer herkes gibi yemek istediğiniz durumlar vardır.

Eğer sabote edici düşüncelerinize ve yararsız yeme biçimlerinize yol açan şeyi tanımlayabilirseniz, onlara maruz kalmanızı en aza indirebilir ve onlara verdiğiniz yanıtınızı değiştirebilirsiniz. İşte birkaç öneri:

  • Yeme ortamınızı değiştirin.
  • Gerçekten aç mıyım sorusunu kendinize sorun.
  • Yemekle alakalı düşünce tarzınızı değiştirin.
  • Çevrenizdeki kişilere uymak yerine onları kendinize uydurmaya çalışın.
  • Duygularınızla daha verimli bir şekilde başa çıkmaya çalışın.
  • Sağlıklı beslenmeyi diğer insanları memnun etmekten ve anlık arzunuzu gerçekleştirmekten daha büyük bir öncelik haline getirin.

 

İlginizi çekebilir: Kilonuz etkilenmesin: Akşam yemekten sonra neler yenir?

Dilara Koçak İyi Yaşam ve Beslenme Uzmanı
1990 yılında beslenme ve diyet mesleğine gönül veren Koçak, Hacettepe Üniversitesi, “Beslenme ve Diyetetik” mezunudur. Yüksek lisansını da aynı üniversitede tamamlayarak uzman ünvanını almıştır. ... Devam