Edirne, ülkemizin en batısında bulunan nadide illerimizden bir tanesi ve hem Yunanistan hem de Bulgaristan’a sınırı olması nedeniyle bu ülkelerden gelen turistler tarafından da sık sık ziyaret ediliyor. Tarihte oldukça önemli bir pozisyonda olması nedeniyle içerisinde özellikle eski zamanlardan kalan hanlar, saraylar, çarşılar ve diğer pek çok eser bulunuyor. Sadece Osmanlılar döneminde değil, aynı zamanda Roma İmparatorluğu döneminde de bölgenin önemli kentlerinden birisi olarak varlığını sürdürmüş.
Edirne’ye nasıl gidilir?
Edirne’ye ulaşmak için hem karayolunu tercih edebilirsiniz hem de demiryolları ve havayolları ile ulaşım mümkün. Özellikle tren yolculukları sevenler için İstanbul’dan Edirne’ye düzenli seferler bulunduğunu da belirtmek gerekiyor. Hava yoluyla gelmek isteyenler ise Tekirdağ Çorlu havalimanı üzerinden Edirne’ye geçiş yapabilirler.
Edirne’ye ne zaman gidilir, nerede kalınır?
Serin bir iklimi olması nedeniyle ilkbahar ve yaz ayları ile sonbaharda gezmek en güzel zamanını yaşamanızı sağlayacaktır. Kışın ise soğuk sevenler için idealdir ancak soğuklardan kaçanlar için gezintiyi daha zorlu bir hale getirecektir.
Şehrin hem iç kısmında hem de dışlarına doğru ve diğer ilçelerinde pek çok konaklama imkanı bulunduğu için otel ve günlük ev kiralama gibi seçenekler oldukça çok sayıda. Bu nedenle konaklama bakımından bir sorun yaşamak olası değil.
Edirne’de gezilecek yerler
Edirne özellikle tarihi yapılar bakımından oldukça zengin ve bu nedenle ilk odak noktanızın bunlar olacağını tahmin ediyoruz. Dolayısıyla seçeneklerinize bir göz atalım.
1. Selimiye Cami
Edirne denilince akla her zaman ilk olarak Selimiye caminin gelmesi çok normaldir. Zira usta ve dahi mimar Mimar Sinan tarafından ustalık eseri olarak inşa edilmiş olan cami, hem içi hem de dışında ziyaretçilerine inanılmaz bir deneyim sunuyor. Sadece dini kullanım amacıyla değil, turistik amaçlarla da görülmesi gereken eserler arasında bulunuyor. Ayrıca Mimar Sinan’ın inşa ettiği en son eserler arasında yer alması nedeniyle de hayli önemli durumda.
2. Saraçlar
Saraçlar caddesi, şehrin en popüler caddesi durumunda ve trafiğe kapalı bir alan olması nedeniyle sakinleştirici bir gezinti arayanlar için ideal. Pek çok satış noktasına, kafeye ve restorana sahip olan Saraçlar caddesi, aynı zamanda güzel bir heykelle de süslenmiş durumda. Gezintilerinizde yorulduğunuz zaman adım atabileceğiniz en önemli yer olması nedeniyle yolunuzun bu caddeye sık sık düşeceğini de belirtelim.
3. Bulgar Kilisesi
Ülkemizde kiliseye denk gelmek oldukça zor olsa da biraz da Bulgaristan’a yakın olması nedeniyle Edirne’de 1800’lerin sonlarında inşa edilmiş bir bulgar kilisesi de bulunuyor. Günümüzde hala aktif olarak ibadete devam edilen kilise, aynı zamanda turistler tarafından da sık sık ziyaret ediliyor.
4. Beyazıt Külliyesi
Ülkemizde Osmanlı döneminden kalma darüşşafaka kurumlarını inceleyecek pek fazla ortam yok ancak Beyazıt Külliyesi bunlardan bir tanesi ve günümüzde müze olarak kullanılıyor. Müzede, cumhuriyet öncesi dönemde darüşşafaka tarafından burada uygulanan tedavilere ve kullanılan eşyalara dair çok sayıda bilgi ve örnek de bulunuyor.
5. Ali Paşa Çarşısı
Edirne’nin Osmanlı dönemindeki büyük öneminden dolayı çok büyük bir çarşısı bulunuyor ve bu çarşıda yok yok denilebilir. Şehrin bu anlamda tek büyük çarşısı olmasa da, en bilinir olanı durumunda. Edirne’nin en değerli dönemlerinde ne kadar kıymetli olduğunu ortaya koyan çarşı, antik çarşıları gezmekten hoşlananların hoşuna gidecektir.
6. Meriç ve Tunca Köprüsü
Tunca köprüsü 16. yüzyıla, Meriç köprüsü ise 18. yüzyıla tarihleniyor ve iki köprü de günümüze değin oldukça başarılı bir şekilde korunmuş. Ayrıca köprülerin çevresinde bulunan tesisler sayesinde güzel ve keyifli, aynı zamanda dinlendirici bir zaman geçirme imkanı da mevcut.
Daha fazla gezi yazısı için:
- Adana gezi rehberi: Adana’da mutlaka görmeniz gereken yerlerAdana gezi rehberi: Adana’
- Tarihi ve kültürü buluşturan eşsiz bir destinasyon: Diyarbakır gezi rehberi
- Denizli’de mutlaka görmeniz gereken birbirinden güzel yerlerDenizli’
- Amasra gezi rehberi: Karadeniz’in gizli cennetiAmasra gezi rehberi: Karadeniz’